Благодаря. Да разбирам, че остава като СОЛ и няма проблем да е и по ДУК!  :smile1:
Здравейте, имам следното питане. Управителя се самоосигурява в ЕООД. От 01.12.2023 иска да е в същото ЕООД и по ДУК. Има ли проблем да е по този начин или като е по ДУК трябва да прекратя осигуряването му като СОЛ? Благодаря!
Здравейте, поради създалата се обстановка и спецификата на работа в нашата фирма и спешни поръчки се налага да се работи на 1 , 2 и трети май. Става въпрос за производствена дейност.
Трябва ли да подам в нап няккаво уведомление за това?

Благодаря предварително на отзовалите се!  :smile1:
Здравейте, имам следния казус: Имам продажба на апартамент от фирма регистрирана по ДДС на физическо лице. При покупката на имота е ползван данъчен кредит. Ясно, е че трябва да на числим ДДС щом сме го ползвали. Имота не е използван за лични нужди, но въпроса ми е следния. Ако от датата на придобиване са минали повече от 6 години имаме право на избор. Не го начисляваме на купувача , но юридическото лице като продавач трябва да го внесе с протокол. Как да сметна точно сумата на данъчния кредит който трябва да внесе Юридическото лице - продавач?
Благодаря предварително!
Здравейте, от юни месец фирмата ни плаща наем на физическо лице. Трябва да удържа 10% и да го внеса, но какво се подава като декларации?
Здравейте, приключвам една фирма. Сега забелязвам, че възнагражденията и осигуровките за ноември и декември 2018  не са внесени. Та въпросът ми е разходите за заплати и осигуровки за ноември и декември 2018 година да ги отлагам ли за 2019 година ?  Благодаря предварително!  :good:
Всичко е прекрасно и светът е розов, но имам и такива два микрона които вече подадох.Обаче на сайта на статистиката никой не те пита микро ли си макро ли си?
Пердашиш си справките там наред!!!
Здравейте, изправен съм пред следния казус: запалиха ни един лек автомобил. Днес дойде писмото от застраховастелите  с което казват , че е тотал щета и ще ни изплатят примерно 4 000 лева за него.
Как да го отпиша? Продажбата е ясно. Трябва ли да отпиша начислената до момента амортизация или  мога директно на разход като брак примерно да го отпиша от група 20?
Не са ни палили фирмени автомобили до сега.
Благодаря предварително на отзовалите се колеги с опит, макар,че точно такъв не пожелавам на никого!
В договора за заем ваписано ли е, че лихвата се  капитализира? :hmmm:

Аз също имам заеми между свързани лица, подлежащи на одит и лихвата не е плащана, натрупва се, но се начислява според договора като проста лихва.


Не в договорите за заем между фирмите нищо не пише за капитализация. Но началството е решило така :)
Здравейте, от няколко дни си блъскам главата с капитализиране на лихви. Раходих се по ЗКПО няколко пъти, но така и не намерих текстовете които да ме просветлят и не измислих нещата. Някой правил ли е такова нещо? Имаме две фирми,  едната с големи задължения другата с големи вземания от кредити по между им. Едното дружество подлежи на одит и след разговор с одиторката как да го направя идва края на годината все пак ми изтърси: "капитализирай лихвата"???
Ще се наложи да ми пообясни малко повече по темата , но реших да поставя този въпрос и тук. Знам , че не всеки се е сблъсквал с подобен казус , но ще се радвам ако някой помогне и го коментираме тук.  :good:
Здравейте, налага ми се да назнача на работа човек който вече е пенсионер. До сега съм нямал такъв индивид. Въпросът е : какви осигурителни вноски трябва да се внасят?
Ако някой знае нека просветли мен невежата.
Благодаря предварително.  :excl:
благодарско
Здравейте приятели, ако някой работи със стоки на консигнация, ще се радвам да сподели своя опит. При мен съвсем скоро се очертава следната картина: наши стоки тоест Български ще ги даваме на консигнация в Гърция. Освен договорите и приемо предавателните протоколи, счетоводно се чудя как да оформя нещата. Ще се радвам, ако някой сподели опит и съвет.