нямам много опит с болничните и затова искам да попитам ,къде бъркам?
Получих следният отговор при проверката на файла:
********************
Файлът може да бъде записан
Документът е валиден спрямо XSD схема
9411 - за ЕГН/ЛН/ЛНЧ/, флаг ЕГН, № на БЛ Е*****1 - № на БЛ не е сред раздадените болнични листове на ОМЕ. [PatientsChartNumber]
9025 - ***** Не е попълнен номер на болничния лист/ Некоректен по структура и дължина номер на болничния лист/ Номерът на болничния лист не принадлежи към предоставените от НОИ на ОМЕ номера [PatientsChartNumber]
***************************
влезнах в системата на софтуера ,с който работя, проверих номера на болничният още веднъж ,всичко правилно съм набрала като цифрии име на болница  ,и не разбирам защо дава грешка
как става редакцията на вече публикувано
благодаря!
нямам много опит с болничните и затова искам да попитам ,къде бъркам?
Получих следният отговор при проверката на файла:
********************
Файлът може да бъде записан
Документът е валиден спрямо XSD схема
***********- за ЕГН/ЛН/ЛНЧ/СлН ***********, флаг ЕГН, № на БЛ ***********- № на БЛ не е сред раздадените болнични листове на ОМЕ. [PatientsChartNumber]
*********** Не е попълнен номер на болничния лист/ Некоректен по структура и дължина номер на болничния лист/ Номерът на болничния лист не принадлежи към предоставените от НОИ на ОМЕ номера [PatientsChartNumber]
***************************
влезнах в системата на софтуера ,с който работя, проверих номера на болничният още веднъж ,всичко правилно съм набрала като цифрии име на болница  ,и не разбирам защо дава грешка
благодаря,много!
попълвам служебна бележка Приложение №1 чл 7,за лице на ТД
Изискване за посочване предхождащите 6 мес преди месеца  на рехабилитацията.
Осигуровки и заплата за м.март 2018 все още  са  само начислени ,но не са изплатени и внесени!
Значи ли това ,че
 01октомври 2017 до 28 февруари  - 5 месеца   - трябва да посоча на ред 1
месец 01.март 2018 до 31 март 2018 да посоча на ред 2 ?
От постовете разбрах, че въпреки че лицето е на ТД ,трябва да сложа отметка само на т.1,т.е. без ТЗПБ и ПБ

Благодаря, предварително!
благодаря ви , все пак съм в срок за подаване на въпросната Окд 5 в НАП и с оглед вашите обосновани законово  забележки, наистина смятам да подам декларацията. 
Имайки впредвид ,че при устна консултация никой не дава в писмен вид отговорите и не ги подписва, няма как да ги докажа !
Изрично я попитах за осигуровките на СОЛ  за периода!, Ясно е че няма да има възнаграждение!
 :good: :smile1: :wink1:
 
Здравейте ,днес бях на консултация в НОИ за консултация ,относно моя въпрос! Споделям   ,за да съм полезна и на други хора с моя казус!
*********
Решение:
първо - избирам едно ,от двете работни места къде се осигурявам за основно !
 Работодателят подава приложение 10.
 /Срок за подаване до 10 число на месеца ,следващ месеца през който е настъпило обстоятелството/
в случая избирам там където съм на ТД
второ- на другото работно място / СОЛ с личен труд /  се внасят в пълен размер осигуровки за периода, но без възнаграждения за личен труд !

Не се подава в НАП Окд5 за периода за прекъсване или прекратяване на осигуряването на СОЛ.

Хубав ден и весели празници на всички!
Здравейте, днес трябва да подам декларация Окд 5  ! Поне така си мисля!
 Затруднявам се какво да посоча в декларацията !
Случаят е следният
за 15 дни, считано от 01.04.2018  трябва да поема остатък от 15 дни отпуск за отлеждане на малко дете до 2 години на внукът ми. Навършва 2 години на 15 април.
Работя на трудов договор на 4 часа в друга фирма  ,като в същото време съм съдружник /50%/ и управител в работещо ООД  - СОЛ с личен труд !
Даже не съм наясно или сигурна да кажа от всичко прочетено по въпроса какво и как да направя!Моля, за помощ!
Здравейте!
Зациклих с приложенията на НОИ. За първи път ми се случва това. Ситуацията е следната.
Майка е в отпуск за отглеждане на малко дете до 2г. до 19.10. 2017. Решава да се върне на работа от 15.09.17. Детето ще е на ясла от 15.09.17.
Как трябва да постъпя сега?
1.   Пускам заповед за прекратяване на пл. Отпуск по чл.164от КТ?
2.   Лицето попълва Приложение №7 ? към приложение №10 на НОИ и в тридневен срок трябва да го подам. Какво точно се попълва? Майката има право на 50 процента майчинство? С редовни данни ли или за промяна на обстоятелствата?
3.   Лицето попълва Приложение №8 ? към приложение №10 на НОИ  срокът за подаване  до кога е?Какво точно се попълва? С редовни данни ли или за промяна на обстоятелствата?
С новата програма и новите Приложения тотално се обърках. Четох доста но не можах да схвана. Отидох и до филиала в града ни на НОИ служителката ми казва прил. №8 нося и го на ръка но не и го приема системата и ми го върна.Имам и електронен подпис подавам но ми го връща с някаква грешка.  Звъня в областния град на НОИ питам ги какво точно трябва да изпратя отговарят ми четете. И ако не успеете елате на място. А тридневният срок тече.  Кошмар.
Ще съм много благодарна, ако някой ми помогне и опише точните стъпки. Предварително благодаря.
Лек ден!

Здравейте ,как протече процедурата при вас?
Имам почти идентичен случай, касаещ мен и дъщеря ми.
налага се да започне работа 15 дни преди изтичане на отпуската по чл 164 . Внукът ми навършва 2 години на 15 април, а тя трябва да започне на 01.април 2018
Тези 15 дни трябва да ги поема аз! Работя на 4 часа на Труд договор ,отделно съм СОЛ с личен труд. Чудя се първо от кое от двете места където се осигурявам да подавам  заявлението  И друият въпрос е ,какви документи трябва да подаде майката и кога?
Благодаря предварително !
Здравейте ,
мога ли да поема остатъка о 15 дни  отпуск по майчинство по чл 164  на дъщеря ми , като се има впредвид че съм осигурена на две основания :
1 Като собственик и съдружник в ООД , като СОЛ с личен труд
2. и   на ТД  на 4 часа !
От кой осигурител трябва да подам заявление приложение 10 ?
Благодаря предварително?
Такова нещо не ми се бе случвало!
Работник на ТД - 8часа  си ползва целият  платен  год отпуск за 2017 през  ноември .
Пропуснала съм да го отразя в ТРЗ програмата . Подадени са Д1 и Д6 за периода ,както и внесени дължими осигуровки за месеца. РЗ също е изплатена.
Сега разглеждам Д1 и Д6 и май  нищо не се променя в тях ако го начисля сега ,пак в месеч 11.2017.Програмата го позволява.Ще проверя и възнаграждението при начисляване на Отпуск и без него.
Ако има разлика пък в сумата за получаване ще му я оправя с ордер !
Греша ли относно Д1 и Д6 ? Трябва ли да пущам корегиращи?


явно днес не ми е ден!
след проблема със справката образец 2004 ,сега пък не ми отчита прикаченият файл като такъв. към ГДД / имам ТЕЛК/ . Прикачвах и pdf и ipeg  подписвам и като дам на проверка и подаване ,ми излиза съобщение, моля прикачете документ ,който сте посочили в прил 3
Какво става да му се невиди!
Иначе успях да отворя справката образец 2004
ще опитам и това! Благодаря!
Колеги, къде бъркам ?
Попълвам ГДД чл 50 с КЕП
В  данни на декларатора чеквам  ,че е местно лице ,че е Самоосигуряващ,.
В част Трета отметки   за прил 2 на ЕТ, отметка и за образец 2004
Потвърждавам и пак стои заключена справката !
Да, можете по принцип по всяко време да покриете загуба с печалба за счетоводни цели. Това няма общо с ползването на данъчната загуба за намаляване на данъчна печалба. Счетоводно на основание Решение на Общо събрание или на Решение на едноличния собственик на капитала вземате операцията  122/121 . Тази процедура няма връзка с ГДД.
благодаря, delphine!    Точно идеята ми е счетоводно  да се покрия  загуба минали години с неразпределена печалба от минали години!
Не става въпрос за текущата печалба за 2017 година.
От няколко години не сме разпределяли девидент и се е насъбрала сума ,която може да покрие счетоводно  остатъка от  старата загуба ! Така и в баланса на дружеството няма да има загуба и неразпределена печалба,нали?

Доста теми прочетох ,но пак не ми се изясни следното,
мога ли
1.  Към 31.12.2017  с решение на общото събрание на ООД
да покрия  загуба мин год / 2009 г /    ,   с неразпр печ мин години !
Салдото   по сметка 121 , е остатък след  упражнено  право на 5 поредни години  отразени съответно в справките по ГДД чл 92  / 2010,2011,2012, 2013,2014,/

и второ:
Как следва това да се отрази в счетоводните регистри
/  справка записвания  : Дт 122  -  Кт 121    ..... лв/
и съответно в ГДД ЧЛ 92 посочва ли се нещо ?
 Благодаря предварително!

 
Аз пробвам вече четвърти час и не успявам. Звънях около 10 пъти, но никой не отговаря. Изпратих e-mail и сега чакам да ми отговорят. Аз не мога да стигна до регистрация изобщо - след Captcha не ме допуска до формата за регистрация.
Случвало ли Ви се е на Вас подобно нещо?
Ще се опитам да помогна!
 Като начална препоръка ,влизай през Гугал Хром в сайта на Аенцията !
Още при влизането системата търси  потвърждаване с ПИН на твоя  КЕП
1 в началният екран избираш регистрация за да ти се отвори описанието как става регистрацията . В долната част на екрана кликаш върху Стъпка 1.
Там се отваря диалогов прозорец ,където попълваш нужните реквизити.
Тук се пишат  имената на ФЛ и  ЕГН  / управителя / на фирмата.
При коректни данни,ако всичко е както трябва ,като потвърдиш излиза диалогов позорец и виждаш данните които си нанесла и че Кепа е индифициран.

 чак тогава те пуска към стъпка 2.
И Т.Н
Ако има въпроси ,питай! И аз ходих по мъките два дни и получих отговор ,по пощата чак след четири дни! Но сега казаха ,че работят извънаредно и до късно вечер!
А телефона ,не се хаби никой не вдига! Отговаря обаче на писмата~
Успех

Здравейте! И аз получих същото съобщение и отговорих по точките, които бяха поискани в свободен текст в имейл. Сега чакам отговор, че е изтрит акаунта. Ще започна всичко отначало, но ще го правя с митническия агент на една от фирмите ;)
Мани ,и аз направих същото вчера и след няма и два часа ми върнаха е мейл ,че грешният профил ми е изтрит . Влезнах в системата ,но задължително ме посъветваха да бъде през хрома и при мен да се похваля всичко е вече О.К Минах без проблем по точка 2 и точка з. Създадох две пълномощни и сега чакам да ги потвърдят в системата за да финализирам процедурата. Дано и при теб всичко да е О.К