имат форум и отговарят бързо.
0,6%/5г*420 за първия и
0,6%/5г*500 за втория,
аз мисля така, но нека и друг да сподели мнение.
Така е права сте! Но нямаме складова програма, понякога се разминават наименованията на стоките по фактура за покупка и продажба и не знам, какво да направя, управителя чака решение от нас, а номенклатурата е огромна?
Здравейте, може би въпросът ми е глупав, но управителят ни желае да обвържем законово начина по който водим стоките и се надявам на вашето мнение.
Стоките се закупуват, със складова се завеждат по сметка 3040 стойностно и по МОЛ.
На с/ка 30401 се натрупва надценката с която МОЛ-а се дозадължава по продажни цени, изписването се прави на база среден процент надценка, операциите са:
Дт 6114
Дт 30401
        Кт 3040

Дт702
   Кт 6114
Ревизии се правят на 6 месеца, за да се контролират МОЛ-вете. Нямаме складова програма. Склад водим само на материалите (тоалетна хартия, сапуни, препарати и т.н) и ги изписваме по метода на средно претеглена цена с искания. Всичко, това е описано във вътрешните правила на движение на СМЗ и счетоводната ни политика, при една проверка може ли задължително да изискват количествено и аналитично водене на с/ка 3040? Знам, че този метод го няма в НСС2, а в МСС 2-метода на цени на дребно.
Благодаря ви, не са свързани лица! А ако бяха, каква трябва да е цената?
 :smile1:
Благодаря ви, просто се замислих дали, при една проверка няма да има санкции, и другото при продажба на автомобил се съобразяваш с цената дадена от оценителя имаш документ, а тук става въпрос за един котел на дърва, който е амортизиран и не работи "пълноценно" и ще се продава не мога да го продам по пазарна цена.
Здравейте, как да определя цената на която мога да продам вече амортизиран ДМА?
Много благодаря!
 :blush:
Значи по закон за един ден командировка без преспиване, може да се даде до 20 лв.
Ей това не го разбирам, в командировъчното си пишем дневни 10 лв., а може да осчетоводим 20 лв. нали се признават до двойния размер или за един ден ден командировка, максимума по зкпо са 20 лв. и в командировъчното си пишем дневни 20 лв.?
Втори трудов договор не се описва в ТК.
Да, регистрирани сме по ддс.
Да отчетите от касовия и издадените фактури, но тъй като е много работа да се въведе всяка, та си мислехме, не може ли стойносстта им да влиза в ОТ.
Здравейте, искам да попитам, тъй като на месец се издават голям брой фактури, може ли стойността по фактурите да бъде включена в Отчета за извършените продажби за месец?
Значи в МД, слагам контрагент "Доставчика", правилни ли е осчетоводена фактурата за транспорта или стойността на транспорта трябва, да я прибавя към стойността на стоката, т.е 3041/4011, и стоката я завеждам по стойността от МД или инвойса?
Не мога да си ги изясня тези въпроси.
По коя стойност се завежда стоката тази от мд или инвойса?