Здравейте колеги, преведох погрешно корпоративен данък за 2013 г. вместо по булстат по ЕГН на самоосигуреното лице.Имал ли вариант да ги прехвърля по булстат или по сметките на ДОО или ЗОВ за осигуровките на самоосигурения и дали молба с платежно са достатъчни.
Самоосигурения като физическо лице няма никакви задължения за данъци и осигуровки . Той си получава личен труд и фирмата му внася данъка.
Ще се радвам, ако пише някой , който е имал подобен случай как се е оправил.
 :question:
 :wave:  :wave:Момичета , благодаря ви за отзивчивостта! :bow:
Това е отговор на въпрос към НАП . Намерих го в системата " Въпроси и отговори " в страницата на НАП.



5_ 53-02-15 /18.02.2011г.
                                 

КСО, чл.6, ал.10;
Наредба № Н8/29.12.2005г. ,чл.3, ал.5 ;

Фактическа обстановка: Едноличен търговец е  осигурен върху максималния размер на осигурителния доход по трудово правоотношение и е подавал декларация образец 1 с код 23.
Въпрос: Правилно ли е подавана декларацията?


На основание чл.6, ал.10 от Кодекса за социално осигуряване /КСО/, за лицата, които получават доходи от дейности на различни основания по чл. 4, осигурителните вноски се внасят върху сбора от осигурителните им доходи, но върху не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход, по следния ред:
1.  доходи от дейности на лицата по чл. 4, ал. 1 и 2;
2.осигурителен доход като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски или в неперсонифицирани дружества, упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност, регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители;
3. доходи за работа без трудово правоотношение.
Сроковете, съдържанието, редът, начинът за събиране и съхраняване на данни от работодателите, осигурителите за осигурените от тях лица, осигурителни каси, както и от самоосигуряващите се лица за държавното обществено осигуряване, учителския пенсионен фонд, допълнителното задължително пенсионно осигуряване, здравното осигуряване, фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и облагаемия доход и данъка за доходи от трудови правоотношения по смисъла на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) се уреждат с Наредба № Н8/29.12.2005г.
Съгласно указанията за попълвене на декларация образец 1, код 23 се попълва за самоосигуряващите се лица, осигурени за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт, избрали да подават еднократно декларация и са осигурени върху максималния размер на осигурителния доход по трудово правоотношение, и осигурителният им стаж се зачита на основание чл.9, ал.8 от КСО.
Самоосигуряващите се лица, които са заявили осигуряване за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица и са осигурени по трудово правоотношение върху максималния месечен осигурителен доход, подават месечни данни в качеството си на самоосигуряващи се лица  с попълнен код 12 в точка 12 „Вид осигурен”.
Дните в осигуряване през месеца се попълват в т.16,4 „Дни без осигурителни вноски, зачетени за осигурителен  стаж”.
На основание чл.3, ал.5 от Наредба № Н-8, декларация образец № 1 не се подава за коригиране и заличаване на данни след 30 април на годината, следваща годината, за която се отнасят. След този срок декларации се подават само на електронен или хартиен носител след разрешение на Националната агенция за приходите или Националния осигурителен институт във връзка с възложените им дейности.
С оглед цитираната разпоредба няма пречка да заличите подадената от Вас декларация с код 23 и да подадете декларации образец 1 за всеки един от месеците на 2010г., през който сте осигурен върху максималния  месечен размер на осигурителния доход по трудово правоотношение.

 :smile1:



С код 12 и дни без осигурителни вноски системата не ми приема декларацията :no:
Здравейте колеги !
Тъй като не съм имала до сега такъв случай се обръщам към вас за съдействие.
Казуса е следния:
Лице обявява дейност в НАП като самоосигуряващо се от средата на м.05.2013 г. за първи път.В НАП е обявило , че ще се осигурява за всички осигурителни рискове. В същото време работи на трудов договор.
През м.07.2013 г. по трудов договор осигурителният доход е максимален. След четене и консултации с НАП подадох Д1 за м.07.2013 г. с код 23 като самоосигуряващо се на максимума.За м.08 подавам Д1  с код 23 - корекция и дни в т.16.1 и сега възниква проблема - в програмата на НАП при код корекция на 23 автоматично излиза ниския процент на осигуряване, което би трябвало и да е така по наредба Н-8.
Въпросът ми е:
1.След  като е обявено ,че ще се осигурява на високия процент ,и си внася осигуровки на това основание ,какво да правя ,че в системата на НАП излизат надплатени суми ?
2.Ако ги приспадна от следващи осигуровки при  заверка на осигурителна книжка кои осигуровки ще ми търсят ?
3.При евентуален болничен на лицето примерно в декември ,то дали ще има 6 месеца осигурителен стаж като самоосигуряващо се за всички осигурителни случаи и дали ще има право на болничен.
Надявам се ,че сте ме разбрали и предварително благодаря за отговорите.
Много съм объркана.. :hmmm:


Здравейте колеги,
Въпросът ми е : Мога ли да изплатя гр. договор , който ще начисля във м.август   за всеки месец от януари  2013 г. до юли 2013 г.със седем хонорар сметки за всеки месец по отделно . Осигурителният доход  за всяка сметка  трябва да е  2200 лв.  -лицето не се осигурява  на друго основание и не е пенсионер? :hmmm:
КСО и Наредба Н-8 , казват че информация за лица работещи по извънтрудови правоотношения  се подава до 25 число на месеца ,следващ месеца на изплащане на възнаграждението. Смятате ли , че системата на НАП ще ми начисли лихви по Д6 за осигуровките като ги подам за всеки месец по отделно с дата на изпращане август и ги платя осигуровките през август тоест преди 25 септември.
Знам, че осигурителният месечен доход не може да е по-голям от 2200 лв.,но ми  искат  да внеса осигуровки за всеки месец по отделно.
Ще съм ви благодарна ,ако ми помогнете с мнения. :smile1:
Благодаря ви колеги ! :yes3:
Здравейте ,
имам фирма , която е с дейност търговия на едро с лепила . Имам сключен договор за наем на лек автомобил с физическо лице .Лекия автомобил се ползва за
пътуване из страната с цел предлагане на продуктите и търсене на клиенти.
Въпросът ми е може ли да се ползва ДДС на горивото ? :no:
Здравейте, бих искала да попитам:
Български работодател сключва  трудов договор със строителни работници за работа на обекти намиращи се в Италия.
Интересува ме има ли някакви особеностти при тези договори.
За осигуряването знам,че се осигуряват съгласно чл.14 от Наредбата за самоосигуряващи се.
При условие , че им се подсигурява спане ,не ми е ясно плащат ли се командировки?
И има ли изискване за самата фирма ,трябва ли да има някакви разрешения? Благодаря ви ! :hmmm:
Здравейте!
Моля за разяснение , ако някой има яснота по въпроса, че много се умотах.
- чл.4, ал.1, т.7 от КСО в сила от 01.01.2013 г.
Интересува ме ЕООД в което собственика е управител и сам си работи във фирмата -няма назначени лица по трудов .Как трябва да се осигурява?До сега ,той се е самоосигурявал .
Ще съм ви благодарна ,ако ми разясните текста на тази норма!
Може да се напише заявление за отпадане на задължението по давност.
Срок за подаване на тези заявления е 31.12.2013 г.
Здравейте!
Следният казус : Български гражданин с постоянно пребивавани в Италия регистрира у нас ЕТ.Ще извършва дейнос в Италия през това ЕТ -магазин.
Питането е трябва ли да внася самоосигуровки и къде?
Лицето живее повече от 183 дни в Италия?
Ще съм много благодарна за съдействието?
Нещо не разбирам, дали в една и съща фирма е работила жената и как  12 г.са станали, след като сте  дала данни само от 2004 г. При така подадената информация трябва да се издаде УП 3 , за да е точно всичко. А ако лицето е било на длъжност , чиято нормалната продължителност е 7 часа , то това не се пише в труд.книжка в графата за възнаграждението. :thumbup:
Здравейте ,
 искам да попитам има ли право на командировъчни собственик на ЕООД , който е самоосигуряващ се във фирмата?Фирмата е с дейност ремонт на машини и собственика пътува за да извършва лично ремонтите .
Здравейте , трябва да се приеме стажант във фирмата за 3 месеца с оглед на това , че му е необходим стаж по специалността.Лицето е завършило семестриално и му предстои дипломиране. Какъв договор следва да се сключи с лицето и как да му се плаща? А дали въобще да се сключва трудов договор?
От какво ще му удържа осигуровките?
Добър ден !
Въпросче бързо: ДУК без възнаграждение не се осигурявя нали?
Нещо се обърках !
Здравейте , интересува ме може ли да подам болничен в НОИ по пощата , разбира се с опис и придружително писмо подписано от управителя на фирмата?
Можеш да подадеш редовни данни на служителите с Д1 , без твойта декларация.
На самоосигурено лице всеки месец се изплаща личен труд в размер на осигуровките , които то внася /123,06 лв./.Поради тази причина на лицето не се начислява данък.Въпросът ми е : Знам , че в   т.31 на Д1 трябва да си напише облагаемата сума 123,06 , но ако не е написана голяма грешка ли е и да правя ли корекция на Д1? Другият ми въпрос е къде НАП ще видят , т.31 , след като в ПР в НОИ за тази точка няма информация. :hmmm: