И аз да попитам- нали вече няма да се публикуват  решенията за приемане на ГФО и разпределяне на печалбата на ЕООД? Те се публикуват само за ООД -та?
Ясно ....Пиша си ф-ра за машината със стойност, на следващ ред вино със стойност и на следващ ред отстъпка със стойността на виното. Благодаря ви много!
Ами защото за да бъдат за реклама нали трябва да са с логото или търговската марка на фирмата, а те не са. Направо се чудя какво да ги правя.
Здравейте, имам следната ситуация. Фирма закупува стоки от ЕС и решава част от тези стоки да бъдат раздадени на клиенти като подарък за коледа. От тук ми изниква въпроса като какъв разход следва да се третира - според мен си е чист представителен. И понеже е ползван ДК за тези стоки, мисля че трябва да се състави протокол по чл.117 от ЗДДС, да си го самоначисля. От тук на дан основа + ДДС, следва да начисля 10% данък върху разходите. Моля за вашите  мнения по въпроса.
В случая ние сме вносители на акцизната стока, значи трябва ние да приключим ЕАД -то при пристигането, ако правилно съм разбрала. При продажба от наша страна на територията на страната освен фактурата и транспортни документи трябва да издам и опростен документ с № от митницата, така ли е? Благодаря, че се отзовавате и ми помагате с Вашия опит!
Аз имам доста въпроси от рода на:
1. Когато пристигнат акцизните стоки следва ли да се подава някакво уведомление към Митници,че са пристигнали?
2.Когато освобождавам за потребление издавам ЕАД с номер от системата на Митници, ф-ра. Нещо друго следва ли да се издава?
Четох доста и в закона и в правилника, но колкото повече чета толкова по-объркано ми става в главата.
Явно не съм ви разбрала правилно за проформата. Според мен това е достатъчно като документи. Ние започваме да продаваме вино и търся колега, който води счетоводство на такъв вид стоки.
А защо ще издавате проформа на М и М? И между другото с какви точно акцизни стоки търгувате?Аз търся колега, който се занимава с продажбата на акцизни стоки?
Много Ви благодаря!
Здравейте, предстои ми следната ситуация: Регистрирана по ЗДДС фирма в България извършва консултантска услуга на регистрирана по ЗДДС фирма в Италия. От тук изникват следните ми чуденки:
1. Във връзка с ЗДДС място на изпълнение се определя Италия, от което следва че българската фирма ще издаде ф-ра без да начислява ДДС /те ще си го самоначислят в Италия/ и тази ф-ра ще се включи само в дневник продажби?
2.Българската фирма има право на данъчен кредит за разходите по тази консултантска услуга?
3.Има ли нещо специфично по ЗКПО във връзка с тази услуга?
Ще съм благодарна ако някой може да изкаже мнение по въпроса.
Да никъде не е работил. Бил е СОЛ в негова фирма и сега за първи път започва работа по трудов договор. Благодаря много за отговора!
Здравейте, тъй като темата за отпуските ми е малко тъмна искам да попитам следното нещо- служител е назначен на 18.04.2016г. няма трудов стаж до момента. Иска да ползва отпуск м.06, но тъй като няма 8 мес не може да е платен, може ли да ползва неплатен? Кога вече ще може да ползва платения си отпуск - след 18.12.2016г? И тъй като има право на 14 дни платен отпуск, а той няма да може да ги използва до края на 2016г. ще трябва да прехвърли част от тях за 2017г и да ги ползва не по-късно от м.06.2017г? Моля за вашето мнение.
Благодаря много
Здравейте, тъй като да първи път ми се налага да обработвам ВОП искам да попитам дали правилно съм разбрала:
1. Имам проформа фактура от доставчик от Гърция по която ще правя авансов превод. Той след това трябва да ми издаде инвойс за авансовия превод, който аз няма да отразявам в дневниците? Когато получа инвойса със стоката или стоката пристигне до склада със съответните документи/което е по-рано от двете събития/ тогава ще издам протокол по чл.117 и ще го включа в дневника покупки и продажби.
2. Имам друга стока от Гърция която стои в нашия склад от мин.година/докараха я от някакво изложение/ и за тази стока получавам сега инвойс /сега има клиент, който иска да я купи/ .За този инвойс следва да издам протокол до 20.04. и да го включа в дневник за продажби, но при положение че стоката е вече тук ще мога ли да включа същия протокол и в дневника за покупки? Защото на практика тя вече е внесена в Б
Обикновено в тълкуванията си НАП не казват нищо конкретно. На практика този доход е доход за услугата, която вет.лекар извършва. Същият, който преди им плащаха от ОДБХ просто се смени платеца.  Според мен той трябва да участва в изравняването. Аз го включвам.
Според мен трябва да се включи. На практика това е доход, който е получен за извършени услуги нищо, че го изплаща ДФ Земеделие. /тълкувание на НАП/.
Става въпрос за физическо лице. Минал е регистрация в служба Земеделие, след това със зеленото картонче в НАП пуска ОКД - 5 за започване на дейност. Замислих се обаче дали трябва да минава през Търговски регистър за регистрация на Булстат.
Здравейте, искам да попитам ЗП трябва ли да се регистрират в Търговския регистър? И ако да има ли глоба, че не  се е регистрирал?
Щом е ЮЛ не трябва ли задължително с КЕП?
Много благодаря! :smile1: