Благодаря! Исках да съм сигурна, защото възникват спорове!
Ами общо взето всяко лице(без значение дали физическо или юридическо)-притежаващо функциите на работодател, е длъжно да предостави на наетите лица работно облекло, в случай, че нормативната уредба и естеството на работата го изисква. Това важи и за личните предпазни средства.
Точно това е въпросът ми - изисква ли нормативната уредба земеделски производител със седемдесет човека персонал да предостави работно облекло на тези, които работят на полето?
Моля да ми кажете дали фирма, земеделски производител е задължена да закупи работно облекло на работниците си?
Върху 420.00 лв.
Благодаря! А бихте ли ми посочили на какво основание? Къде мога да го прочета?
И пак въпрос за болничните: Лице, което при основния си работодател се осигурява на 2575лв, а с допълнителен трудов договор в друга фирма на 25лв. излиза в болнични за цял календарен месец. Та, питането ми е: върху каква сума да го осигури здравно работодателят по допълнителния договор? Върху 25лв х 4,8% или върху 420лв. х 4,8%?
И аз съм виждал подобно указание на НАП, ако длъжностите са от една квалификационна група и при един осигурител.  :wink1: Още повече, че във вашия случай са с еднаква продължителност на работното време - 2.0 часа. Ако бяха с различна, аз бих казал категорично, че трябва да са на два реда.
Ако трябва двата договора да са на един ред в Д1, означава ли това, че нещо със софтуера не е наред? Защото и до сега ми качва двата договора на лицето на два отделни реда.
т.16 Позиция 4:
- попълва се законоустановеното работно време за длъжността


Това е от указанието за Д1
Длъжностите са две - и двете на по 2 часа.
т.16 Позиция 4:
- попълва се законоустановеното работно време за длъжността


Това е от указанието за Д1
Добре, но длъжностите са две. Кода и на двете длъжности по НКПД започва с 1 и това ми казаха в НАП, че е основание да бъде на 1 ред в Д1
Искайте от методолозите на НАП официално писъмце, в което да е упоменато основанието за корекция
Пратиха ме в НОИ да си искам задължително предписание, понеже корекцията е за 2015г.
Според мен правилно си излиза във Вашата програма. След като има 2 ТД в една и съща фирма, това значи 2 открити работни номера, 2 длъжности, 2 ведомости и 2 Д1. На какво основание искат корекцията?
Казаха, че така е правилно - на един ред в Д1 и с 4 работни часа.
Здравейте,
Имам следния казус: Лице, което работи на два допълнителни трудови договора на по 2ч. в една фирма/има си основен ТД в друга фирма/ - в Д1 излиза на два отделни реда. Според методолози от НАП трябва да излиза на един ред с 4 ч. И по двата трудови договора код по НКПД започва с 1.
Аз работя с Омекс2000 и самата програма го качва така в Д1.  Моля някой да се произнесе по въпроса. От мен се иска да направя корекция за една година назад.
Благодаря. Питах в НОИ и ми отговориха, че в Наредба N8 от 29,12,2005 г. има добавена една забележка / в сила от 2016г./ за попълване на клетка 16А, когато лицето е осигурено при друг работодател на максималния осигурителен доход /какъвто е случаят при мен/, трите дни от работодателя по допълнителния договор се попълват в клетка 16.4 в Д1.
"16.А. Дни във временна неработоспособност с възнаграждение от работодателя на основание чл. 40, ал. 5 от Кодекса за социално осигуряване - попълва се броят на работните дни, за които работодателят е изплатил възнаграждение на основание чл. 40, ал. 5 от Кодекса за социално осигуряване.
Забележка. Когато лицето е осигурено на друго основание върху максималния размер на осигурителния доход, дните във временна неработоспособност с възнаграждение от работодателя се попълват в т. 16.4."
Здравейте,
Може ли някой да ми обясни защо в НОИ искат на лице, което е в първичен болничен, т.е. има си 3 дни от работодателя, тези 3 дни да излизат в т.16.4 в Д1, а не в т.16А?
Благодаря
Благодаря.
Принципно би трябвало да се пише като забележка, но не винаги я пишат лекарите.
Мисля, че няма срок за издаване на болничен, важно е в първият /или предходния/ден на болничният да е записан в журнала за преглед на лекаря
А как да разбера дали е вписан в журнала на лекаря?! Според мен никой няма да ми даде такава информация. В деня на връчване на предизвестие за съкращаване, лицето представи болничен, който е издаден в същия този ден, но е болен считано от два дни преди това.
Това не е критерий за редовен, или не, болничен :)
Може да е потърсен по-късно и затова да е със следваща дата
Ако е потърсен по-късно, не би ли следвало да се впише това в забележка? И изобщо в какъв срок по-късно може да се издаде болничен?
Моят въпрос е следният: Ако лице донесе болничен с дата на издаване след датата, от която започва да тече болничния и без да е лежащо болно за този период, то този болничен редовен ли е?
Погледнете и чл.65 ал.11 от ЗДДФЛ.
Да, това за срока за деклариране е ясно. По-скоро питам за това: горе в т.9 е 02 месец, а долу в т.18 е 03 месец? Това така ли е?
Прочетох в последния  брой на списание Труд и право - стр.80:
Дължимият данък върху възнагражденията се декларира по следния начин -
т.8 Код за вид плащане 8
т.9 Месец и година 02.2016
т.18 Дата на изплащане/начисляване - 31,03,2016
Става въпрос за възнаграждения за февруари, изплатени на 7 март и подлежащи на деклариране на данък до 25-ти април.