Здравейте,

Съгласно законодателството сте длъжни да издадете фискален бон от системата за продажба на горива (предполагам, че така продавате). Желателно е начина на плащане да бъде "авансово по банков път" или какъвто си изберете, стига това да Ви помага да отделите тези продажби от продажбите в брой. На база на тези фискални бележка издавате фактура (може една в месеца, може и за всяка бележка) в която описвате продаденото гориво с количество, цена и стойност и приспадане авансово плащане със знак "-". Общата стойност на фактурата ще е "0". И така до приспадане на целия аванс. В отчета за продажбите за месеца няма да влизат фискалните бележки, а фактурите със стойност "0" и така няма да се дублира плащането на ДДС.

Дано съм го обяснил добре ... все пак събота вечер е ... :) :) :)
Здравейте,

Възможно ли е м.12.2017 да сте били също на възстановяване ?

Ако е така - процедурата изтича през м.02 и е трябвало да поискате възстановяване, а ддс-то от м.03 да внесете.

Приятна вечер.
Ако има втори управител - може да се сключи трудов договор.

Ако дружеството няма друг управител, следва да е самоосигуряващо се лице и да получава възнаграждение като работещ съдружник.
Здравейте,

Очевидно не познавате смисъла на ДДС в ЕС. "Платформите" които използвате за реклама Гугъл, Фейсбук и т.н. имат офиси регистрирани в ЕС и те издават фактури за рекламните кампании с 0% ДДС, защото съгласни законодателствата в Европа, включително това в България, като получател на услуги в ЕС следва да се регистрирате задължително по ЗДДС, чл.97а. И това преди да започнете да получавате фактурите на името на фирмата.

"Продажбата на интелектуални продукти, приемащи се за стоки" ще трябва добре да прецените, защото много често това са консултански услуги, права за ползване, авторски права и т.н., които за съжаление имат различна регулация по ЗДДС от стоките. Ако продавате в ЕС - следва да се регистрирате по ЗДДС преди да направите първата продажба.

Ако приемем, че са стоки и не сте регистриран в друга страна членка при достигане на оборот от 50 хил.лева - следва да се регистрирате задължително.

Ако получавате плащания по банкови сметки в чужди банки, платежни системи или в електронна валута - следва да ги декларирате в БНБ и внимателно да прецените дали Ви трябва фискално устройство за отчитане на продажбите.

Електронната търговия не е извадена като дейност - съществува в кодовете на дейностите и следва в АВ и НСИ да се декларира с този код.

За осигуряването - това си е друга бира, но най-важното, което изпускате е че СОЛ в края на годината изравнява осигуряването за цялата година. Ако този месец се осигурявате на 510 лева, а като личен труд получите 5000 лева, в края на годината ще трябва да внесете осигуровките на максималния доход намален с 510 лева. Това ще е около 4 пъти повече от сумата за месец и умножено по месеците, които сте работили (ако това Ви е средномесечен доход от полагане на труд).

Вероятно и други колеги са Ви казали - колкото и да Ви притеснява - наемете си счетоводител. Коректният счетоводител пази тайните на клиентите си.

За нас е много трудно да дадем съвет на няколко реда без да познаваме дейността, а за Вас ще е много трудно да ни разберете, поради специфичната терминология.

За всичко, което съм изброил има съответните закони, наредби и становища на НАП. Има редица въпроси, които са обсъждани подробно:
- защо полагания труд на съдружник е приравнен на трудов договор, но не е и как да се декларира
- в кои случаи трябва да се използва ФУ при електронна търговия
- защо следва да се регистрираме при получаване или предоставяне на услуги в ЕС и кой вариант е по-добър относно правото на данъчен кредит.

Последно: писането в много теми от форума само намалява вероятността да Ви отговорят. Писането в една тема може да доведе до дискусия и да сме много по-полезни един на друг.

Приятна почивка, все пак е неделя ...  :wink1: :wink1: :wink1:
Здравейте,

Съгласно Правилника за прилагане на ЗМИП:
Чл. 2. (1) Идентифицирането и проверката на идентификацията на физическите лица се извършват чрез представяне на официален документ за самоличност и снемане на копие от него.
(2) Физическите лица - еднолични търговци, представят и документите по чл. 3.
(3) При идентифицирането на физически лица се събират данни за:
1. имената;
2. датата и мястото на раждане;
3. официален личен идентификационен номер или друг уникален елемент за установяване на самоличността, съдържащ се в официален документ, чийто срок на валидност не е изтекъл и на който има снимка на клиента;
4. гражданство;
5. държава на постоянно пребиваване и адрес (номер на пощенска кутия не е достатъчен).
(4) Лицата по чл. 3, ал. 2 и 3 ЗМИП могат да събират и други данни след преценка на риска, като:
1. адрес за кореспонденция;
2. телефон, факс и адрес на електронна поща;
3. професия;
4. заемана длъжност;
5. работодател.
(5) Когато в официалния документ за самоличност не се съдържат данните по ал. 3, събирането им се извършва чрез представяне на други официални документи.

Трябва да подчертая представяне на официален документ за самоличност и снемане на копие от него ... много от колегите смятат, че е незаконно, но копието от личната карта се изисква при идентификация по ЗМИП. Но дори и да не може да получите копие, трябва да имате поне декларация от представляващия дружеството с всички изброени погоре лични данни ... на които се оказвате администратор.

На практика санкциите по ЗМИП съще не са малки - за нарушаване на чл.4,5,6 - идентифицирането на клиенти глобата е от 500 лева до 10000 лева, а за юридически лица 2000 лева до 50000 лева.

Извинявам се за разводняването на темата.

Приятна вечер!
Здравейте,

Не бива да забравяте, че всяка счетоводна къща съгласно ЗМИП е длъжна да идентифицира не само своите клиенти, а и физическите лица, които са действителни собственици на юридическите лица. Дори да приемем, че е само с декларация от представляващия - то в нея ще имате личните данни на собствениците.

Винаги е по-добре да си подготвите някакви документи за администратор на лични данни, отколкото да ги правите после спешно. При това ще имате правила като обработващ, което много ще Ви облекчи.

Приятна работа.
Програмите ми (счетоводство, ТРЗ) си имат пароли, сега им сложиха и нещо за криптиране. Но криптирането на файловете и папките не може ли да бъде заменено с пароли за достъп? Ако може да обясните с прости думи разликата по отношение на достъпа? :)

Здравейте,

Ограничаването на достъпа (поставянето на пароли) намалява потребителите, които биха могли да работят с информацията (да ползват личните данни).

Криптирането е кодиране на информацията, което забавя работата с нея, но от друга страна прави невъзможно обработката и без ключа с който е криптирана. Обикновено ключовете и метода за криптиране са достатъчно сложни, за да не си заслужава времето и усилието да се "разбие" кодирането. На този принцип с кодиране на файловете работят "крипто" вирусите.

На практика това са два начина на защита, които не се самоизключват.

Обърнете внимание, че трябва да се опазва не само оперативната информация, но и архивните копия за минали периоди или копията за сигурност. Обикновено оперативната информация се ограничава с достъпи, а всички архиви и документи с които не се работи често се криптират.

Приятна работа ... :) :) :)
Здравейте,

Аз лично препоръчвам криптираето на всичката документация, която пазите по компютрите. Има достатъчно безплатни програми, които криптират както отделни файлове, така и дялове от диска. Да - трябва да се вложи време, но не и огромни средства. Препоръчвам го не заради GDPR, а защото наистина води до сигурност на данните Ви от не регламентиран достъп.

В момента са се появили много фирми, които срещу високо заплащане предлагат подобни програми, предполагам че това ще премине с времето.

Лично аз какво направих:
- анализ на програмните продукти - начин на архивиране, достъп на потребителите
- анализ на местата за съхранение - всичко на сървър, който да е добре защитен
- изготвяне на нови правила - отразяване на оторизация и т.н.
- изготвяне на нови формуляри, за да се обхванат всички процеси свързани със субектите на лични данни и обработващите лични данни
- подготовка и водене на регистри за обработката на лични данни (не бива да забравяме, че освен като администратори обработваме данните на физическите лица подадени от клиентите ни - персонал, техни клиенти и т.н.)

На практика няма нищо сложно, но отнема време ... за жалост ...  :smile1: :smile1: :smile1:

Единственото, което ме притеснява е физическото ограничаване на достъпа до документи на хартия. За персонал не е проблем, но фактури, договори и т.н. са огромно количество и вероятно трябва на всичките шкафове в офиса да сложа ключалки ... ужас ... :) :) :)
49
GDPR » Re: ДПО
24.05.2018, 15:08
Няма определение за "мащабно" наблюдение/обработване на ЛД. Пак не са си свършили работата....

За жалост е така. Ако представлява интерес има някакви становища, но не и количествени показатели - това е от работната група по чл.29:
 https://www.cpdp.bg/userfiles/file/WP29/wp243rev01_bg.pdf

Аз лично за дейността на моите фирми вече назначих Длъжностно лице по защита на личните данни.
Здравейте,

Ще се радвам да коментирате ...  :good: :good: :good:

Приятна работа ... или приключване ...
Здравейте,

Възможно ли е собственикът на новорегистрирано дружество да получава възнаграждение по договор за управление и контрол в собственото си дружество ?

Защо е избрал да полага труд само като собственик, тоест като СОЛ ?

Приятна работа.
Здравейте,

За първи път от много време не мога да се съглася с Вас.

Точките от ал.9 са изключващи действието на алинеи 1 до 8. И не носят задължителен характер. Те дават правото да на публикуваш отчет в ТР и не вменяват задължение за това. С други думи това звучи така:

Отчети не публикуват бюджетните предприятия и едноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит и всички предприятия, които не осъществяват дейност и подадат декларация за това.

ЕТ, които не подлежат на задължителен независим финансов одит не следва да подават ГФО съгласно ал.9, т.1 и ако не осъществяват дейност, не трябва задължително да подават декларация за това. Разбира се могат да подадат такава декларация и никой няма да ги санкционира. По абсолютно същите причини могат да публикуват и ГФО и отново няма да ги санкционират. Но нямат задължение да правят което и да е от двете.

Приятна работа!
Здравейте,

Предполагам, че става дума за маркетингово споразумение в което Вие се задължавате да достигнете някакви цели, които може да са за време (2 години) или обем продажби (300 кг).
Приходът е свързан с основната Ви дейност и това не трябва да Ви притеснява. Подходът към него може да бъде различен - или го признавате като текущ приход за периода независимо от споразумението, или го разделяте на няколко части в зависимост от финансовите периоди за които е сключено споразумението (ако е повече от един). Малко по сложен е случая, ако имате като цел постигането на обем от продажби (килограми кафе).

Но независимо от всичко приходът си е от основна дейност.

А кафемашината, ако държите да присъства в счетоводството следва да я отнесете в задбалансовите сметки в частта им за чужди ДМА.

Дано съм успял да помогна. Приятна почивка.
Здравейте,

И аз да попитам, ако договорът е възмезден (за наем), но няма плащане, как би се третирал от данъчна гледна точка ?

- ако двете лица не са свързани
- ако двете лица са свързани

Приятна работа.
Здравейте,

При доставка на недвижими имоти е важно да се знае какъв е самия имот - земеделска земя, УПИ, сграда, част от сграда, дали е нова или стара и т.н.. Независимо от това, че лицето има регистрация по ЗДДС, може при сделката да не се начислява ДДС.

Приятна работа.
Здравейте,

Прилагам формата, която ползват НАП при проверки и ревизии. Ако не са Ви изпратили подобна - попитайте ги какво точно искат да декларирате. Попълването на подобни документи може да води до отговорност по НК - затова подходете максимално внимателно.

Приятна почивка.
Здравейте,

Аз Ви препоръчвам да подходите консервативно към справката. С други думи да опишете само това, което ви искат от НАП. Доколкото съм запознат с формите от Вас се иска да попълните "ликвидни и изискуеми задължения". Ако е така - то задължението Ви по финансовия лизинг не следва да се описва, доколкото той не е "изискуем". Да Вие дължите тази сума, но разпределена във времето и с точно определени суми и падежи. Те стават изискуеми на датата на падежа, а не към датата на попълване на справката.

Декларацията, която следва да попълните ще даде информация на НАП към момента на кого дължите пари. Това са или просрочени задължения или задължения, които са Ви официално поискани от кредиторите. Ако някой от тези кредитори дължи суми на НАП, то е много вероятно да ги удържат от сумата на ДДС за възстановяване.

Дано съм успял да Ви помогна.

Приятна почивка.
Не виждам скрито разпределение на печалбата, след като съдружника си внася парите и дефакто сам си плаща сметките. Друг е въпроса защо използва фирмената сметка.

Проблемът идва най-вероятно от това, че управителят няма достатъчно висок доход за да погасява сметките на разчет. По този начин се предпазват от разследване на произхода на средства на физическото лице - всичко минава през фирмата. А в нея най-простото и безболезнено решение е "личното ползване". Плащаш само данък 10% и си чист. Ако става въпрос за 100 лева - няма проблеми с разчета, ако е въпрос за 20 хил.лева  - тогава се търсят други решения.

Приятна вечер.
Здравейте,

"Коментирахме разходите за лично ползване и данъкът върху тях, а не разходите, несвързани с дейността в полза на съдружник.  :smile1: "

Всъщност коментираме точно разходите несвързани с дейността и риска от тяхното използване. А той е именно признаването им като скрито разпределение на печалбата.

Аз също смятам, че материята не е съвсем изчистена и най-добрия начин да се защитиш е признавайки тези разходи за лично ползване (там където е възможно разбира се). Всичко друго са необосновани рискове.

Приятно приключване ... :) :) :)

Здравейте,

Не успях да разбера несъгласието Ви:

Ако един разход признат като разход несвързан с дейността е направен в ползата на собственик, то да бъде признат като скрито разпределение на печалбата е най-естественото продължение на законовите разпоредби. В това се крие големия риск.

Ако смятате, че може по някакъв начин да го защитите - с радост ще прочета доводите Ви.

Не виждам да има противоречие с г-жа Мермерска, която дори е по-крайна като смята, че няма как да избегнете скрито разпределение на печалбата, ако актива се ползва само за лични цели. Аз лично не съм така краен и смятам, че използвайки опцията 50:50 за леките автомобили и това, че не се ползва данъчен кредит води до липсата на необходимост от документално доказване на отношението лично/служебно ползване. А от тук и невъзможност за доказване на ползването само за лични цели на автомобила. А след като не се ползва само за лични цели - то няма и как да се обложи като скрито разпределение на печалбата.

Ако можете запознайте се и с указнието на НАП за идентифициране на скрито разпределение на печалбата. Също е интересно четиво - третират се не само разходите, но изплатени суми и т.н.

Приятна вечер.