Здравейте, колеги,

аз имам същия казус. Собственик на ЕООД, който е и управител и се осигурява като СОЛ. Няма писмен ДУК и не получава възнаграждение нито по ДУК, нито за личен труд.Предстои му командировка в чужбина.

1. Доколкото разбирам за признаването на данъчни разходи е необходимо командировката да е във връзка с дейността и да има командировъчна заповед, както и билет и документ за нощувки т.е. не е необходимо да сключваме ДУК (писмен) или какъвто и да е друг договор. По- тази точка моля за потвърждение дали съм разбрала правилно.

2. Как се третират от гледна точка на ЗДДФЛ получените от лицето дневни пари по Наредбата, които не са повече от двукратния размер на описаните в нея? Попадат ли в хипотезата на чл. 13 ал.1 т. 23, понеже четейки ми се струва, че ще трябва да ги облага.

Благодаря предварително за помощта!
Ясно. Благодаря за уточнението.

Хубав ден!
Защо не? Изборите са ДУК или СОЛ.

Защото преди време поставих тук във форума този въпрос и ми беше отговорено, че управител, който не е съдружник не може да е СОЛ. Тук не виждам да се казва, че лицето е съдружник. Затова питам.
А защо се самоосигурява управител?
Имала съм такъв случай и също се чудех какво да правя. Звъннах в НАП и ми отговориха, че не се подава Д1.
Успях, верно мисли дълго, но накрая се зареди страницата.
За мен финансовият лизинг не е договор за наем. В случая наистина е важно какво точно пише в самия договор, а не "заглавието" на договора.

Относно хомологация N1 прочетете следното становище на НАП по въпроса.

Дано съм била полезна.  :smile1:
Проблема е, че за момента Дружеството няма да регистрира приходи. Ще има някакъв документооборот (ще се обзавежда собствен недвижим имот, който ще се дава под наем) и след няколко месеца предполагам, че собственика ще иска да възстановява ДДС.

Поради тази причина искам да има някой, който е вършил тази работа. Но ми се струва безумно месечен разход да речем от порядъка на 700-800 лв (говоря примерно, не съм проверила колко е МОД) за няколко подписа под фактури и логистична организация по доставката на мебели.

Някой има ли идея какво може да се направи?
А ако няма вписано възнаграждение в ДУК? Мога ли само да го осигурявам на МОД?
А как стои въпроса с осигуровките и данъка от гледна точка на това, че е пенсионер?
Здравейте,

отново сесблъсквам със СОЛ и личен труд, където имам неясноти. Затова ще съм благодаряна за помощ на по- компетентните от мен!

ЕООД има 2-ма управители. Собственикът, който е и един от управителите, се осигурява понастоящем в чужбина, извън ЕС. Другият управител е пенсионер. В момента фирмата няма дейност, но предстои да започне такава. Мога ли да регистрирам като СОЛ управителя- пенсионер (той не е собственик), при положение, че работата му ще е свързана не само с управленска дейност. Управителя няма ДУК и няма да получава възнаграждение. Какви осигуровки дължа в този случай? Само здравни 8 % върху 420 лева ли?

Благодаря!
Да, няма причина да не се регистрира.
Здравейте,

след като лицето пребивава постоянно там и там полага труд, смятам, че там подлежи на осигуряване според законодателството на страната, където полага труд. Трудовия договор е по българското законодателство, защото работодателят е българско ЮЛ.
Здравейте,

в ЕС се прилагат правила за координация на системите за соц. сигурност на държавите- членки. Правилата са въведени с Регламент 883 и 987, които се прилагат от 01.05.2010.

При възникване на трансгранична ситуация  се определя приложимото законодателство- това е основен принцип, въведен от Регламент 883. Лицата, за които се прилага този Регламент са подчинени на законодателството на само една държава членка.
Това са най- общо нещата. Хипотезите са описани в Регламентите. Има също така редица Разяснения на НАП по въпроса.

Дано съм била полезна!
Разходите се признават за данъчни цели т.е. не следва да ги игнорирате при изчисляване на печалбата и съответно на данъка.
Просто имам такъв случай сега и четейки се зачудих. Понеже пиша е-мейл на клиента, че няма да начисляваме ДДС.

И реших, че има нещо, което аз не знам.

Лек ден!
В тази връзка бих искала да попитам, не се ли прилага хипотезата на чл. 50 ал. 1 т.2 т.е. не следва ли доставката да е освободена, след като не е ползван ДК при придобиването на автомобила?

Благодаря!
Идва ми наум "аванс на подотчетно лице", но ако този познат не е никакъв във вашата фирма, може би по- удачно би било 498.  :hmmm: