Приходи/сума, с която са намалени счетоводните разходи, отчетени по повод задължения по чл.41, ал.1 продължение от предното изложение
Работник напуска през годината има неизползвана отпуска от минали години .При напускане му се изплаща  сумата за неизползвана отпуска от минали години примерно 200 лв.,но не се превежда сумата ,която е била  начислена за осигуровки с изплатената сума за неизползваната отпуска се ще се намали фин.резултат в ГДД. Със сумата за осигуровка  на компенсируемата отпуска която не е платена  и е осчетоводена 423/709 трябва ли да се намали фин.резултат в ГДД
На лице работещо по ДУК   заплатата за м.12 2023 г.   е платена през м.01 2024 г. трябва ли с тази сума да се увеличи финансовия резултат в ГДД след като това е основно трудово възнаграждение на лицето.
Разходите за командировка ,къде се посочват в Отчета за Паричните потоци.
Съгласно  чл.56 от Правлника за прилагане  на закона за публичние предприятия Управителите на публични предприятия – дружества с ограничена отговорност,
получават възнаграждение, определено при стойност на една бална единица, равна на
минималната месечна работна заплата, установена за страната за съответния месец, а
контрольорите на тези предприятия – при стойност на една бална единица в размер 40
на сто от минималната месечна работна заплата за страната, установена за съответния месец.
След приключването на всяко тримесечие в зависимост от постигнатите през него
стойности на показателите и критериите в приложението по ал. 2 се изчислява балната
оценка и се преизчисляват месечните възнаграждения за отчетното тримесечие.
Преизчислените възнаграждения се начисляват и изплащат с възнаграждението за
последния месец на отчетното тримесечие. През първите два месеца на тримесечието
членовете на изпълнителните и контролните органи получават авансово месечно
възнаграждение въз основа на балната оценка за предходното тримесечие.
Има и общинска наредба приета въз основа на ППЗПП в Приложението в което са посочени покзателите и критериите за изчисляване на балната оценка им точка  IX в която е написано  . Полученото месечно възнаграждение, съгласно горните показатели и критерии не може да бъде по-малко от средната работна заплата за дружеството и не може да надхвърля четири средни работни заплати за дружеството, определени на база тримесечие.
Въпрос: Съгласно точка IX от Приложението Полученото месечно възнаграждение, съгласно горните показатели и критерии не може да бъде по-малко от средната работна заплата за дружеството и не може да надхвърля четири средни работни заплати за дружеството, определени на база тримесечие.
Ако през предходното тримесечие балната оценка е 2,5  и през първите два месеца на текущото се начислява заплата при тази бална оценка ,а  за текущото тримесечие балната оценка е 1,5 и трябва да се направи преизчисление на възнаграждението .Как да се процедира да се удържи ли разликата защото първите два 2 месеца  х 2,5 прави 5 и съгласно ППЗПП трябва да се изравни съгласно резултата от текущото тримесечие ,който е 1,5 х 3 прави 4,5 или за третия месец да се начисли съгласно точка IX от Приложението.   
Или посоченото условие в точка IX от Приложението се прилага само когато балната оценка е такава ,че средномесечното възнаграждение на управителя през тримесечието  е по-малко от средната работна заплата за дружеството в някой от месеците през тримесечието.

При определяне на коефициента за бърза ликвидност като отношение на краткосрочните вземания, краткосрочните инвестиции и паричните средства към краткосрочните задължения.Като краткосрочните вземания и задължения се вземат само тези до 1 година или всичките . Задълженията към персонала,за осигуровки и данъци    включват ли се в краткосрочните задължения при изчисление на коефициента.
След като сега сумите за задълженията към НАП се плащат по едни сметки за цялата страна,трябва ли да се посочва териториалната дирекция на НАП по регистрция в служебните бележки по чл.45 от ЗДДФЛ.
Необходимо ли е да се слагат изходящи номера на сл.бележки по чл.45,ал.1 и ал.4 от ЗДДФЛ.
Трябва ми декларация за свързани лица по смисъла на параграф 1 от Търговския закон по образец съгласно приложение 5 ,но не мога да намеря.
Когато работник не е използвал полагащата му се платена оптуска ,достатъчно ли е да подаде молба за отлагане или работодтелят трябва изрично да парафира тази молба.
Ако през м.ноември сумата за внасяне  отново е 200 лв.,тогава в к.70 посочвам 100 лв. и в к.71 100 лв. така ли трябва да е.
През м.септември фирма излиза на възстановяване на ДДС 300 лв..През м.октомври сумата за внасяне е 200 лв..Трябва ли сумата от 200 лв. да се посочи в клетка 70 на Справка-декларацията.
Съгласно декларацията трябва да се посочат трябва да се посочи годишна данъчна основа от трудови доходи .Трябва ли посочената сума да е намалена със сумата от 6000 лв облекчението за дете.
Лице от два месеца работи на гражд.договор преди това е работило на трудов договор .Лицето няма право на болничен от работодател ,но може ли да получи обезщетение за временната неработоспособност от НОИ имайки се предвид ,че тя се изчислява по следния начин. Първите 3 работни дни от болничния се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно възнаграждение за месец, по време на който  е настъпила неработоспособността. За следващите дни, дневното парично обезщетение за временна неработоспособност е 80% или 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са изплащани осигурителни вноски през последните 18 месеца преди настъпване на неработоспособността. Лицето в продължение на 16 от 18-те месеца е осигурявано за всички осигурителни случай.
Управител на фирма с 8 работници ,е решил във връзка с наближаващия зимен сезон и с цел предпазване на персонала и намаляване на евентуални икономически загуби ,които могат да бъдат причинени от отсъствието на работнците поради грипни заболявания е решил да закупи ваксини  да бъдат дадени на работниците за противогрипна ваксинация.Разхода за ваксините как да бъде отчетен ,като социален или като стопански и ако е като социлен има  ли право на ддс.
Лице ,което е с адресна регистрация в друга област ,може ли да си извади свидетелство за съдимост  от съда в София ,необходимо му е за работа
След обявяване на предприятието в ликвидация и извършването на счетоводно приключване.Документите,които ще се съставят в предприятието като РКО,ПКО,фактури от номер 1 ли да започнат или се продължава старата номерация.Трябва ли на документите ,които са издедени  от предприятието или получени /фактури/ да се отблязва,че то е в ликвидация.
Към коя дата трябва да се състави начален баланс при ликвидация .Когато е взето решение от собственика или когато е обявено в търговския регистър.
Начислените суми за осигуровки върху неползваните отпуски в кой код ОПР се посочват 10311 или 10320 защото срещу код 10320 пише Разходи за осигуровки (към осигурителни фондове).