Един вид вие плащате на подизпълнителите, а си закривате счетоводно салдо на превозвача.
Ако юрист се съгласи, не виждам голям проблем.

точно така. Плащаме на подизпълнителите, и разликата към нашия контрагент. Мен ме обърква това, че първо ще са сериозни суми, и второ прихващам с трето лице, с което нямам договорни отношения.
Здравейте колеги, възможен ли е според вас следния казус:
Имаме договор за транспортни услуги с даден превозвач. Той няма капацитет да ги изпълни на 100% и наема подизпълнители. Те ще фактурират на него извършените транспортни услуги (транспортната фирма). Искат обаче нашата фирма да плаща директно на тях, въпреки че фактически нямаме фактура към нас от тях.  Става въпрос за сериозен оборот. Не знам как да оформя договора.
Здравейте, моля за помощ.
Имам едно лице, собственик на ЕООД, който е самоосигуряващ в това ЕООД.
Има ДУ в друго дружество. Вземам дохода от ДУ в другото дружество и внасям осигуровки като самоосигуряващ на 822 лева - разликата до 3400 лева.
Трябва ли да му изплатя доход от личен труд, за да няма проблем при пенсиониране и да не му признаят после тази сума?
Здравейте колеги, моля за сверяване на часовника:
 - ноември - възстановяване 30800.33 лв.
 - декември - възстановяане 47065.78 лв.
 - януари - внасяне 67842.28 лв.
 Няма приключила процедура и не посочвам нищо в кл.80.
 За  сумата 10 023,83 - влязла е в нова процедура с първи месец декември.

Здравейте,  едно по-специфично питане. ООД е обявено в ликвидация на 15.12.22.  Законът им дава право на избор – в 14 дневен срок дружеството може да се дерегистрира или да запази регистрацията си по ДДС до датата на заличаването му в търговския регистър. Ако  търговското дружество желае да остане регистрирано по ДДС до датата на заличаването му от търговския регистър, може в този 14-дневен срок да подаде декларация в свободен текст в съответната териториална дирекция на НАП.
Може ли да споделите какво точно се подава в този случай, защото чл. 107 от ЗДДС т.4 буква б) пише , че се подава декларация.
Здравейте, повдигам темата с едно по-специфично питане. ООД е обявено в ликвидация на 15.12.22.  Законът им дава право на избор – в 14 дневен срок дружеството може да се дерегистрира или да запази регистрацията си по ДДС до датата на заличаването му в търговския регистър. Ако  търговското дружество желае да остане регистрирано по ДДС до датата на заличаването му от търговския регистър, може в този 14-дневен срок да подаде декларация в свободен текст в съответната териториална дирекция на НАП.
Може ли да споделите какво точно се подава в този случай, защото чл. 107 от ЗДДС т.4 буква б) пише , че се подава декларация.
Здравейте, умувам и не мога да измисля. Връчено предизвестие за прекратявне на трудов договор на 01.12, вписан срок на предизвестието - 30 календарни дни. Аз ги броя до 31.12 включително. Датата на заповедта за прекратяване може ли да е 01.01.2023 г. или следва да е 03.01 - първия работен ден. Лицето ще ходи на борса и не искам да го разигравам.
Да, договори имаме, и те касаят факта, че като изпълнител правим трансфер на пътници по заявки. Това може да са както туристи на друг туроператор (от скоро и това), така и пътници например на закъснял и/или провален полет, които извозваме където са ни подали като заявка. Също возим екипажи (пак по договор) , но само правим трансфер, нямаме нито нощувки, нито изхранване, както си е стандартната ОТУ, която се облага на маржа.
Аз бях убедена, че това си е доставка по чл. 21, ал. 4, т. 2, но одитора ми твърди , че греша и съвсем се забърках от четена на писма на НАП. Има едно от 26.03.18 - 15-00- 20 където пише следното :
6.  При доставка между туроператор и друг туроператор чуждестранно лице как се облага:
•   продажбата на пакетна туристическа услуга (хотел, ресторант, транспорт);
•   продажбата на единична туристическа услуга (например само екскурзовод или само транспорт или само хотел и т.н.)?
7. При доставка между туроператор и юридическо лице, което не е туроператор как се облага:
•   продажбата на пакетна туристическа услуга (хотел, ресторант, транспорт);
•   продажбата на единична туристическа услуга (например само екскурзовод или само транспорт или само хотел и т.н.)?

8. При сделка между туроператор и физическо лице как се облага:
• продажбата на пакетна туристическа услуга (хотел, ресторант, транспорт);
•   продажбата на единична туристическа услуга (например само екскурзовод или само транспорт или само хотел и т.н.)?
отговор:
Въпроси 6, 7 и 8 по същество се отнасят до данъчното третиране по ЗДДС на доставката на пакетна туристическа услуга и доставката на единични услуги (например само екскурзовод или само транспорт, или само хотел и т.н.) от туроператор и получател съответно - друг туроператор чуждестранно лице, юридическо лице, което не е туроператор, и физическо лице.
Съгласно чл. 136, ал. 1 от ЗДДС, когато туроператор предоставя от свое име стоки или услуги във връзка с пътуването на пътуващо лице, за осъществяването на което се използват стоки или услуги, от които пътуващото лице се възползва пряко, смята се, че се извършва една доставка на обща туристическа услуга. „Пътуващо лице” е всяко лице получател на обща туристическа услуга, която не е придобита с цел последваща продажба (т. 37а от § 1 на ДР на ЗДДС). В този смисъл специалният ред на облагане на туристическите услуги се прилага по отношение на доставка на обща туристическа услуга към всяко лице, включително данъчно задължено лице, което е краен получател на услугата, закупило я е за собствено ползване, а не с цел последваща продажба. Предвид това получател на обща туристическа услуга може да бъде и работодател, който за своя сметка изпраща на почивка или екскурзия или командирова свой служител.
С изменението на чл. 136, ал. 3 от ЗДДС (изм. ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) е заличено изричното изключване от прилагане на специалния ред за облагане на туристическите услуги по отношение на доставките от туроператор към туроператор. По силата на изменената разпоредба на чл. 87а, ал. 1 от ППЗДДС (изм. - ДВ, бр. 24 от 2017 г., в сила от 21.03.2017 г.) чл. 136, ал. 1 от ЗДДС се прилага и когато туроператор предоставя от свое име стоки или услуги, получени от други данъчно задължени лица, на друг туроператор във връзка с пътуването на пътуващо лице, от които пътуващото лице се възползва пряко. В този смисъл, независимо че получател на такава доставка е друг туроператор - данъчно задължено лице, който придобива същата с цел последваща препродажба, за доставката е приложим специалният ред за облагане на туристически услуги. В тази връзка е отменено предвиденото с чл. 87а от ППЗДДС задължение за доказване на доставките по чл. 136, ал. 1 от ЗДДС, когато получателят е данъчно задължено лице, туроператорът да разполага с писмена декларация от получателя, че доставката не е предназначена за последваща продажба.
Предвид изменението на ЗДДС, в сила от 01.01.2017 г., по силата на което доставките от туроператор към туроператор се облагат по реда на глава шестнадесета „Туристически услуги” от същия закон, когато едно данъчно задължено лице, независимо дали има лиценз за туроператор, предоставя от свое име стоки или услуги, получени от други данъчно задължени лица, във връзка с пътуването на пътуващо лице, от които пътуващото лице се възползва пряко, е налице доставка на обща туристическа услуга, за която се прилага специалният ред за облагане на туристически услуги (глава шестнадесета „Туристически услуги” от ЗДДС), както когато получател по доставката е данъчно незадължено физическо лице, така и когато е данъчно задължено физическо или юридическо лице. Това е така, тъй като при всички случаи получателят по доставката му е или “пътуващо лице”, или друг туроператор, а именно:
- когато е данъчно незадължено физическо лице, същото е “пътуващо лице” или
- когато е данъчно задължено физическо или юридическо лице, когато придобива стоките или услугите за персонала си, същото се характеризира като “пътуващо лице”,  или
- когато е данъчно задължено физическо или юридическо лице, ако придобива същите с цел препродажба, същото действа като туроператор, независимо притежава или не лиценз за такъв.
По отношение на данъчното третиране на доставка на услуга само с предмет екскурзовод приложение ще намерят разпоредбите на чл. 21, ал. 2 от ЗДДС, когато получателят е данъчно задължено лице, и чл. 21, ал. 1 от закона, когато получателят е данъчно незадължено лице, съобразно които ще се определи мястото на изпълнение на доставката и приложимият данъчен режим. По отношение на доставката само на транспортна услуга приложение ще намери разпоредбата на чл. 21, ал. 4, т. 2 от ЗДДС.

Съгласно последния абзац аз го тълкувам така, както е написано в прав текст, а одиторите ми считат, че това е норма в случай, че предприятието ползва собствени ресурси, в случай че са външни фирми, от които ние купуваме в случая транспорт, следва да прилагаме маржа
Здравейте колеги, моля за помощ по отношение на доставки на туристически услуги.
Туроператор сме и понякога се налага да правим доставка на единична услуга - трансфер на пътници. Доставката е към ЮЛ, което не е туроператор и ползваме външна фирма превозвач. т.е нямаме собствени превозни средства.
Считате ли, че това може да се тълкува като ОТУ и да се облага на маржа или е доставка по смисъла на чл. 21, ал.4, т. 2 от ЗДДС.
Здравейте колеги, имам следния казус. Трябва да прекратя една фирма, която остана със следните активи:
1. Изработената визуална идентичност и дизайн на презентационен уебсайт, в един договор са - цената е определена общо. Аз съм го завела като НмДА
2. Регистрирана търговска марка, таксата към патентно ведомство (500 лв.) + хонорар на адвокат - - и тя е НмДА

Считате ли, че трябва да  начисля ДДС при прекратяване на регистрацията по ЗДДС?
Колеги, ще съм благодарна, ако споделете опит
Туроператор, регистриран по ЗДДС купува  самолетни билети от системата на WIZZ AIR (дружество с валиден VAT номер) . Туроператорът няма качеството на ИАТА агенция. WIZZ AIR издава invoice на името на българското дружество с информация за броя на билетите, единична цена, номера на полета и крайната сума с 0% ДДС.
Българското дружество няма сключен договор с WIZZ AIR, и не получава комисионно възнаграждение за продажба на самолетните билети. В случая дружеството купува  самолетни билети от свое име и за своя сметка и ние сами си определяме надценката, която ще получим при продажбата.
Тези закупени билети от системата на WIZZ AIR  ние продаваме на друг туроператор в Германия, като на на практика действаме от свое име и за своя сметка и при продажбата на самолетните билети. Съответно там ги продават на физически лица – туристи.

Как според е вас е правилно да бъде документирана доставката на самолетни билети :
1.    Ако клиентът ми е ДЗЛ извън България – издавам фактура за цялата стойност (билета и надценката) като прилагам чл. 21, ал. 2 от ЗДДС?
2.   Може ли да  приемем, че и туроператорите, които нямат договори с авиокомпании за посредничество при продажбата на самолетните билети, отново се явяват посредници между превозвачите и техните клиенти и имаме ли основание да заключим, че в случаи като въпросния продажбата на билетите следва да бъде облагана именно по режима на маржа на цената, уреден в чл. 136  от ЗДДС.
 
Здравейте, в ДВ. бр. 57, от 26.6.2020 г. е обнародвано Решение на ВАС № 10037 от 1 юли 2019 г. по административно дело № 10108 от 2017 г., с което по жалба на Българската асоциация на туристическите агенции e отменена разпоредбата на чл. 87а от Правилника за прилагане на ЗДДС.
Как тълкувате облагането на туристическите услуги в частност доставка от туроператор към туроператор?
Благодаря, това мнение на Христо Досев ми е известно, както и ползвам калкулатора от форума, като издавам месечен пътен лист. Само че одиторът ми твърди, че месечния пътен лист в ел. формат не е първичен документ и следва да има писан на ръка такъв или пътна книжка. Затова исках да чуя и други мнения.
Благодаря, но не питам за превоз, където писането на пътни листи е уредено с наредба. Питам за фирмени автомобили.
Здравейте, повдигам стара тема, но моля за мнение от колеги, все още ли пишете пътни листи на ръка, има ли такива, които пишат месечен пътен лист в програма и как се отразява това при проверки, има ли проблем? Аз работя в един екселски файл, който е много подробен и се нарича месечен отчет за гориво, описано е заредено по дати, подробно маршрути, смята за всеки маршрут нормата, има подробни данни за МПС, а одитора ми твърди, че той няма стойност без пътен лист писан на ръка и то за всеки ден.
в удостоверението за наследници на дядото ще фигурира единствено неговата жена, ако е умряла след него, после общото им дете и детето на тяхното дете.
децата от другия мъж нямат право на нивите, нивите ги наследява бабата, която е дете на починалия, който наследява майка си и баща си.