Влизате в сайта на НАП с подписа на физическото лице и попълвате заявление за подаване на данни от упълномощено лице. Попълвате го онлайн и накрая разпечатвате. Носите го на място в НАП по регистрация на СОЛ, заедно с оригинално нотариално заверено пълномощно.
Да, включват се. В Д6 за СОЛ се включва цялата дължима сума за съответната година- авансови вноски + изравнителни вноски.
Аз лично когато отлагам фактури (включвам ги в следващ период по ДДС) си начислявам разхода за месеца.

Има разлика между начисляване на разход и включване на фактурата в Дневник за покупките (предполгам, че няма значение, че дейността, с която се занимавам е съвсем различна). Моята счетоводна програма има тази възможност, би трябвало да можете. Не е сложно това :)
Докато го напиша и са Ви отговорили. Правото на данъчен кредит се упражнява в периода, в който възниква или следващите 12 периода :)
По сметката на НАП по постоянен адрес на лицето. Да, параграфа е 111111.
Да, ДЗПО-то се внася само по една сметка. Правилно сте се ориентирали.

СДО е средни данъкоплатци и осигурители   :wink1:
Благодаря, така ще я подам Д6. Включвам цялата сума на осигуровките за годината.

Дано всичко е наред.
Здравейте,

искам да попитам нещо във връзка с подаването на Д6 за самоосигуряващо се лице. Този въпрос ме гложди след въвеждането на новата единна сметка от тази година. На въпросното лице към момента му стои задължение по Д1 за м. 12 2012 год (осигурява се чрез Осигурителна каса и макар че плаща редовно не се отразява плащането на месечната вноска коректно в НАП). Та след като веднъж това задължение вече се е появило, сега като подам Д6 с цялата сума на осигуровките (12 месеца на 550 + изравнителни вноски) няма ли да дублирам задължението за м. 12 и как ще се закрие то?

Поставих въпроса си в НАП и ми отговориха, че за 2012 година Д1 не е декларирала задължения (това били авансови вноски). Тогава било по старата система и аз се успокоих. Но след това с ПИК на лицето видях, че всъщност Д1 за м.12 2012 е подадена през 01.2013 г. и на практика е декларирала задължение в системата на НАП.

Малко сложно се изразих. Дано сте ме разбрали!

Благодаря на отзовалите се предварително!
Да, СОЛ подава декларацията по чл.55.
Здравейте,

на ФР няма да се отрази, защоторазхода не мое дасе ползва за дан.цели, тъй като не е изплатен. Но въпреки това се налага корекция в отчетите- тези в НСИ и ГДД.

Не се прилага чл.75 от ЗКПО, защото нямаме грешка на практика. Анекса се сключва с дата 2013 год.

Аз проверих вече как стоят нещата. Ще споделя, може да е полезно за някой:

1, Корекция на Д1 и Д6- няма проблем да се направи
2, Корекция на отчети в НСИ- за 2012 може онлайн до 30.04.2012, а за предходни години се подава на място молба в НСИ като се обяснява защо се иска корекцията и какво се коригира. От тяхна страна няма проблем за това
3, Проблема е с корекцията на ГДД- на практика това не може да стане понеже е изтекъл срока. Обясниха ми, че може да се подаде молба, но не гарантират дали ще се позволи корекцията.
4, Обявяване на нови отчети в ТР- няма проблем и затова.

Дано съм била полезна :)
Здравейте,

имам следния казус. Моля ако някой може да помогне.

Дружество иска да коригира възнаграждението на управителя със задна дата- 2 год назад за постигнати резултати. На мен ми се струва нелогично, но на първо четене не намирам законова пречка това да се случи. Предложих им да му изплатят бонус, но настояват на корекцията със задна дата. Има ли действително проблем това да се случи? Той е осигурен на максимума през цялото време, така че няма да се дължат осигуровки. Какъв е срока за корекция на Д1 и Д6? Трябва ли да се отрази това и в отчетите за предишни години и съответно да се коригират?

Благодаря!
Здравейте,

да попитам и аз нещо по повод на Д6 за СОЛ с код 13. Кои суми се включват- цялата дължима и съответно платена сума за ДОО, ДЗПО и ЗОВ или само изравняващата вноска? Това, което ме притеснява е как ще закрият в НАП задължението, което се декларира (ако се впише цялата сума, което мисля че е правилното), като сега ще се внесе само изравняващата вноска?

Благодаря Ви предварително!
Здравейте,

СОЛ издава фактури за доходите, които получава. Трябва ли да се включат при изчисляване на данъка за 1-во тримесечие сумите по фактури, издадени през м.март, но платени през април?

Аз имам мнение по въпроса, а именно, че не трябва да участват. Защото се облага дохода, придобит през 3-месечието, а според чл. 11 от ЗДДФЛ придобиване означава заверяване на сметката на СОЛ. Но СОЛ пък настоява да включа и този доход.

Моля за мнения от по- компетентните от мен. Благодаря Ви!
Здравейте,

моля за помощ относно данък при източника по ЗКПО. Българско ЕООД плаща възнаграждение на австрийска фирма, за да я замести по договор- т.е. да извършва вместо нея услуга и да получи възнаграждение. Сумата е платена на 31.05.2012 като не е удържан данък и не е подадена никаква декларация.

Не намирам това възнаграждение в чл.195 на ЗКПО и все пак ако някой е по- наясно- дължи ли се 10 % данък? Ако да, предполагам сега ще го внеса за сметка на българското дружество и няма да го ползвам за разход за данъчни цели. С каква декалрация да го декларирам и в какъв срок? А някой знае ли дали е приложимо СИДДО?

Много благодаря!
По- рано днес я имаше. Явно правят нещо по сайта. И преди се е случвало да изчезне за някакво време, а после я върнаха.
Малко ми е странно разминаването между лицето и печата  :hmmm:

Ние сме адвокатска фирма и договорите се сключват от името на фирмата. Попитайте да не би да е станала грешка. Иначе ми се струва, че щом е сключен договора с ФЛ, трябва да му искате декларация, че е СОЛ и да го покажете в справката по чл. 73.
Много Ви благодаря за отговора!
Здравейте,

дружество попада в критериите по ЗСч за подаване на отчети в облекчена форма. Какво точно трябва да подам (видях в Закона, че не се подават ОПП и ОСК). Как стои въпроса със справките? И понеже още не съм се регистрирала в НСИ, има ли как да избереш, че подаваш отчети облекчена форма?

Благодаря на отзовалите се!
Документът се оказа А1, явно е объркал името.

Поставям линк, може да е полезно за някой:

http://www.nap.bg/document?id=2683
Май ще трябва да им се обадя, няма линкове в статията и нищо конкретно по въпроса...

Благодаря все пак!