Безумие е, но искат сметка. Ако подаваш за лице, което не е декларирало сметка, връщат.
Здравейте, имам следния въпрос- собственик и управител съм на ЕООД, мога ли в края на м. декември 2013 г. да начисля възнаграждение по граждански договор за месеците ноември и декември 2013 г.,а също и по договор за управление, да ги изплатя в началото на януари 2014 г. и да внеса осигуровките до 25.01.2014 г.

Можете, но съгл. ЗКПО чл. 42 не можете да ги ползвате за данъчен разход за 2013 год. ако не са изплатени.
И аз не мога да разбера. В случай, че няма "отметка" в кръгчето пред кредитно или дебитно известие, документът е фактура.

Опитайте да се свържете с другата счетоводителка и да разберете защо смята, че това са кредитни известия. Друго не мога да измисля на този етап.

Успех!
Всъщност документа фактура ли е или кредитно известие? Дори и да е кредитно известие, той пак има номер, който следва поредността на кочана и в него се отбелязва, че е към фактура с номер еди кой си.

Техниката на преобразуване е като следва: непризнатите разходи се увеличават по данъчна декларация а тяхното обратно проявление се посочва в намаление. И обратното - приходите, представляващи временна разлика, се посочват в намаление по данъчна декларация, а тяхното обратно проявление – в увеличение.

• Последващи оценки (преоценки и обезценки) –това са счетоводни приходи и разходи, свързани с последващото оценяване на активите и пасивите. Например: обезценка на стоки (разход), ако нетната им реализируема стойност е по-ниска от счетоводната им балансова стойност; обезценка на вземания от клиент поради съмнения за тяхната събираемост; обезценка на производствено оборудване; преоценка на инвестиционен имот поради повишаване на пазарните цени. Тези приходи и разходи не се признават текущо, а ще се признаят за данъчни цели при изпълнението на определени условия предвидени в ЗКПО (най-често когато активът се реализира или отпише).


Изчетох и тази статия, тъй като търся всякакви материали по въпроса и действително се обърквам. Но засега съм на становището от горния ми пост относно приходите/ разходите от последващи оценки на инвестиционни имоти- съгл. чл. 65 от ЗКПО не се признават за данъчни цели.

А някой може ли да помогне относно амортизациите- не се начисляват счетоводни, а само данъчни. какво трябва да направя на практика? Знам, че за данъчни цели със счетоводните амортизации се увеличава фин. резултат, а с данъчните се намалява. Т.е. аз всяка година ще намалявам резултата с признатите съгл. ЗКПО данъчни амортизации. Формира ли се данъчна временна разлика (тук нямам счетоводен приход или разход)?
Повдигам отново темата. Ето на какво попаднах, четейки ЗКПО:


Чл. 48. Данъчни амортизируеми активи са:
1. данъчните дълготрайни материални активи;
2. данъчните дълготрайни нематериални активи;
3. инвестиционните имоти, с изключение на земята;
4. последващите разходи по чл. 64.

Чл. 65. Счетоводните приходи и разходи от последващи оценки на данъчните амортизируеми активи не се признават за данъчни цели.

Това ме връща в началото на разсъжденията ми, тъй като очевидно няма да прилагам чл. 34 от ЗКПО.

И така:
1. По отношение на прихода/ разхода от последващи оценки явно не се формира данъчна временна разлика, а директно се коригира счетоводния финансов резултат.
2. Какво обаче се случва с амортизациите  :hmmm: Счетоводни не се начисляват, тъй като водя инвестиционните имоти по справедлива цена, но се начисляват данъчни от месеца, следващ месеца на пускане в експлоатация на актива. Има ли тук данъчна временна разлика? И ако да, кога ще се прояви в обратна посока?

Моля за мнения и предварително благодаря!
Хиляди благодарности, irenabrili! Ще разгледам подробно файла!
Благодаря много за статиите. Всяко нещо по темата е полезно, за да мога хубаво да си изясня какво точно ще правя.

irenabrili, няма ли да формирам пасив по отсрочени данъци, тъй като имам приход, който не се признава (а не разход)?  :hmmm: Наистина се опитам да вникна в материята.

След осчетоводяване на печалбата от 1000 лв, имам с/ка 123 с Кт салдо 1000 лв.
Вземам операцията:

123/497   100 лв (които са непризнатия приход* 10% данъчна ставка)

В с/ка 123 остава Кт салдо 900 лв, и имам Пасив по отсрочен данък 100 лв.
С преобразуването на резултата в ГДД и намаляването му с непризнатия приход от 1000 лв, на данъчна загуба от 100 ле ли излиза дружеството? Това означава (ако разсъждавам правилно), че няма да внася корпоративен данък.

Извинявам се, че се повтарям и Ви досаждам. Благодаря отново за помощта!

Хубав петък!
Здравейте, колеги,

за първи път ми се налага сама да се справям с данъчни временни разлики (по- точно към края на годината ще се наложи) и се опитва да си изясня какво точно ще трябва да направя и как ще се отрази на данъчен резултат и оттам на дължим данък. Искам да съм сигурна, че съм разбрала за какво иде реч и за това моля за млко помощ.

Дружество има инвестиционен имот и към края на годината ще се наложи да осчетоводя приход и да му увелича стойността (защото се е увеличила пазарната му цена). Дотук добре. Да кажем че този приход съвсем хипотетично е 1000 лева.

Увеличавам стойността на имота и съответно отчитам приход 1000 лв. Прочетох в чл. 34 от ЗКПО, че този приход е данъчна временна разлика. Какво следва оттук нататък? Ако приключва прихода в с/ка 123 и после в ГДД намаля счетоводната печалба с непризнатия приход от 1000 лв, ще се получи данъчен резултат нула (приемам за яснота, че няма други приходи и разходи). Спомням си обаче една сметка 497, както и че някъде се прилагаше ставката на корпоративния данък.

Ще съм благодарна да ми помогне някой за това, което пропускам, за да си изясня нещата докрай!
Категорично се ползва от деня на изписването и след него. Не може да го разделяте, разтегляте и т.н.
Здравейте,

във Вашият случай е приложим Европейски регламент 883, касаещ осигуряването на лица "в трансгранична ситуация". Водещ принцип на Регламента е, че такива лица се осигуряват само в една държава и това най- често е държавата, където полагат труда.

Лицето трябва да уведоми институцията, която отговаря за осигуряването в неговата страна (при нас това е НАП) и оттам му издават формуляр А1 за приложимото законодателство. В случай, че това е испанското законодателство вноските се начисляват и удържат съгласно него.

Това е доста общо казано. Има становища на НАП по въпроса. Самият Регламент описва доста хипотези в зависимост дали лицето е наето или самонаето по смисъла на разпоредбите на Регламента.
За първия месец аз бих контирала по следния начин, за да не раздувам оборотите по сметките:

4532/4531- 300
4538/4531- 2200

За втория месец:

4538/4531- 600

Салдото се натрупва в 4538. Можете да го приспаднете през третия период, ако имате ДДС за внасяне. В противен случай, подавате искане за възстановяване на ДДС. Когато го възстановят, Кредитирате 4538 с получения превод и така закривате този разчет.

Съгл. чл. 134 от ТЗ, ако дружеството е ООД, може и да няма лихва на направените допълнителни парични всноски от съдружник.
Наемодателя ли е самоосигуряващ се? В такъв случай, не се ли изплаща брутната сума?
Извинявам се, че съм се изразила неточно.
Декларацията по чл. 55 е нова и се подава от тази година. Няма как да Ви е казала преди години счетоводителката. Тази декларация няма отношение към избягване на двойното данъчно облагане. На коя страна е местно лице управителя от гледна точка на ЗДДФЛ?
А да попитам нещо в случай, че се сключи договор за личен труд за 123 лева месечно. Аз му изплащам тези 123 лева, а осигуровките продължава да си ги внася той, както преди да има възнаграждение.

Един вид, фирмата ще му ги покрива и ще са ни разход.
Не сме сключили ДУК, за да не се осигурява като управител. По- изгодно ни е като СОЛ. В тази връзка върши ли работа ДУК без възнаграждение? Поражда ли такъв ДУК някакви задължения във връзка с осигуряване?
Подайте по ел. път. Глобата е сигурна, ако отидете на място.

Имах такъв случай с една фирма. Пристигна писмо от НАП и имаше тел. за връзка. Като се обадих ми казаха да пускам по ел. път декларацията и че ако отида ще ми напишат акт. Това го направих преди 2 месеца. Не са ме потърсили още.

Успех!