Благодаря - разбрах, издаваме се протокола на самите нас. Само, че за да си начисля ДДС-то за продажби трябва да използвам сметка 411 в дебита и ми е интересно после как послед следва да закрия салдото по нея.

Благодаря Ви безкрайно много за помощта :give_rose:
Благодаря:) А на кого се издава протокола по чл.117 от ЗДДС/кой вписваме като получател/?
Здравейте,

Моля за помощ как се документира подобрението на нает актив при прекратяване на договор за наем във връзка с начисляването на ДДС? На кого се идава протокол и как се отразява в счетоводството, в амортизационния план отписването на подобрението? Следва ли да намаля данъчната основа с набраните до момента амортизации?

Благодаря Ви предварително
Здравейте,

Да попитам за сверка - ако двама съпрузи, всеки има ЕООД на негово име и тези фирми имат през годината сделки помежду си - тези сделки, нали не следва да се декларират в приложение 4, т.к попадат в изключенията § 1. т.3, буква а

Благодаря
Добър ден,

Как следва да се документира връщането на заем в брой до 15000,00лв при заемодателя? Освен приходен касов ордер при връщането на заема, следва ли да издава и касов бон за начислената през периодите лихва/ за отразяването на паричния поток/?


Здравейте,

Получихме фактура от румънска фирма с български ДДС номер и начислено ДДС със ставка 20%. Проверих я в системата на НАП и излиза, че фирмата е коректна. Въпросът ми е стандартно ли се осчетоводява фактурата - все едно сме закупили стока от българска фирма?

Благодаря предварително
Много благодаря :smile1:
Здравейте,

Да попитам - ЕООД има само управител, който получава доходи от личен труд/няма назначен персонал/. Реално преди му подавах обр. 1 и обр.6/само с данъка/ в един и същ месец. А сега през 01.2014г. му е изплатено възнаграждението за м.12 и ще трябва да подам първо/през 01.2014/ само обр.1, т.е няма да подавам обр.6. А през февруари ще подам обр.6 с данъка, удържан за възнаграждението за Декември 2013г?

Благодаря предварително.
Добър ден,

Данъчен склад продава течни горива. Има случаи, в които продаваме на няколко бензиностанции с една цистерна като ЗАДС поволява да подадем Е-АДД, изаден директно на данъчния склад като в полето "точен адрес на мястото на доставка" се попълват седалището и адресът на управление на получателя. Т.е данъчния склад издава Е-АДД на самия себе си и в последствие издава приложение 14Б като разтовари стоката на получателя. Следва ли това ЕАДД да се декларира в системата за контрол на горивата, и при издаването си да се подава ЕДП и при продажбата да се подава ЕДД?

Благодаря предварително.
Благодаря за съдействието и аз четох чл.25 от ЗДДФЛ - да разбирам, че нетрябва да се приспадат тези здравни осигуровки, т.к работникът вече си ги е платил?
Здравейте,

Лице е било цял месец в неплатен отпуск през 2013г. по свое желание и са му удържани ЗО. При преизчисляване на годишна база на ДОД следва ли да се извади ЗО върху неплатения отпуск от облагаемия доход? Лицето си е внесло във фирмата сумата за ЗО през месеца.

Благодаря предварително.
Много Ви благодаря. Значи реално е декларирана прогнозна печалба 0,00лв
Здравейте,

Моля за помощ. Някой има ли ЕТ, което прави авансови вноски? Излиза ли Ви авансовата вноска в справката за задълженията, както при другите фирми, защото при мен в справката на НАП на ЕТ-то или по ЕГН на ФЛ не ми излиза като задължение с падеж. Който е подавал декларацията по чл.50 от ЗДДФЛ твърди, че на ЕТ  сумата на авансовите вноски не се показвали, а при подаване на декларацията изчезвали. Влизам на подадената декларация и на деклараирана печалба и тримесечна авансова вноска сумата е 0,00лв. Моля, споделете мнение, за да знам дали да не подам декларация по чл.88 от ЗКПО и поне да увелича авансовата вноска за третото тримесечие.

Благодаря предварително.
Здравейте,

Фирма плаща към чуждестранен доставчик/фирма от ЕС/ сумата от над 20 000 евро за доставка на стоки. Следва ли нещо да декларираме пред БНБ или имаме ли някакво друго задължение преди да направим превода?

Благодаря предварително
ООД прекъсва дейност като единият съдружник е майка в отпуск по бременост и раждане. Какво се случва с майката - трябва ли да подаваме някакви документи в НОИ, НАП или си подаваме стандартните документи в НОИ, за да й изплащат обезщетение до навършване на две годинки на детето? На другият съдружни подаваме декларация ОКД 5 за прекъсване на дейността.
Благодаря предварително.
Имам следните въпроси във връзка с обезщетението по чл.224 от КТ при попълване на обр.1:
в т.31 - включва ли се това обезщетение
в. 31А - посочва ли се данъка и за обезщетението
т.34 - от нетното възнаграждение изважда ли се ДОД, който е начислен и за обезщетението по чл.224 или само за възнаграждението за месеца