Здравейте,
имам следния казус: гръцки граждани наети по трудов договор в българска фирма, на които не е издаден формуляр А1,  работят на територията на Германия. По силатана кое законодателство следва да се осигуряват? Ако се осигуряват по немското законодателство, в България следва ли да се подава декларация обр.1
Здравейте,
надявам се някой да е имал подобен случай и да сподели опит.
Здравейте отново,
никой до този момент ли не е имал подобен случай?
Здравейте и честита Нова година!
Самоосигуряващо се лице, собственик и управител на ЕООД регистрирано в България, който е албански гражданин със служебен номер, следва ли да се осигурява здравно и ако не следва как би изглеждала декларация обр.1.
Предварително благодаря на включилите се
Трябва да посочите приложение 7 с вх.№ и дата, което сте посочили в прил.10 в началото на ползване на отпуска за гледане на дете до 2 годишна възраст, тъй като декларираната промяна в обстоятелствата е на тогава подаденото приложение 7.
Не удържате осигурителни вноски, само данък. Данъчната основа е брутната сума след намаляване на признатите разходи.
Напълно съм съгласна с Catch-22, да си взема  болнични, колкото и се полагат и да ги представи на Работодателя си, независимо че няма да бъдат платени, това за нея е стаж.
Да, има здравни осигуровки.
Според мен има пряка връзка и тези лица могат да ползват данъчните облекчения.
Но нека да изчакаме и други мнения.
Никой ли не е имал подобен случай2
Предоставяте платен отпуск пропорционално на отработеното време, т.е. 22 дни/12*.....брой на отработените месеци през годината.
Здравейте,

при промяна само на името на дружество, без да се променят ЕИК, предмета на дейност и правна му форма, има ли специални изисквания за подаване на декларации 1 и 6? Промяната е извършена в средата на месец март. Следва ли да се подават две декларации 1  - за съответните периоди със съответните наименования на фирмата, или подаваме само една декларация 1 и 6 - с последното актуално наименование.
Предварително благодаря за помощта.
За съжаление нямате защита по чл.333 от КТ. На защита подлежат освободените служители по чл.328, ал.1, т.2, 3, 5,11 и чл.330, ал.2, т.6 от КТ.
 Длъжността началник отдел е ръководна, видно от кода по НКПД.
Не мисля, че можете да оспорвате прекратяването, тъй като 9 месечният срок е спазен, независимо че е в последните дни преди изтичането му. 
Имате право на обезщетение в пълен размер от Бюрото по труда, където трябва да се регистрирате в 7 дневен срок.
Здравейте,

служител, който е назначен по чл.110 от КТ за полагане на допълнителен труд при същия работодател, правилно ли е да се отрази в т.12 за вид осигурен на декларация обр.1 с код 04?
Предварително благодаря за помощта.
Въпросът ми е има ли възможност да не се ползва отпускът по издадения вече болничен лист, да не се ползва обезщетение от НОИ, а лицето да продължава да се води на работа. Това би ли имало последстивя за Работодателя.
 А що се отнася до наличието на счетоводител и ЧР, да всичко си има, но тъй като няма практика по този казус, помолих за консултация.
Благодаря на включилите се със сатновище!
Здравейте,

Управител по ДУ е получил болничен за 42 дни при раждане на дете, като предварително не е вземал болнични 45 дни преди раждането. Може ли по този болничен да не се представят документи в НОИ и да не се претендира изплащане на обезщетение, с оглед Управителя да може да изпълнява управлениските си функции. Съответно в Декларация 1 също да не се посочват дните в болнични.
Благодаря за помощта!
Благодаря за отговорите. Въпросът ми е ако двете приложения 7 и 8 се представят едновременно, мога ли да подам в НОИ едно приложение 10, в което да попълня и двете части, при спазване изискването на 3 дневния срок за втората част за промяна на обстоятелствата.