Здравейте,
Имам следния казус: трябва да подам допълнителна декл.6, в която осигурителните вноски се увеличават, а съответно ДОД се намалява. В какъв срок може да се подаде и има ли някаква особеност. Благодаря.
Въпросът е не защо съм я подал, а защо са я приели. И ако беше подадена на 15.12 а парите преведени на 22.12 какво щеше да последва.
Привет,
Спретнахме си следния проблем: на 22.12.2015 сме подали декларация за увеличаване на тримесечна авансова вноска и съответно е платена. Декларацията е обработена и приета в НАП (така пише в обратно изпратеното съобщение).
Днес получаваме покана от НАП да коригираме декларацията по чл. 92, защото била с неправилна сума на платения авансов данък. Посетихме НАП и се установи следното: декларацията по чл. 88 фигурира при тях, но не била "осчетоводена" (за което ние няма как да знаем. В самата декларация пише, че няма срок за подаването и, но увеличението на авансовите вноски се ползва след подаването на декларацията. И съответно искат да платим лихви (т.е. не приемат внесената по-голяма сума по третата авансова вноска). Как да процедираме. Благодаря.
На мен редовно ми искат и нот. зав. пълномощно
Здравейте,
Регистрирана по ДДС българска фирма, купува машини от Холандия, но тези машини остават в Холандия и ще бъдат отдавани под наем там от българската фирма. Има фактура от Холандската фирма за покупката на машините в която няма начислен ДДС. Според мен това не е ВОП за българската и фирма и съответно ВОД за холандската. Трябва ли да има данък във фактурата и дали се отразява в ДДС декларацията на българската фирма и къде.
В последствие отдаването под наем услуга с какво място на изпълнение е.
Благодаря.
ДУК не е ли приравнен на трудов договор само за целите на осигуряването. Или греша. Нищо не пише относно това, питам принципно.
Здравейте,
Задължително ли е да се начислява процент за придобит стаж по ДУК?
Благодаря
Здравейте,
Трябва ли да се подава декларация 1  за пенсионер-инвалид, работещ по граждански договор с брутно месечно възнаграждение 160лв.  на месец.
Благодаря.
Привет. Имам следния казус. Един грък, по разбираеми причини, си направи ЕООД в България и внесе по фирмена сметка една немалка сума. Съответно тази сума генерира лихви. Фирмата не развива дейност засега. Та въпросът ми е приходът от тези лихви облагаем ли е? Благодаря.
В декларацията по чл.201 е включен - на ред 1 колона 3 - Авансов данък по чл. 43 от ЗДДФЛ за доходи от друга стопанска дейност и по чл. 44 от ЗДДФЛ за доходи от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество (не съм сигурен дали там му е мястото). Сега ще пробвам и в справката с ИН: 0000000000. Благодаря.
Привет. Австрийски гражданин от български произход е получил през 2013г. доход от наем на апартамент. Първите три тримесечия му е удържан доход и му е издадена служебна бележка. Трябва ли фирмата, изплатила дохода, да го включи в справката по чл.73 от ЗДДФЛ и какво да пише за идент.номер, след като няма ЕГН, ЛНЧ, Булстат и т.н. Благодаря.
Казусът е: физическо лице, което е регистрирано по ДДС, издава фактура на ЕТ, който не е регистриран по ДДС. Облагаемият нетен доход от наем примерно е 1000лв и съответно 200 лв. ДДС. Каква трябва да е сумата на облагаемия доход от наем за цялата 2013 г. посочена в служебната бележка, която се издава от ЕТ и съответно от коя сума се изчислява авансово дължимия данък. Благодаря.
За отлични резултати в социалистическото съревнование. Награден е и със значка.
Самоосигуряващ се съдружник в ООД се осигурява в/у и получава месечно 420лв. Подава декл. 1 с код 12. През м.12.2013 решава да си даде допълнителни 2000лв. Логично тези пари се отнасят за цялата 2013г. В декл. по чл.50 ще направи изравняване на осигурителните вноски, като тези 2000лв ще се разпределят за 12 месеца и ще се довнесат осиг. вноски за фонд Пенсии, ДЗПО и ЗО. Как трябва да се отразят тези допълнителни 2000лв е декларация 1. Благодаря.