Да, бях чел тази част от закона. Но исках да бъда сигурен, че всичко съм разбрал правилно, и че може да се слага всеки номер. Мерси
На нерегистриран по ЗДДС клиент в полето за идентификационен номер по ДДС не се пише нищо, защото той не притежава такъв номер. Вписвате само в полето ЕИК.
по т.2 и т.3 - точно така
Да но, аз говоря не за фактурирането, а за Дневниците. А там това поле не е ли задължително...? там не може да е празно нали. и там няма поле ЕИК, а само ИН по ЗДДС
Да, точно така.
Здравейте отново. Сега вече ще се добавят Фактурите в ДДС дневниците да продажби. Ставаше въпрос за фактури, издадени към контрагент нерегистриран по ДДС /а ние сме регистрирани по ДДС/. Както и фактури взети от такъв контрагент. Моля, кажете дали правилно съм разбрал, да не стане грешка.
1. По принцип има ли изискване колко символа да е ИН в полето за ИНпоДДС. Защото сега този контрагент като не е по ДДС, неговия ИН е 9 символа /без BG/. Нашият си е 11 символа. Има други пък с 10. Няма да се получи някаква грешка нали. Аз мисля че не би трябвало да има изискване?
2. Също така пак стандартно се отбелязват в колони 9,10,11,12 в дневника за Продажби?
3. А когато купуваме от тях, и съответно отбелязваме фактурите им в другия Дневник Покупки, единствено и само в кл. 9 се отбелязва сумата им?

Благодаря.
Ако Вие сте регистрирани по ДДС, фактурите които вземате без ДДС влизат в дневниците, но ги отбелязвате без право на данъчен кредит.
Имаш предвид кл. 9 на Дневници за покупки, нали. Но пък тази кл. 9 пише - ДО и.... каква данъчна основа като не се начислява ДДС, и за това не го писах там. Значи този месец не ги отразих, оставям ги за Януари... и ги пиша в кл.9... нали

А относно изписването на Фактура към Нерегистрирани /ние сме регистрирани по ДДС/, номера им като контрагент по Дневник Продажби е без BG  и само това нали.
Здравейте,
Като пиша данните на контрагента в Дневниците по ДДС, съответно си го пиша нормално номера без BG... и нищо повече, нали правилно го разбирам.
И обратно, един свързан въпрос да не правя друг тема, сега за пръв път взимам фактури, които не са по ДДС регистрирани... в дневниците по ДДС никъде не се отбелязват тези разходи, нали така... единствено по стандартния ред...

Мерси предварително,
Лека вечер