Физическо лице работещо на трудов договор е регистрирано по ДДС чл. 97а за да преотдава апартамент под наем който се рекламира чрез Booking .Въпросът ми е трябва ли за се осигурява допълнително за тази дейност?
Благодаря ви предварително!
Здравейте! Физическо лице  е наело под наем апартамент, който  ще преотдава  чрез booking.com. Следва ли да се категоризира имота и да се заплаща туристически данък?
включва натрупаните разходи до датата на приключване на строителството и разрешението за ползване.
Възприет е Модел на "цена на придобиване"
Ако нов актив /магазин/ не е започнал да се отдава под наем начислява ли му се амортизация?
Купуваме стока от Русия, която е натоварена на контейнер и пътува директно за Италия, без да влиза в България. Издавам Инвойс към италианците. Когато платят им изпращам коносамента и оригиналната фактура. С какви документи трябва да доказвам пред НАП , че стоката е пристигнала и сделката е осъществена?
Здравейте. Имам следното питане. Фирма закупува два магазина в строеж през 2017г.  Разходите са набирани по 613 с/ка Р-ри за придобиване на ДА.
През месец август 2018г. се взима Акт 16.  Магазините още не са обурудвани/ мивки, климатици , и т.н./ Кога трябва да прехвърля набраните разходи - в месеца когато има вече Акт 16 или може да се оборудват магазините и чак тогава да се прехвърлят в с/ка 203 Сгради и конструкции. Благодаря!
Здравейте,
Въпросите ме са във връзка с командировка в Италия:
Има ли право на командировъчни самоосигуряващия се собственик на ЕООД?
При положение че фирмата  няма автомобили, и ще се пътува с личен автомобил на един от служителите, който ще бъде шофьор може ле да бъдат признати горивото, таксите за магистрали, паркинзи и т.н.?
Благодаря ви !
В скицата пише имот - производствен терен. Аз мисля че не е УПИ / Урегулиран Поземлен Имот/ защото не е в регулацията на града тоет не е дворно място за жилищно или не жилищно застрояване.
Сделката - продажбата на земя, представляваща “поземлен имот” (ПИ),която не е в регулацията на града, но има отредено УПИ за производствена и складова дейност и ПУП - облагаема ли е  с ДДС?
Здравейте,
Може ли бащата да ползва отпуск при раждане на дете в размер на 15 календарни дни през месец март при положение че детето е родено на 13.01.2018г.
Здравейте,
Тъй като закупения актив / магазин/ няма Акт 16 и не е довършен / с врати, под, мазилки/ , бих искала да попитам за довършването на актива по кои сметки да минават разходите . Дали актива да го заприходя в 219 с/ка като Други ДНМА, или в 613с/ка като Р-ди за придобиване на ДА. И ако е през 613с/ка трябва ли да се минат р-дите през 60 група?
Благодаря Ви!
Благодаря Ви. В този случай ще декларирам само като сграда.
 Фирмата купува магазин за търговска дейност и в НА пише следното:
.............. площ 22.08 кв. м. (двадесет и две цяло и осем стотни квадратни метра), заедно с 2,021 % /две цяло  и двадесет и една хилядни процента/ идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху дворното място.
 Аз не разбирам дали е прехвърлена  земя ли не. Имам една общата стойност на сделката.
Църква/ регистрирана по ДДС/ дарява имот/който все още няма Акт 16/, на физическо лице . Трябва ли да начисли ДДС?
А ако е по електронен път само Приложение №9 ли се попълва