Ел енергия за месец 12.22 г ,фактурата е издадена в начлото на м.01.23 г. в нея посочена и компенсацията също за м.12.23 г..Как да се осчетоводи за 2022 г. като доумента е с дата от 2023 г . или да си остане разход  и компенсация за 2023 г.
Работник представил трудовата си книжка за вписване на промените в нея .В трудовата книжка няма място и трябва да се издаде нова  обаче в нея не са вписвани промени от няколко години .Проблем ли е ако новата ТК се издаде с дата от м.ноември  тази година, а вписаните данни започнат с дата от предни години.
чл.6 (2) При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят е длъжен да представи трудовата книжка на работодателя, който да отрази необходимите данни и да я върне незабавно срещу подпис на работника или служителя. Датата на предаване на трудовата книжка от работодателя на работника или служителя се отбелязва в дневника за издаване на трудови книжки по приложение № 1.
При предаване ,когато се прекратява трудовото правоотношение да се подпише в друг дневник ли.Защото във второто изречение е написано при предаване се отбелязва  в дневника за издаване на трудови книжки  във второто изречение,какво се има предвид предаване при прекратяване или издаване на ТК.
В дневника  по чл.1,ал .5 от НТКТС ,кога се подписва работника когато му издадат тк или когато си я получава при прекратяване на трудовите отношения.
Влязал ли е в сила този проект. Трудовите книжки вече ще са цвят бордо, а не сини, както досега Това предвижда Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж, качена за обществено обсъждане, пише "Труд". Новият документ ще има по две бели успоредни хоризонтални ивици отгоре и отдолу на лицевата и на задната страна на корицата и нов знак по средата “ТК”. Хората, които вече работят, не трябва да сменят сегашните си трудови книжки. Това ще става, едва когато те бъдат изписани. Документ по новия образец ще се издава на служителите, които постъпват за първи път на работа или чиято книжка е загубена. Новите документи ще влязат в сила от 1 юни 2020 г., за да могат да бъдат отпечатани книжките по новия образец, предлага вносителят на промените социалният министър Бисер Петков. След изтичане на 5 години от влизане в сила на наредбата обаче се прекратява вписването на данни в старите трудовите книжки. Освен визуално, новите документи ще имат и нови графи, в които ще се вписва код по Националната класификация на професиите и длъжностите, категория труд и други. Работодателят ще трябва да поставя щемпел в книжката при прекратяване на трудовия договор, в който да пише датата на постъпване и напускане, основанието за напускане и продължителността на трудовия стаж. Към момента поставянето на този щемпел е установена практика, която обаче не се прилага във всички предприятия. За пръв път в трудовата книжка ще се вписва датата на прекратяване на договор чрез разпореждане от инспекцията по труда, когато работодателят е преустановил дейността си, както и трудов стаж, установен по съдебен ред. Отпада изискването фирмите да водят дневник на издадените трудови книжки. Той ще се замени с регистър, в който се съдържа точна информация за предаването на трудовата книжка от и на работника, независимо от кого е издадена тя.


Фактура с ДДС дан.основа 100,00 лв. ДДС 20.00 лв. през месец август е подадена погрешно с нулеви стойности  в дневника колона 10 в днев покупки вместо 100 лв е написано 0 лв и от там и ддс в кол.11     0 лв. , как да се коригира да се включи отново фактурата в дневника за септември но ще има дублиране на номера и с някакъв минус ,но тя е подадена със стойност  0  и след това с реалните стойностти
На лице по гражд.договор са подадени Д1 и Д6 два пъти за м.юли , дублирано е подаването ,как може да се коригира това.
Има и възможнст ако се промени само мястото от помещение на работодатля към мястото на разстояние при запазване на другите клаузи от ТД да не се променя ПВТР.

Необходими ли са промени в Правилника за вътрешния трудов ред? (ПВТР)
Когато се касае за надомна работа е необходима промяна в правилника най-малко защото, при този режим служителите сами определят началото, края и разпределението на работното време в рамките на законоустановената му продължителност, включително периодите на почивки и това следва да се отрази в ПВТР, ако в миналото такава възможност не е била предвидена и отразена.
Когато се касае за работа от разстояние съгласно Кодекс на труда и чл. 107л. (1):
Работното време на работника и служителя, който извършва работа от разстояние:
1. се установява в индивидуалния трудов договор в съответствие с този кодекс, колективния трудов договор и правилника за вътрешния трудов ред в предприятието;
Но ако работодателя чрез възможността за едностранно установяване на работа от разстояние не променя никакви други условия освен мястото на работа, не е задължен да промени правилника за вътрешния трудов ред, няма да е налице необходимост и от сключване на допълнителни споразумения.
В случая консумативите са за сметка на служителя
ДОПЪЛНИТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РАБОТА ОТ
РАЗСТОЯНИЕ 
КЪМ ТРУДОВ ДОГОВОР № . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 
     Днес, . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , между:
1.   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . /Работодател/
и 
2.   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . /Работник/служител/
На основание чл.119 от КТ и във връзка с чл.107з,ал.6,т.1 от КТ се споразумяха за следните изменения на трудовия договор,считано от.................
       1.  Страните  се  споразумяват  работникът/служителят  да  извършва  работа  при смесен режим на работа.В два дни от работната седмица да извършва работа от помещение на работодателя.В три дни от работната седмица да изършва работа от разстояние,  от  дома  на  работника/служителя,  чрез  използването  на  съответните информационни технологии за извършване на дейността.
      2. Останалите клаузи в трудовия договор и допълнителните споразумения към него остават непроменени.
Работодател . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  Работник/служител . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Правилно ли е написано основание чл.119 от КТ и във връзка с чл.107з,ал.6,т.1 от КТ се споразумяха за следните изменения на трудовия договор
В Баланса ,къде да се посочат защото те не а станали още осигурителни задължения,но са задължения по оборотната ведомост.
Справката ,която прикачвам сега е от друго разискване по темата от форума.Мисля ,че принципно не се различава от моите.Затова искам да разясним кое е правилно.
Според мен пренасянето е объркано.
Кое е объркано
След 4 години данъчни загуби фирмата през 2020 г. има данъчна печалба попълнена е справката за пренасяне на данъчни загуби,през 2021 г. също е с данъчна печалба .Прикачвам двете справки правилно ли са попълнени цифрите са условни.
Разходите за осигуровки за неизползваните отпуски къде се посочват в ОПР .
При подаване на справка по чл.73,ал.1,лицето за което се подава информацята има граждански договор за извършване на счетоводни  услуги в точка 10 Код на дохода ,кое трябва да се впише Код 3074 Счетоводни и юридически услуги или Код 30714 Други извънтрудови правоотношения
В програми за ТРЗ  декларациите които се генерират в тази точка се  включва и възстановения данък затова питам и се колебая ,кое е правилно
В т.34 от декл.1 Нето възнаграждение коя сума да се пише увеличената и действително платена с възстановения данък или без възстановения данък.
Ако заплатите за м.януари 2022 г. бъдат изплатени на 31.01.2022 г  ,заради възстановяване на ДОД ,но понеже няма актуализиран програмен продукт декл.1 и 6 за 2022 г. и не се подаде декл.1 и 6 на 31.01.2022 г. нарушение ли е   това.
На липсващите при инвентаризацията стоки няма как да установи кои са те ,по коя фактура са закупени и какъв данъчен кредит е приспаднат за тях  защото продавача се задължава само стойностно и при инвентаризацията му се търсят примерно  40120 лв ,а стойността на наличните стоки е 40000 лв. При това положение в протокола по чл.66 ал.3 от ППЗДДС в точка 6  номер и дата на документ/и, по който/които е упражнено право на приспадане на данъчен кредит не може да се посочи сума правилно ли е ако в протокола се попълни само точка 10  размер на дължимия данък ,който ще се изчисли от липсващата стойност или  да се състави някакъв друг протокол.