ДДС от продажната стойност на стоката ли да е.
осчетовадяването правилно ли е така 442/304 резултата от инвентаризацията и 501/442 при внасяне.
Трябва ли да се пусне заповед за внасяне на сумата от липсата или става с акта от инвентаризационния опис.
в точка 6 от протокола по чл.66 ,ал.3 с изисква . номер и дата на документ/и, по който/които е упражнено право на приспадане на данъчен кредит,няма как да се установи по кой документ са закупени липсващите стоки защото  се водят само стойностно може ли тази точка от протокола да не се попълва.
При инвентаризация са установени 120 лв липси на стоки  за сметка на МОЛ.Лицето ще внесе сумата .От тази сума трябва да се преведе ДДС,това с обикновен протокол ,в който се описва стоката и сумите или трябва протокол по чл.66,ал.1 от ППЗДДС.
Работник е положил извънреден труд в събота и неделя.Почивния ден ,който се полага на работника съгласно чл.153,ал.4 от КТ и ще се ползва през следващата седмица,как да се посочи във ведомостта ,като работен или  като  отпуск.
ДОД на лицето за м.12.2021 г. е 90 лв. сумата за възстановява във връзка с данъчното облекчение за деца е 450 лв. заплатите ще бъдат изплатени през м.01 следващата година.Може ли във ведомостта за м.12.2021 да си  бъде удържан данъка, а на отделен ред да бъде посочена сумата за възстановяване.Примерно дан.осн.  900 лв дод 90 данък за възстановяване -450 чиста сума за получаване 1260 лв.
Понеже още няколко лица ще ползват това облекчение сбора на възстановената сума ще е по-голям от сумата на данъка ,който ще бъде удържан   през м.декември ,трябва ли да се подава декларация 6 за авансовия данък със нулева стойност.Защото сумата на възстановения данък ще се приспада .
Лице работещо по ДУК може ли да ползва данъчното облекчение по чл.22г от ЗДДФЛ  във фирмата,където работи и сумата да му бъде възстановена по ведомост или задължително трябва да подаде декларация по чл.50 от закона.
Лице на трудов договор води счетоводство и на друга фирма има ли значение от това дали сключения договор с втората фирма ще бъде именуван граждански договор № или договор за счетоводно обслужване без номер защото в служебната бележка по чл.45,ал.4 от ЗДДФЛ има графа съгласно кой № договор е изплатено възнаграждението.
Лице собственик на ЕООД може ли чрез договор за послужване  между си себе си като физическо лице и фирмата ,където той е единствен служител да даде за ползване на личен автомобил.Автомобилът е миниван и се използва за дейността на фирмата.Договорът да бъде безвъзмезден,ще се признават ли за данъчни цели разходите за гориво .
Лице работещо по трудов договор  има и договор за обслужване на малко фирма не е трудов.Възможно ли е по втория договор да се удържа плаща само ДОД без осигуровки.
Магазинер в последни ден  от месеца е сторнирал на касовия апарат погрешно сума и така в месечния отчет сумата на  оборота е примерно 12000лв .,а сторно оборот 1200 лв. при това положение съгласно месечния отчет от касовия апарат сумата които ще се посочат в дневника на продажбите са 9000 лв дан.основа и 1800 лв данък, но в действителност това е погрешно сторно ,магазинера си е внесъл в счетоводството реалната сума на оборота ,която е 12000 лв за месеца ,как да се отрази в дневника за продажбите това след  като няма да отговаря на месечния отчет
Ред 8060 се отнася за разходи, представляващи доходи на местни физически лица,това може да лица с ДУК,лица по граждански договори.
Въпросът ми е друг-Неизползвана отпуска от 2019 г. се използва от работника през м.декември 2020 г.,сумата начислена за неизползвана отпуска през 2019 г. се осчетовадява със заплатите за м.12.2020 г. по дебита на сметка 423 ,но се изплаща през м.01.2021 г..В ГДД за коя година трябва да се посочи в намаление тази сума.
Неизползвана отпуска от 2019 г. се използва от работника през м.декември 2020 г.,сумата начислена за неизползвана отпуска през 2019 г. се осчетовадява със заплатите за м.12.2020 г. по дебита на сметка 423 ,но се изплаща през м.01.2021 г..В ГДД за коя година трябва да се посочи в намаление тази сума.
Собственик на фирма ,поради двигателни проблеми трудно изпълнява задълженията ,когато е необходимо да се ходи до институции. Може ли чрез пълномощно да предостави това на своя дъщеря,която е управител в държавна фирма. Дейностите на фирмите нямат нищо общо.Проблем ли ,че дъщерята е управител в държавна фирма.
Когато приключи работата в търговския обект тези 20 лв трябва ли служебно да бъдат извадени от  КА.Защото на другия ден пак трябва да бъдат въведени.При това положение сутрин касиера на предприятието ще пуска РКО ,когато дава сумата на продавача  ,а вечер ПКО ,когато сумата се връща.
При започване работа в търговски обект продавачът въвежда първоначално в касовия апарат служебно  20 лв.Тази сума е взета от касата на предприятието .С РКО ли трябва да я получи и как да бъде осчетоводена.
Трябва ли лицето ,на което ще се възстановят тези 2 лв. да подаде пред работодателя декларация по чл.49 ал.4,т.8  от ЗДДФЛ , че към момента на подаването и пред работодателя няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения .