Здравейте,
предстои майка да се върне на работа преди навършване на 2 години на детето, поради постъпване в детска ясла. Моля за съвет, може ли в едно удостоверение прил.10 да се попълнят данните за получаване на обезщетение по чл.54 от КСО и удостоверението за промяна в обстоятелствата за прекратяване на отпуска и на обезщетението по чл.53 от КСО?
Здравейте,

управител на ЕООД с ДУК, който работи и на трудов договор, по който е осигурен на максималния осигурителен доход, предстои да излезе в болнични 45 дни за бременност и раждане. Ще трябва ли по ДУК да се внасят  осигуровки за здравно осигуряване, които са за сметка на работодателя, или те ще се внасят само от работодателя по трудов договор?
Предварително благодаря за помощта!
Ако за срок на трудовия договор на заместника  сте записали ""...до завръщането на титуляра.....", няма как  да го използвате. Следва да прекратите този трудов договор, считано от деня на завръщането на титуляра и да сключите нов договор.
Дните през които е била в отпуск по болест се признават за трудов стаж /чл.352, ал.1 от КТ/, поради което за тези дни и се полага и платен годишен отпуск, както за 2015 г., така и за 2016 г.
В други договори за управление и контрол съм срещала текстове за неприсъствени платени дни, това е еквивалент на платен отпуск, но в този договор няма такъв текст. За това въпросът ми е дали може да ползва неплатен такъв и как това би се отразило в декларация обр.1?
Здравейте,

моля за консултация, може ли Управител на ООД с договор за управление да ползва неплатен отпуск? В договора за управление няма текст за полагащи се платени неприсъствени дни.
Обезщетението за отглеждане на дете до 2 годишна възраст не е обвързано с минималната работна заплата за страната, а е в размер на 340 лева месечно.
Благодаря за бързия отговор. В случая става въпрос за ДДФЛ с код 8, но разбирам, че се извършва на същия принцип. Тъй като срокът за корекция е изтекъл и трябва да има разрешение от НАП, каква следва да бъде процедурата по искане за разрешение?
Здравейте, от началото на годината колежка е посочила неправилно  т.9 и т.18 на декларация обр.6. За заплата за м.януари, платена през февруари е посочила в т.9 м.01 и в т.18, съответно 31.01.2016 г. И така до м. юни тази година. Моля за помощ как следва да се заличат тези декларации и да се подадат нови, с верните месец и дата.  Писмо с какъв текст трябва да се представи в НАП за да разрешат тези действия. Разбирам, че това не може да стане с ел.подпис и трябва да се отиде на място. Благодаря предварително за помощта.
Моля за мнение,
Майка, която работи по основен трудов договор при един работодател и има договор за управление на ООД при друг работодател е в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Обезщетението от НОИ получава по трудовия договор. По договорът за управление не получава обезщетение.
1. При преждевременно прекратяване на този отпуск, поради даване на детето на детска ясла и връщане на работа при работодателя по трудовото правоотношение, може ли да продължи да се води в отпуск за отглеждане на дете по договора за управление до навършване на 2 години на детето, тъй като по този договор тя не получава обезщетение от НОИ.
2. Ако е възможно, ще може ли да получава 50% от обезщетението по чл.164, ал.5 от КТ  по трудовия договор?
3. Как ще се отрази това в декларация 1 по ДУК?
Благодаря предварително на тези, които биха се включили.
Благодаря Hrili, аз все пак успях да намеря писмото, което прикачвам, в случай че на някого му потрябва.
В писмото е уточнено, че все пак месечното възнаграждение може да бъде под мин. РЗ при виновно неизпълнение на трудовите норми.
За осигуровките съм съгласна с теб.
Още веднъж благодаря за помощта.
Колеги, очаквам вашата помощ.
Никой ли не е запознат с тази тема.
Здравейте,
1. Някой може ли да публикува текста на писмо на МТСП 94-2547/27.08.2015 г.
2. При сделната система, при неизпълнение на трудовите норми и при пълен работен месец може ли трудовото възнаграждение да бъде по-малко от минималната работна заплата.
3. Върху каква сума се внасят осигурителните вноски.
Здравейте,
лице, на което предстои да излезе в болнични поради бременност и раждане има два договора за управление и контрол от различни работодатели и в същото време е осигурено по трудов договор на максималния осигурителен доход от 2600 лева от трети работодател. Ще може ли да получава обезщетение за болничните до 135 дни и за отпускът до 410 дни при условие, че продължи да изпълнява задълженията си и съответно да получава възнаграждения по договорите за управление и контрол, при условие, че за тях не се дължат осигурителни вноски, а се удържа само данък върху доходите? Същият въпрос е актуален и ако се наложи да ползва болничен за общо заболяване, преди болничния за бременност и раждане.
Подава се уведомление в НАП в 7 дневен срок от датата на прекратяване на трудовото правоотношение.
Забранява се компенсиране но платения годишен отпуск с парични обезщетения, освен при прекратяване на трудовото правоотношение. /чл.178 от КТ/
До изтичане срока за изпитване, страната в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие. /чл.71, ал.1 от КТ/
Да, и на тях.