само обезщетението за 3те дни болнични по-добре не го пипайте. Там претенции от ЧСИ-то не би трябвало да има
работодателят не заплаща първите три дни на болнични за майчинство и раждане на дете, всичко е за сметка на НОИ
за месец април - да, ма март - не.
В д1 се попълва първят ден в осигуряване, а не датата на сключване на ТД
може и просто да си пуснете искане за пенсиониране, да даде всички документи в НОИ и те да си свършат работата със сметките.

Ако стажът и/или възрастта не стигат те ще ви уведомят и вие ще знаете точно кога ще можете да се пенсионирате.
Ако стигат просто ще се пенсионирате...

Въпросът с 3те години преди 97 е малко по-специфичен, но има калкулатори в сайта на НОИ и това и сами бихте могли да го определите. Останалото е да съберете необходимите уп-та
Бих ви посъветвал да пратите едно писмо до ЧСИ с разяснение, че на база тълователно решение еди-кое-си, няма да приспадате суми на лице еди-кое-си, защото то е назначено на МРЗ.

Да се застраховате, че тълкувателното решение също се нуждае от тълкуване в някой аспекти...  :hmmm:
Е да де, нали за това трябва писмено да поиска прекратяването на отпуска по чл.155, ал.1 КТ.
Ако не го поиска, няма да има прекратяване на отпуска по 155/1

да, но той идва с мисълта, че ще прекратява ПГО за сметка на платен допълнителен отпуск, а не на неплатен. В мига когато това му се изясни доста неща ще се променят...
Длъжен е да го освободи, защото му е разрешен отпуск от компетентен орган. Дали отпуска е платен или неплатен, няма отношение към това.

въпросът е че лицето има право да си го използва и като платен годишен отпуск вместо 2 дни неплатен по чл 157
Скрит текст :

Някои колеги тълкуват ал.3, т.1, така сякаш работодателя е длъжен да освободи служителя за случаите предвидени в чл 157, но този отпуск ще се води неплатен, освен ако не е уговорено различно в ТД, КД или в ПВТР.

Тоест обяснявате на човека, че тези 2 дни са неплатен отпуск, ако той още е съгласен да ги вземе като такива, прекъсвате платеният му отпуск и пускате 2та дни неплатен. Ако 2та дни неплатен са вмъкнати между платеният, просто анулирате ПО за въпросните два дни, а тях ще си ги гони по друго време с отделна молба. Може и като продължение на текущият му отпуск, но задължително чрез отделна молба
и аз посочвам само дните, но така и така трябва да впиша сумата в ТК, така че пак трябва да има как да се изчисли крайната сума на момента
...забравил съм да добавя, че фирмата е с КИД 4778, а човека е на 8 часов работен ден, напуснал сч. от 11.4
Какво значи 6 работни дни? 6 дни работил + 6 боледувал? Или няма отработен ден, а само 6 дни болничен?
Имайте предвид, че при заплати близки до МОД, осигуровките за трите дни от работодател не са върху 70% от заплатата за три дни, а върху МОД за 3 дни /по-голямо число/.
Не мога да Ви отговоря в цифри, защото кода на длъжността не е достатъчен за определяне на МОД.

ПП Работя с програмата на НАП и до сега не е допускала осиг. доход под МОД още при въвеждането. В самата програма има опция за проверка на Д1. Ползвайте я.

за месец април има само 6 дни в осигуряване, 3 болнични за НОИ и 3 болнични за работодателя.
За 70% и МОД зная, но софтуера ни е такъв, че за проверките за МОД-овете на длъжностите използвам офлайн софтуера на НАП. До сега съм нямал проблеми, но ето че сега точно ми идва разлика, което ми е доста странно
Здравейте,
не мога да си обясня как става така, че през офлайн програмата на НАП д1 минава без проблем, но като я пусна през онлайн портала им ми дава грешка, че съм под МОД.

Колко би трабвало да е МОД-а на лице с длъжност с код 4, с 6 работни дни за месец април, от който 3 болнични за НОИ и 3 за работодателя.
През офлайн модула на НАП декларация с 90.50 лв ОД минава....
Здравейте,
Имаме служител, на който прекратяваме договора считано от 3.5.2016 (като 1.05 и 2.05 са неработни за фирмата). Дилемата ми е дали трябва да пускам нулева д1 за май месец. Не виждам в това смисъл след като няма осигурителен стаж и доход за периода, но така никъде няма да има вписано края на осигуряването.

Двоумя се дали да не посоча 30.04 за край на осигуряването в д1, въпреки че всички документи са оформени считано от 3.05
това означава,че нова фирма ме назначава по чл.67, ал. 1, т.1 и във връзка с чл.70, ал. 1 от КТ и примерно след 3 дни ме освобождава по  чл. .71, ал.1 от КТ.
да, като евентуално си покривате осигуровките
нас лице с юридическо образование ни посъветва или да не променяме нищо на база тълкователното решение, понеже то е доста неясно. Или официално, в писмена форма, да запитаме съответните ЧСИ-та как те тълкуват решението на ВКС
общо взето пат...
Здравейте работник иска да се възползва най-много от борсата т.е да не е4 месеца (при  прекратяване по взаимно съгласие )
МОЛЯ за съвет как да процедирам е най добре

(разглеждам за (чл. 328 ал.1 т.2) и незнам дали е удачен ????

преназначавате на нова длъжност със срок на изпитание и след ден-два, седмица прекратявате по причина решение на ръководството. Вълка сит и агнето цяло...
Ето отговор, който получих на подобен въпрос от НОИ
Скрит текст :
Във връзка с обезщетението ТЕЛК-а важи за цялата година без значение датата, на която изтича или на която започва
40 дни
В КТ пише не по-малко от 26, при вас те са повече, така че това условие е изпълнено.
бих предположил, че е заради това:

34. Нетно възнаграждение – попълва се сумата на нетното възнаграждение, определена по реда на Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, приета с Постановление № 188 на Министерския съвет от 2015 г.

а в наредбата обезщетения, върху които не се дължат осигурителни вноски не влизат в нетната сума