Ами това евентуално може да пробвате на място в НАП, но предварително трябва да си извадите подпис на ФЛ предполагам.

Няма как да Ви извадят подпис на ЮЛ, без да е упоменато изрично, както се каза по- горе от Create.
Да.

Ще бъде полезно да споделите след това. Аз съм забравила дали искат, понеже ползвам на ФЛ.
Аз го разбирам по следния начин:

Съгл. ЗДДС т.18 от ДР: лек автомобил е този, в кой местата за сядане без мястото на водача не превишава 5. Не са леки автомобили тези, които са предназначени за превоз на товари или с вградено доп.оборудване за целите на извършваната от лицето дейност.

Мисля, че тази разпоредба я знаем всички. Смятам, че второто изречение касае автомобилите, които имат под 5 или 5 места. Т.е. ако да речем един автомобил с 5 места за сядане има вградено оборудване за пренос на товари (слагат им обикновено решетки и някакви други пособия из багажниците) и дейността на дружеството е свързана с превоз на товар, то тогава това не е лек автомобил и ще се признае ДК.

Наскоро изчетох един куп Указания и Разяснения на НАП по този повод. Не мисля, че това от 26.06. им противоречи. Основното в него според мене е вида на лизинга, тъй като ползването на ДК при наем на лек автомобил от 1.1.2013 дава възможност за "скрити" договори за финансов лизинг.

За мен също е много полезна дискусията!
Ако пък се издаде КЕП на самата фирма и го регистрирате в страницата на НАП, ще имате пълен достъп до всичко, което ще е най-лесния вариант, все пак този собственик няма да пътува само сега...Пък и на него ще му се налага да го ползва, да не говорим, че с него може да публикувате  ГФО без пълномощно и  декларация   в ТР и ред други удобства.

Да, така е. Дали обаче за издаването му на името на фирмата не искат някакво пълномощно?

Иначе определено е безболезнен вариант.
Обаче подписа е мой, като ФЛ. Може би оттам идва лекото объркване....
Наистина ли? Не съм ходила от м.февруари- тогава ми поискаха.

А в случай, че не съм управител или счетоводител на фирмата, пак ли не искат?
Не са ми искали такъв текст. В моите пише "да представлява упълномощителя и са изброени нещата ,които имам право да подавам- ДДС, Декларация 1 и 6, Уведомления по чл. 62, Декларация по ЗКПО и т.н.
Май пише, че е 6+1 места по -горе  :hmmm:

Не би ли следвало да ползва ДК?
Според мен като регистрирате фирмата с Вашия подпис, отивате в НАП с пълномощното.
Ще Ви дадат достъп до всички услуги, които фигурират в пълномощното, без значение, че не пише да е по ел. път.
Моите пълномощни са такива. Подавам документи на няколко фирми. Не съм имала проблем.
Ох, ясен ми е риска.

Ама да свърша работа, да помогна. Просто да не стане заради  нулево ДДС да се вкарам в приключение, че е трябвало договори, възнаграждения и т.н.

Макар че като се замисля, съм носила така с пълномощно на ръка да подавам на място в НАП. То на практика е същото- само че по ел. път. Аз съм само приносител  :smile1:
Моля за помощ по следния въпрос, ако някой се е сблъсквал с това.

Мои познати ме молят да подавам ДДС-то на тяхна фирма с моя ел. подпис. Фирмата няма никаква дейност и съответно ДДС-тата са нулеви. Те имат някакъв счетоводител, който върши работата т.е. аз няма да извършвам счетоводно обслужване.

Въпросът ми е дали имам право без каквито и да са отношения с фирмата и без заплащане да подавам ДДС-тата с моя подпис?

Благодаря!
И на мен ми го даваше това. Пробвах какво ли не и не искаше.

Затворете си приложението и рестартирайте програмата. При мене така се реши проблема.

Успех :)
Здравейте,

моля за мнения по следния казус. Българско дружество сключва трудов договор с физическо лице, местно за Гърция. Лицето ще полага труда на територията на Гърция.
По нашия ЗДДФЛ доходите от труд на лица, които не са местни, са от източник България, когато труда е положен на територията на Република България. В този смисъл, според мене, възнаграждението не следва да се обложи в България.
И тук възниква моя въпрос. Лицето ще има командировки в България. Счита ли се, че полага труд на територията на България и ако да, как се определя каква част от възнаграждението е от източник България? Командировъчните пари, доколкото си спомням не са изброени сред доходите от източник България в чл.8 от ЗДДФЛ. Третират ли се данъчно при положение, че са свързани с командировка в България?

Ще съм благодарна за мнения. Лека вечер!
Именно понеже зависи от гледната точка, и двете разсъждения звучат логично.

В крайна сметка, тъй като СОЛ е внесло ДДС-то и това е доказуемо, преценихме, че от платената сума ще извадим ДДС-то и ще обложим остатъка, както е предложила и irenabrili.
В бъдещ момент, когато се доплати фактурата, цялата получена сума ще бъде обложена.

Но категорична разпоредба в тази насока май няма. Наистина интересен казус.
Здравейте,

при изчисляването на авансовия данък на СОЛ свободна професия за 2-ро тримесечие се сблъсквам със следния практически проблем. Моля ако на някой се е случвало, да помогне.

СОЛ е регистрирано по ЗДДС и издава за услугите си фактури. За тримесечието обаче по фактурите има частични плащания. И тъй като авансовия данък се дължи за придобития доход (т.е. реално платената му сума), как да определя каква част от сумата е данъчна основа и каква част е ДДС, за да му изчисля данъка?

Тъй като общата платена сума е по- малка от сбора на данъчните основи на издадените фактури, си мисля дали да не начисля данък в/у цялата сума? Не знам кое би било правилно за данъчните.

Благодаря предварително на отзовалите се.
Здравейте,

имам следния въпрос във връзка с попълване на Д1 с 3 дни болнични от работотел. Попълнила съм в кл. 16 20 р.д. за м. 06 и съответно 17 отработени и в кл. 16А- 3 дни от работодател. Въпроса ми е свързан с отработените часове, понеже не ми дава грешка независимо дали пиша 160 или 136. Предполагам, че трябва да се запише 136, но предпочитам да попитам.

Отскоро попълвам на ръка Д1, досега го правех с програма и не съм се замисляла.

Благодаря предварително!
Когато подавате с ел. подпис, накрая на самата процедура след като въведете PIN кода на ел. подпис, веднага Ви се извежда входящият номер на заявлението. Също така веднага го виждате и в Дело като влезете в Търговския регистър.

Ако не сте видели накрая съобщение на самия екран в страницата на Регистъра и не виждате подадено Г2, мисля, че не сте успели да подадете отчетите.
Тук в сайта, когато проверите за място на изпълнение на услуга, Ви излиза текста, който трябва да впишете на английски.