Ако служителят е на >=4 часа го отчитате все едно е на 8 часа.
Ако е на <4 часа го отчитате пропорционално (на 2 часа за година "клас" му трябват реално изработени 4 години, за 1 час реално 8 год и прочие)
Аз бих въвел всеки болничен на отделен ред без значение от МКБ-то и периодите. Все пак ТЕЛК-овата комисия би трябвало да има достъп до системата на НОИ за болничните, така че не го мислете много, това ще е последната причина, поради която биха върнали някой
не е нужно прекратяване на ДУК-а, дори и УП не е нужно. Осигурителните книжки до 2009 ако не се лъжа и декларация, че лицето е съгласно да се вземат данни от регистъра на нои
Здравейте

Имаме 2 лица, на които са издадени ТЕЛК-ови решения за намалена работоспособност през месец Май ( и за двете над 50%). Въпросът ми е, дали в заплатите за май трябва да се включат, като такива лица и съответно да не им се удържа ДДФЛ или от следващия месец? Решенията са съответно от 22.05 и 31.05.

Благодаря

Включвате ги в Май месец. Без значение кога през годината е издадено решение за ТЕЛК 50+% служителят има право на пълното данъчно облекчение за годината.

Накрая на годината е нужно да направите изравняване на ДОД и да им приспаднете по 660 лв. за първите 4 месеца през годината от данъчната основа.
Не може да се подаде уведомление - системата ГРАО прекратява ЕГН. Когато пробва колежката, ще види какво съобщение ще й даде системата...
може да се подаде, но не е необходимо, защото от НАП рано или късно ще го прекратят служебно. Но нищо не те спира ти да си го направиш.
Това ще значи ли, че считано от 01.01.2019, нетни възнаграждения +1000 лв. ще се изплащат само и единствено по банков път? Ако това е истина тежестта върху дребният бизнес доста ще нарастне
Той е длъжен да представи ТК, ако я е изгубил е длъжен да събере нужните данни да ги представи в ИТ и те да му преиздадат книжката, след което да го наемете.
Тези декларации, които подписвате според мен са нищожни, понеже вие официално сте допуснали да наемете човек с изгубена ТК.
В такива ситуации аз обяснявам на кандидат служителя 2та варианта:

1. събира данни за трудовият си стаж от миналите работодатели и право в ИТ да му преиздадат ТК
2. Подписва декларация, че започва за първи път работа, (като му обяснявам последиците от това - ПО след 8ия месец, неразбории по болнични до 6-ят месец и прочие) при което му издаваме ТК. И да това съм го правил и на +40 годишни хора...

Очевидно първият варант е препоръчителен, но почти винаги се стига до вариант 2, който не е идеален, но е приемлив и не противоречи на законовите норми

чл. 325, ал. 1, т. 9 от КТ
има и парично обезщетение към това прекратяване чл. 222, ал. 2
не може да сте на 4-часов трудов договор и да ви осигуряват и да декларират пред НАП 40-50 часа, от което не става много ясно по този договор какъв е трудовият и осигурителният стаж.
може да поискате справка от НОИ и те би трябвало да Ви уведомят за реалното състояние. Аз лично без официален документ не бих тръгнал да изплащам такова обезщетение
Принципно нямат право от банката да запорират трудово възнаграждение. Но понеже не знаят кой, какво праща по сметката (или не им се занимава да следят), просто запорират всичко и титуляра просто трябва да ходи да тегли от каса. Поне при наши служители е така.

За детските не мога да дам категоричен отговор, но според мен не би трябвало да пипат детските надбавки, те не са възнаграждение, а помощ за издръжка на детето
Пробвах два неуспешни опита като изложа различните методи писмено пред ЧСИ и той/тя да даде вярното тълкувание. Отговора беше да се съобразявам с чл. 446 от ГПК и толкова.

После реших да пиша на всички ЧСИ, към които правим плащания, като им изложа метода за удръжка и накрая завърша с "Очакваме Ваше писмено становище по въпроса, ако прилагате различен прочит над тълкувателното решение на Върховният касационен съд".

Никои не ми отговори писмено, само едно от ЧСИ-тата върна телефонно обаждане, че сметките са ни правилни.

От там нататък си карам по тази методология и нека ЧСИ-тата доказват, че не съм прав. Сигурен съм, че това няма да стане...
Здравейте,
Тези 1/3 и 1/4 се изчисляват върху остатъка от несеквестируемия минимум.
Т.е. от нетното възнаграждение се изважда МРЗ и върху остатъка се прилагат пропорциите по чл. 446.
Ето статия от адвокат.
http://irinakonstantinova.com/2016/12/zapor-koga-kolko-kak/
Ако брутото е 600 лв. и удръжките 100, нетото е 500 и от него се вади МРЗ. Така остава 40 лв. за запориране и 1/4 от тях са 10 лв.

потвърждавам тази информация, направих си труда да пиша до всички ЧСИ-та, към които имаме плащания и вече 7-8 месеца прилагаме чл. 446 от ГПК върху (нетното възнаграждение - 460)
Проблема е че доста работодатели не разполагат с тази информация, която се базира на тълкователно решение и те си следват написаното в чл. 446 от ГПК (което много "удобно" е цитирано в запорните съобщение) и този момент с несеквестируемия доход често се прескача.
Здравейте,
Собсвениците на фирмата са назначени по ДУК, за 2016 г. се начисляват, но не  се изплащат дивиденти.
Сумите по неизплатените дивиденти и изплатените данъци по тях се декларират в Справка по чл.73 от ЗДДФЛ за 2016 г.
Въпросът е дали начисленият, но неизплатен дивидент трябва да се декларира с ГДД?
случвало ми се е анулиране на болничен, но беше по старият ред и ни уведомиха с писмо. От там падна едно обикаляне по мъките, разправии с лекари, работници и накрая завърши с корекция на д1.
В моя случай отмениха болничен за гледане на дете понеже се оказало, че служителят не е баща, та ситуацията стана виновен без вина и после оправяй бакиите на другите...
при промяна на възнаграждението не се подава уведомление по чл. 62, ал. 5 от КТ
при промяна на длъжност и/или срока на договора се изпраща задължително
В аналогична ситуация аз поисках подписи на наследниците върху прекратяването.
Плащането на трудовото възнаграждение + неизползваният ПО, ако има такъв, се изплаща на всеки от наследниците или на упълномощено от тях лице. Второто става чрез нотариална заверка, за да няма после проблеми.
може да последва проверка от ИТ, въпреки че не е задължително.
ако разчитате от НОИ да се произнесат не подавайте при тях декларация за труд. злополука, а само протокол и показания
успех
най-чистият вариант е прекратявате договора по чл. 233б и сключване на договор по чл. 67, ал. 1 от КТ. Бумащината е горе-долу същата
това, че даден служител има ТЕЛК решение не означава автоматично трудоустрояване. Трудоустрояване се извършва само ако досегашната позиция не може да бъде изпълнявана заради противопоказания описани в ТЕЛК решението.