И аз така мисля и досега се осигуряваше, но сега негов приятел му казал, че той не се осигурява и няма назначен друг за управител и нямал проблеми, и моя човек решил, че и той може така. Най-лесно ще го спрем това осигуряване, но нали сключва договори с доставчици и клиенти, подписва документи.  :smile1:
В случая той не упражнява дейност, освен да подписва документи и се води МОЛ. Фирмата има назначени двама работника.
Съдружник в ООД, който се води за управител в ТР, работи на трудов договор в друга фирма. Трябва ли задължително да се осигурява в ООД-то?
Здравейте, собственик на ЕООД, който досега се осигурява на 420лв, иска да почне да се осигурява на по-висока сума- 1500лв. Кой е по-добрият вариант-ДУК или СОЛ/с изплащане на личен труд или без/. Не са важни сумите за осигуровки, а кой вариант е законово правилен. Какви документи трябва да подготвя-решение на едноличния собственик, договор за управление...
Оставя се празно мястото за клиент и булстата му
Здравейте! Ние сме хранителен магазин и продаваме лотарийни билети, които сме взели с протокол. Отчитаме продажбите им в грула А на касовия апарат. Тези продажби например 200лв., отразяваме ли ги в дневника за продажби или отразяваме фактурата, която сме издали с нашата комисионна и начислвно ДДС? Тази фактура в края на всеки месец ли се издава?
А екотаксата не трябва ли да влезе в покупната цена
И аз мисля, че трябва да е код 82, но нали е протокол, а не отчет и сега се чудя. За първи път подаван декларация по марж. Притеснявам се да не сбъркам.  Вие подавате с код 82 и нямате проблеми с данъчните, така ли? :noexpression:
Някой може ли да ми отговори с кой код 09 или 82 се попълва протокола за маржа в дневника за продажби ?  :blush:
Здравейте!
 Искам пак да попитам за автомобилите втора употреба. При продажбата по марж в цената на автомобила включвам -покупната цена, екотаксата с ддс, фактура за авточасти с ддс и печалбата. Включвам ли фактурите за екотакса и авточасти в дневник покупки за да ползвам данъчен кредит или ги включвам без да ползвам ддс? :noexpression:
Koгато формирам себестойността не включвам ДДС-то, така ли? А ползвам ддс-то като го включвам в дневниците за покупки?
А някой може ли да ми каже как трябва да изглежда този отчет за извършените продажби, който се съставя в края на месеца?  :blush:
 четох пак, трябва да включа и печалба.
Права сте, печалбата пропуснах да я напиша. По скоро се чудя дали фактурите, които влизат в цената при продажбата, ще ги включа и в дневника за покупки за да ползвам данъчния кредит.  :noexpression:
Фирма новорегистрирана по ДДС ще ползва специалния режим на маржа на цената. Доста четох по темата, но ме интересува дали правилно съм разбрала.
Купуваме автомобил втора употреба от Германия от физическо лице. Няма ВОП, ползваме маржа. Купили сме я за примерно за 1000лв. Когато я продаваме в продажната цена включваме покупната цена, ремонта с ДДС, таксата за регистрация в КАТ. Т.е. 1000+120/ремонт с ДДС/ + 275/такса регистрация в КАТс ДДС/. Издаваме фактура дез ДДС по чл,143 за 1395лв. Правим протокол в края на месеца 1395-1000=395лв/6=65,83 ддс за внасяне. Фирмата има ли право да ползва данъчен кредит за ремонта и таксата на КАТ т.е в дневника за покупки ще вкарвам ли отделно тези фактури за да ползваме ддс, след като съм ги включила в протокола.?