моето мнение е че можете ако се договорите с лицето, като това трябва да е разписано някъде - примерно в прекратяването или в свободен текст от лицето
отпуските, в това число и неплатеният, се използват с подаване на молба и изрично съгласие на работодателя. Както сте го написали излиза, че нямате връзка с човека и той не си е пуснал молба за НО. При такава ситуация няма право на платен отпуск
Точно това означава. Но обърнете внимание и на чл. 222, ал. 2 и чл. 217, ал. 1-2. Те могат да възникнат и без ТЕЛК решение или при ТЕЛК с % по-малък от 50.
Не, обезщетенията не се третират като възнаграждение, а като компенсация и не попадат дохода за удръжки
ако лицето има телк +50% и този % е изцяло следствие от трудовата злополука, според мен трябва без значение дали то е наясно със закона или не.
Добре де, здравният статус каква връзка има с обезщетението за болничен. Ако не си здравно осигурен просто си заплащаш всичко в болницата/при лекаря, които ти издават болничният лист, който се изплаща на база осигуровките в ОЗМ, ако лицето има +6 месеца осигурителен стаж. Или аз нещо разсъждавам грешно
КСО чл. 54а. Четете от източника и не вярвайте толкова много на медиите, целта им е не да Ви информират, а да печелят. А паниката доста вдига рейтингите.
аз както ги виждам нещата ще трябва да се добави към ПВТР разработена процедура по обработване, използване и съхранение на личните данни паралелно с няколко регистъра по подобие на тези електронните (но по прецизни) в "Електронен регистър на Администратори на лични данни".
Като гледам как вървят нещата ще е нелепо Длъжностното лице по защита на данните да няма правно образование и опит, така че както колегата ще се хвана и за сламката, но ако има възможност няма да назначаваме.

Иначе, да, работата на сляпо, без реална законова рамка в българското законодателство е доста дразнещ момент за мен, просто за лудо повече не ми се работи...
За мен проблем е, че нашите законотворци се туткат и ако въобще измислят нещо, то ще е в последният момент. Толкова ли е трудно (опита паказва, че да, доста е трудно) да интерпретират всичките европейски изисквания в българската действителност под формата на стегнат и ясен закон, за който няма да са необходими "н" на брой оказания, тълкувания за да е работещ.



примерно съкращаване на щата/намаляване на работата. Задължително подбор, при който катастрофите би трябвало да наклонн везните към въпросният служител. Документите трябва да са много добре изготвени и сте пито-платено
ако отношенията Ви още не са отишли в пета глуха, може да пробвате с преназначение на друга длъжност със срок на изпитание поради факта, че работота на неговата длъжност е силно номаляла и единствените ви възможности са да го преназначите или съкращение заради намаление на работата.

дисциплинарно уволнение силно НЕ го препоръчвам!
платените и неплатените отпуски, както и болничните удължават срока на изпитание, така че ако човека е имал от тях, реално 10.03 няма да се явява последен ден на изпитанието.
26/12*5= 10,83
26/12/30*17= 1.23

общо 12,06 ~ 12 Дни ПО

поне аз така бих го сметнал
пропорционално иначе ако служител с телк почне на 29.12. ще трябва да му впиша 6 дни ПО за съответната година...
по запори различни от издръжка работодателят няма право да прави удръжки ако нетната сума за получаване е под 510 лв => чл. 446 ГПК
проверете да не сте чекнали, че лицето е пенсионер, който не желае да се осигурява за фонд Пенсии, понеже ми се струва, че това е единственият вариант, при който по ГД имаш само здравни осигуровки.
За целите на НОИ т.е. това, което ще впишете в приложение 9 гледате личния график на лицето.
С последните промени точно това промениха, вече се зачитат само работни дни, както е при платеният отпуск. Графика на лицето при болничен се променя така, че неработните дни са почивни или другият вариант да вземе болничен през работни дни, които по неговият график са почивни.
Въобще тези нововъведения отварят доста голям простор за манипулиране на системата от страна на недобросъвестни работници.
ако имате предвит сл. бел. по чл45, ал2, т1, 2 и 3, тогава да, влиза в облагаемият доход
проблема е за лицето, на което ще удържате по-големи осигуровки отколкото възнаграждението му предполага. Тоест ще получава по-ниска нетна сума
MariyaPavlova, мерси много за указанията!
Чудя се НАП засичат ли разминаване МОД с шифър автоматично или ще го разберем, ако някой ден дойдат на проверка...
Би трябвало, софтуера на НАП прави тази проверка и връща записа ако е под МОД за длъжността. Но при вас в колона 28 от Д1 би трябвало да пише 3 (по грешният шифър), а вие там сте на прага и за това не ви дава грешка. В д1 никъде не присъства целият шифър, а само първото число и те няма как да засекат дали този код е верен или не (е могат, ако проследят кодовете по регистрираните трудови договори, но никой не го прави това)