Здравейте, имам следното питане:
На 07.07.2017г. наехме служителка, на безсрочен трудов договор ,която работи само 4 дни/ получила е 347,97лв. заедно с първите 3-дни болнични от работодател/ и се оказа, че в момента е бременна във втори месец. Същата служителка беше в непрексъснати болнични до раждането на детето , а след това и 1 година за отглеждане на малко дете. След изтичане на майчинство (2 години) на 24.02.2020г. е пуснала молба за платен отпуск,  който се полага за двете години майчинство. Въпроса ми е :
Тъй  като тя няма месец, в който са отработени поне 10 дни преди да излезе в майчинство, коя сума се взима за база за изчисление изплащането на отпуска?
Щом като отпиша аванса на разход, може би ще трябва в ГД да го дам в увелечение на резултата. 
Моля Ви за съдействие по следния казус:
Имаме направено авансово плащане през 2013 година по Проформа Инвойс към Русия за доставка на стока, но не сме получили стоката и не  е  върнат аванса. Изминал е 5 годишния давностен срок.
Извършвани са някакви дейности по събирането на вземането  но няма резултати.
Мога ли да отпиша вземането и ще окаже ли влияние в ГДД за 2019г.?
Чудя се дали във фактурата която ще издадем, трябва да се добави и размера на дължимите за прехвърлянето данъци и такси.
Продажната цена е 60000лв. с вкл.ДДС
Как трябва да се оформи фактура за продажбата на земя- поземлен имот с отредено УПИ, от фирма регистрирана по ДДС. Стойността и в баланса е 45000 лв., а данъчната оценка е 40000 лв., ако таксите са за сметка на продавача?
Благодаря Ви,
Хубав и ползотворен ден Ви желая!
Самия Инвойс отделно въвежда ли се като документ в дневника за покупки?
Закупена е стока, за която е ползан данъчен кредит, но ще бъде раздадена за мостри.
Дали да я заприходя като материал в 302 с/ка, а след това да я мина през 60гр.
Благодаря предварително!

Благодаря Ви! А в дневника за покупки и продажби ли трябва да въведа протокола по чл.117?
Облагаема доставка ли е посредническата услуга на сръбска фирма издала Инвоис на българска фирма за търсене на пазари в балканските страни
Отпадъкът е останл в склада на фирмата извършила услугата.
Този технологичен отпадък не може да се продаде. Той се изхвърля. Проблем ли ще е?
Не. Нашата фирма купува стока, която трябва да бъде допълнително обработена от външна фирма и след това продадена.
Да издадена е ф-ра за обработката .
Дейността на фирмата е търговска, но на стоката, която продава е направена обработка и има отпадък. Ползван е данъчен кредит за покупката на стоката. За обработката е ползвана външна у-га и има издадена фактура, а за отпадъка има протокол за предаване. Дали разхода за отрадъка ще бъде признат за данъчни цели и ще има ли корекция на ДДС?
Здравейте,
Фирма регистрирана по ДДС по общия ред отдава под наем апартамент чрез букинг. На получените фактури за спално бельо, препарати и др. приспадаме данъчен кредит 20% ДДС, а начисляваме 9% върху резервациите за настаняване / апартамента е категоризиран/
В края на годината трябва ли да правим корекция на ДДС тоест  изравняване на ДДС ?
Благодаря предварително!!
Здравейте,
За първи път получавам резервация от Букинг за нощувка в апартамент на "стойност на задължението -121,62лв."  и "комисионна 18,24лв.". Плащането от Букинг трябва да получим до 15.05.2019г. но гостите пристигат днес и си тръгват утре. Трябва да издам фактура за извършената услуга за настаняване, а не съм сигурна каква сума ще ми бъде преведена. Как се процедира в този случай?
Благодаря предварително!!
Има някакво ново изменение в КСО ЧЛ.4, АЛ.3, Осигурени лица
Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Задължително осигурени за
общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица по този кодекс са:

2. (доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., бр. 102 от 2018 г., в сила от 1.01.2019 г.) лицата,
упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в
търговски дружества, физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества и лицата,които се облагат по реда на чл. 26, ал. 7 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица;

А в ЗДДФЛ чл.26  (7) (Предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) По реда на ал. 1 - 6 се облагат и доходите от стопанска дейност на физическо лице, което е търговец по смисъла на Търговския закон, но не е регистрирано като едноличен търговец.
А щом е регистрирано по ДДС макар и по специален ред по чл.97а физическото лице
изключва патента и го третират като търговец.
В такъв случай той дали трябва освен да се самоосигурява и да изравнява осигурителни вноски в края на годината ?