Здравейте,  фирма изнася продукция за Гърция. Транспортира се с транспортна фирма за сметка на доставчика. Този месец обаче са решили, че  бързи малки поръчки ще се транспортират с личната кола на управителя. Какво да направим  за да се признае ВОД- освен договор за наем на автомобила достатъчно ли е ЧМР-то?
Здравейте, юридическо лице, нерегистрирано по ЗДДС, получава дарение от фондация.
Според вас това приход ли е по ЗДДС и основание ли е за дружеството да се регистрира по ДДС, ако е минало 50000 оборот, заради дарението?
Да, а ддс-то за юли кога ще го поискам -октомври ли, съсем се обърках  :blush:
А в декларацията за месец август пак ли няма да посочвам клетка 81? И така докато не изтече тримесечния период и не ни възстановят ддс-то за юли, август и септември-т.е през октомври?
Здравейте, износители сме и всеки месец ни възстановяват ДДС. Този месец съм пропуснала да попълня клетка 81 в декларацията, какво мога да направя. Или ще трябва да чакам 3 месеца за възстановяване? :blush:
Ами всъщност нашата фирма дава на друга българска фирма да изработи матрицата, тя ни я фактурира. Ние фактурираме 50% от стойността на матрицата на гръцката фирма, защото тя остава при нас за да произвеждаме изделията.
Пропуснах да напиша, че гръцката фирма плаща 50% от стойноста на матрицата, пора ди това, че остава за ползване след това от българската фирма.
Здравейте, българска фирма, занимаваща се с износ издава фактура без ддс за аванс за изработка на матрица за изводство на стока, като стоката ще бъде продадена в ЕС, но матрицата ще остане в българската фирма. Според вас правилно ли е издадена фактурата? Според мен -не, мисля че не е ВОД. И ако е така какво да направим?
Здравейте, коя стойност от митническата декларация трябва да включа в дневник покупки, статистичеката стойност е различна от тази, по която е изчислено ддс-ото. Стат. стойност-2677,82, а стойността за ддс-то е 3105,60? :blink:
Това ще го направя в следващия данъчен период-месец юни, нали?
Здравейте, за месец май имаме доставка от ЕС, включила съм протокола в ДДС дневниците. Днес обаче видях, че съм пропуснала да включа транспорта. Как да постъпя? :blush:
Здравейте, фирма започва дейност продажба на автомобили втора ръка от САЩ. Ще се регистрира по ДДС. Притеснява ме, че първите две фактури за покупка са без номер на фактурата. Ще има ли проблем според вас като за ддс дневниците ще използвам митническа декларация?
Здравейте, получихме фактура от Испания за услуга-прекратяване на сесия, поради закъснели плащания. Трябва да издам протокол по чл.117. В кои колони ще бъдат декларирани ДО и самоначисленотоДДС?
Aз пък се чудя за фирмите, които издават фактури на физически лица-например при покупка на автомобил. Нали за клиент пишеш, име ЕГН, адрес. Какво ще пишат?