Здравейте!

В справката по чл. 73, ал.6 за 2021г. е пропуснато да се подаде информация за две напуснали лица, може ли сега да се подаде по електронен път и каква е санкцията съответно?
Здравейте!

През 2020г. е подадена декларация за регистрация на СОЛ с причина прекратяване на дейност на Управител в ЕООД, който е и собственик, поради назначаване на нов управител. През м. 11.2022г. собственикът на ЕООД -то отново става и управител. За това обстоятелство не е подадаена декларация за упражняване на дейност. В същото време лицето, което е и пенсионер  е и управител в ООД като за целта през 2019г. е подадена декларация за упражняване на дейност като съдружник в ООД и до момента се внася само ЗОВ през булстата на ООД -то. Предстои заличаване на ООД-то и съответно подаване на декларация за прекратяване на дейност на управителя. След като не е подадена декларация за упражняване на дейност в ЕООД-то, какво трябва да се направи, за да продължи внасянето на ЗОВ през булстата на ЕООД-то? Ще има ли някакви лихви и глоби затова?
Здравейте!

За изплащане на дивидент на съдружници с брутен размер 2000 лв. след приспадане на данъка, сумите са под 1000 лв. да се изплатят в брой?
Здравейте!

Относно представяне на крайния ликвидационен баланс за заличаване на дружество в оборотната ведомост присъстват само наличните парични средства по банкови сметки, както и резултатите от ликвидационна и стопанска дейност и ликвидационния капитал. Как трябва  да се извърши разпределянето на полагащите се дялове на собствениците, за да се стигне до нулев баланс?
В този случай тази продажба не би имала отношение към формиране на счетоводна и данъчна печалба и респективно не би следвало да участва при преобразуването на финансовия резултат.

Благодаря!
ГДД чл.92 подавате само при наличие на стопанска дейност.

Да, има извършена стопанска дейност, но понеже продажбата на ДМА е във връзка с ликвидационната дейност и от там ми идва объркването, дали трябва да се преобразува балансовата стойност на продадения актив.
Здравейте!

В ГДД по чл. 92, както и за последния данъчен период посочва ли се балансовата стойност на продадените ДМА по време на ликвидацията?
Сметки Основен капитал и Други резерви се дебитират срещу кредитиране на сметка Ликвидационен капитал.

Благодаря!
Здравейте!

При съставяне на началния ликвидационен баланс относно ликвидационния капитал е взета следната счетоводна операция:
Д-т101
Д-т 119
К-т 104
Правилно ли е обединяването на основния капитал с други резерви в ликвидационния капитал?
Здравейте,
Определяте данъчната основа според договорената цена с клиента. Няма ограничения.
Разбира се, не трябва да е толкова ниска, че да е по-скоро дарение. :smile1:

Благодаря!
Здравейте!
Предстои прдажба на ДМА офис, който ще се продаде заедно с климатик също ДМА, но за него не са минали 5 г. от ползването на данъчния кредит. Как трябва да се определи данъчната основа при продажбата?
Здравейте!

През 2023 г. дружество е в ликвидация, но е извършвало и стопанска дейност. Трябва да изготвя ОПП съгл. СС1 и Приложение съгласно СС1 за стопанската дейонст. Подробно ли трябва да бъде описано всичко в приложението? Относно подаване на ГОД и ГДД за 2023 г. и за периода до приключване на ликвидацията (например 01.01.2024 до 31.01.2024) наведнъж ли се подава или може и поотделно?
Здравейте!

През 2023г. дружество е в ликвидация, като до 31.01.2024г се очаква тя да  приключи. Справките по чл. 73 от ЗДДФЛ за 2023г. мога да подам сега, а за последния данъчен период ( например 01.01.2024 до 31.01.2024), срокът е 30 дни от датата на заличаване. Правилно ли разсъждавам?
Здравейте!

Трябва ли да има разделителни листове към трудовоправните документи и ведомостите, които се подготвят за архив?
Всъщност имате два момента - бракуване и продажба. При бракуването не правите корекция на данъчен кредит поради изтичане на 5 г срок, но продажбата е вече нещо друго и за нея си начислявате ДДС, както вече и Маграт отговори.

Благодаря! Да разбирам ли, че ако бракуваната стока попада в приложение 2 и я продавам на регистрирано по ДДС лице, основанието за неначисляване на ДДС ще бъде чл. 163а, ал.2 от ЗЗДС.
Да, според мен трябва да се начисли ДДС върху договорената цена.

Благодаря!
Тоест, бракувана е след изтичане на 5 години от от началото на годината, в която е упражнено правото на данъчен кредит и на това основание не е начислен ДДС?
Попада ли в приложение 2 от ЗДДС и на регистрирано лице ли я продавате
?

Да, стоката е бракувана след изтичане на 5 години. В случай, че не попада в приложение 2 от ЗДДС, т. к. не мога да преценя  и продажбата е към регистрирано по ДДС лице, в този случай трябва ли да се начисли ДДС при продажбата?
Здравейте!

При продажба на бракувана стока, за която са изминали 5 години от покупката, когато я продавам какво основание за неначисляване на ддс трябва да се посочи?