Ако работодателят желае да продължи да работи с този служител, не е необходимо да прекратявате трудовия договор. Няма пречка служителят да получава пенсия и заплата.
Трудовият договор се прекратява считано от датата на смъртта на лицето, което се доказва с препис от смъртния акт. От тази дата и НАП правят служебно прекратяване на трудовия договор в Регистъра за трудовите договори.
Работодателят е длъжен да освободи от работа служителя, но не и да плати възнаграждение. Изплащането на възнаграждение се извършва според предвиденото в Колективен трудов договор, или по споразумение между служителя и работодателя /чл.157, ал.3, т.1 от КТ/.
Здравейте,
може ли облекчението по чл.22в, ал.8 да се ползва чрез работодателя от лица, които работят не по трудов договор, а по договор за управление при същия работодател?
Никой ли не може да се ангажира с мнение?
Здравейте,

собственици на ООД са две лица, които към 31.12.2014 г. са съпрузи. Единият от двамата е Управител и получава възнаграждение по ДУК. Следва ли възнаграждението и осигурителните вноски, които са за сметка на работодателя на Управителя да се декларират в част VI от ГДД по чл.92 за 2015 г.?

Предварително благодаря за помощта!