Здравейте!

Може ли начисленото ДДС по фактура, която е  включена в дневника за покупки след 12 месечния срок, да се иска за възстановяване по чл. 129, ал.1 от ДОПК и какви документи се прилагат към искането?
Разходите за бъдещи периоди, които ще бъдат реализирани по време на ликвидацията,къде намират отражение в началния баланс при ликвидация?
СС 13

4.2. (доп. - ДВ, бр. 86 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Преустановява се начисляването на амортизации, когато с амортизируемите активи не се извършва стопанска дейност.

Благодаря!
Здравейте!

При изготвяне на начален ликвидационен баланс, дружеството има налични ДМА, с които продължава да осъществява стопанска дейност в периода на ликвидацията, поради което според мен продължавам да начислявам амортизации и не трябва да отписвам натрупаната амортизация. Трябва ли да се направи оценка от лицензиран оценител за справедлива стойност на актива ?
Контировките зависят от софтуера, важното е да влезе в правилните колони в дневника за покупки.
Тъй като стопанските операции по фактурата вече са били отразени в 2022 г. това трябва да е запис, който касае само ДДС-регистрите.

Благодаря!
Фактурата е отчетена правилно, а ДДС можете да поискате по чл. 129 от ДОПК.

Здравейте,

Фактура за аванс от м.02.2022г, която е пропусната да се включи в дневника за покупки е отразена със следните счет.записвания през м.02.2022г.
Дт сметка 402
Дт сметка 609 (това е начисленото ДДС, което отчитам като данъчно признат разход)
Кт сметака 401
За да бъде включена в дневник покупки без ДДС, поради изпуснат срок, сега в м.май.2023г. се колебая какви операции трябва да взема. Моля за съдействие!
Здравейте!

Фактура за авансово плащане от м.02.2022 г. е пропусната да се отрази в дневника за покупки в месеца на издаването й и следващите 12 месеца също. Трябва ли да се включи в дневника след като е изтекъл срока и е осчетоводена по-късно?
Здравейте!

ООД е в процес на ликвидация, вписано в търговския регистър от  04.04.2023г., в тази връзка въпросът ми е когато издавам фактури, от кога трябва да се пише към името на фирмата - в ликвидация.
Във финансовите отчети, да пише нещо?

Да, всъщност в баланса от предходната година е посочено в раздел Б: Акции и дялове в предприятия от група.
Здравейте!

По сметка 223 Ценни книжа има дебитно салдо с незначителна сума. В кои случаи мога да закрия това салдо, /не знам какъв е произхода му и как е формирано/?
 Здравейте!

Във връзка с подадено уведомление по чл. 77, ал. 1 от ДОПК за прекратяване на ООД, кога трябва да се дерегистрира ФУ и също така след като един от съдружниците е и управител пенсионер, който внася само ЗОВ кога трябва да подаде декларация ОКД 5, преди получаване на самото удостоверение от НАП или може и след това?
Здравейте!

На 18.04.2022г. е сключен  трудов договор със срок на изпитване 6 месеца в полза на работодателя, лицето е ползвало 5 дни платен отпуск. Кога се смята, че изтича срокът на изпитване, за да може да се прекрати договорът без предизсвестие? Ако е изтекъл срокът как следва да се прекрати по чл. 328, ал. 1, т. 2, т. к. съкращаваме щата и какъв документ трябва да изискам от лицето, за да разбера дали попада под закрила /чл. 333, ал. 1, т.3/?
Здравейте!

Възможно ли е към банковите данни на доставчика да се посочи втора сметка, която да излиза при издаване на фактурата?
Здравейте!

Във връзка с осъществен внос от Сърбия, имаме издадено кредитно известие за дефектна стока. Внесено е дължимото ДДС към издадената фактура, МД е отразена в дневника за покупките, как трябва да включа и самото кредитно известие ? Каква е процедурата за връщане на надвнесеното ДДС?
Договора - когато го подишат. Е, би трябвало да е преди началото на изпълнението :)
осигурителния доход - според възнаграждението , но не по-малко от МОД за управители пропорционално на работните дни.

Да, договорът го пускам от 11.04., изчислявам за 13 работни дни и понеже по трудов договор и по ДУК осигурителеният доход ще надхвърли максималния месечен размер на осигурителния доход , за ДУК трябва за разликата до 3400 да определя осигурителния доход.
Здравейте!
На  11.04 прекратявам трудов договор на лице-Управител, което от същата дата започва работа на друго място  на друга длъжност отново на трудов договор. Лицето продължава да е  управител в първата фирма, съответно осигуряването ще е по договор за управление и контрол, но понеже е от средата на месеца, кога трябва да пусна договора и как трябва да определя осигурителния доход на лицето? Благодаря!
Здравейте!

Служител подава предизвестие за напускане на 10.02.22г, то започва да тече от 11.02.22г., последният ден се пада в събота 12.03.22г., а от 08.03.22г. до 14.03.22г. лицето е в болничен. В случая заповедта за прекратяване пускам на 14.03.22г, който е последния работен ден, съгласно чл.72,ал.2 от ЗЗД., считано от 15.03. Правилна ли е датата на заповедтта за прекратяване?
Здравейте!

За м. 01.2022г. имаме получени две фактури от Google. Едната фактура е за предплащане например за 100 лева с дата 05.01.2022г., а другата за целия м. 01с дата 31.01, която е нулева фактура. Кога трябва да се издаде протокол в този случай? И за двете ли фактури трябва да се пуска протокол?