Здравейте, фирма ЕООД ше даде заем на друга фирма ЕООД. Свързани лица са. Ще договорим пазарна лихва 4,5%. При предоставяне на заема какво осчетоводяване да направя? А на прихода от лихвите? Фактура трябва ли да издавам всеки месец при плащането на лихвата?
Здравейте, при ускорено възстановяване се изисква да декларирате обстоятелства по чл. 92, ал. 3. Какво трябва да представлява справката, оборота на облагаемите доставки с ддс ли е? Трябва ли да включа текущия месец т.е 01.2018г. За първи път ще правя такава справка.
Здравейте, управителите с договор за управление и контрол имат ли право на данъчни облекчения? По точно за застраховка живот?
исках да напиша 5000
Здравейте, днес разбрах, че 2016г. фирмата е закупила автомобил с договор за покупко -продажба от физическо лице, който кара управителя. Досега е била с номера от друг град, а от вчера с номера от нашата община. Тази кола не съм я водила като актив, защото не бях уведомена, не сме и ползвали никакви разходи за нея. Какво да я правя сега. В понеделник съм  на проверка за възстановяване на ДДС?
А ако отговаряме на условието на чл.92, ал.3, т.1 за износители, сега ли трябва да отбележа клетка 81 или сега - 80, за да спазя тримесечната процедура?
Какво основание да запиша?  Обратно "начисляване чл.53, ал.1 чл.7, ал.1 от ЗДДС" ? Съвсем се обърках.
А да попитам и оше нещо. Инвойсите ни са на английски и български написани, необходимо ли  е задължително да издам и българска фактура?
Здравейте, току що ми донесоха документите за декември и се оказа, че имаме неподадена фактура ВОД от 26.11.2017 в ддс декларацията.Какво е най-добре да направя?
Здравейте, колегите ме питат влезе ли в сила решението за получаване на детски надбавки  и при доход 450-500лева на член от семейството?
Благодаря за отговора. Износител сме от три месеца. :)
Здравейте, трети месец ще бъдем на възстановяване на ДДС. Така ще е и занапред, защото фирмата започна да изнася продукция. Имаме задължения към НАП. Трябва ли сега да изчакам данъчните да направят акт за прихващане, след евентуална проверка на документа или аз трябва да подам някакъв документ?
Здравейте, имаме колега, който от 11.12.2017г. е инвалид над 75%. Има ли право според вас на данъчно облекчение през 2016г. ?
401/503-контировката е вярна, но не са избрали фактурата и доставчика
Здравейте, започнах да засичам салдата по сметките и открих, че през 2012г. не е осчетоводено плащане към наш доставчик и фактурата виси като неплатена. По-точно осчетоводено е плащането, но не е обвързано с фактурата. Сумата е 3000лева. Как да обвържа плащането с фактурата сега? За първи път ще пускам отчети на тази фирма.
Здравейте, фирмата иска да предостави на клиенти, които имат желание да си закупят ваучери. Не съм наясно как да ги заведа в счетоводството- като аванс ли, касова бележка трябва ли да се издаде? И как после ще ги приспадна, когато клиент дойде да пазарува? Моля, помогнете.  :noexpression: