Благодаря create.
Явно на 25ти, следобед и при наличие на много слънце спирам да мисля, та за това реших да питам и Вас.

Клиент купува стока: 100 лв. - получава фактура + касов бон (тези сто лева обхващат няколко артикула)
Клиента връща един артикул - издавам кредитно известие за 20 лв. да кажем. Приемам рекламацията и връщам парите, но какъв документ следва да издам: РКО или Сторно касова бележка?
Ако е РКО - какво правя с него в касовата книга и мога ли да си намаля продажбите с полагащото се ДДС?
Ако е сторно - мога ли да го прикрепя към касовата книга без касов бон?

Елена тук те подкрепям.
Подхождам с разбиране към тези хора и гледам да им опазя доколкото ми е възможно дохода, но аз също съм на мнение, че това е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛОШО лично решение, до което никой не трябва да опира. Възможно е да живееш под стандарта си, но БЕЗ КРЕДИТИ.
Аз също го имам написано на мейл - без обяснения и без някакви официалности.
Това всичко се случи след като изрично написах писмо и предложих примерен фиш, в който да посоча как ще изглежда заплатата на лицето.

Тук вместо да удържам 1/3 от нетната заплата, ще плащам 26 лв. и нещо на ЧСИ, което е разликата между НЕТО и МРЗ.



Когато дойде на място довереник на Еконт и ти издаде документ, посочваш неговата фирма като контрагент.
Можем и повече да помогнем ако да кажем ни потвърдите, че разполагате с митническа декларация. Тогава контрагента се вписва с 15 деветки (999999999999999) и програмата на НАП го приема.

Между другото One е дал доста добър отговор. Моята добавка да се чете само ако имате МД.
От ЧСИто обещаха да ми изпратят тяхно предписание как те четат закона. Аз съм им посочил брутната заплата, клас и дори им пратих примерен фиш. Ако получа такова нещо ще ви приложа примера.
Вчера имах разговор с ЧСИ и ето какво ми обясниха от офиса им:
Лице с брутна заплата 500 лв., получава нетно малко над 400 лв. Тъй като в тази граница трябва да му удържа 1/3 от заплатата, трябваше да събера 135 и останалото да му го дам. ЧСИто каза - тъй като тази сума ти сваля заплатата под 380, от теб ще искаме само разликата между 400 (и малко) и 380, което идва 20 лв. +

Вече сме му превели тези 135 лв. и ЧСИто каза тези пари няма да ги върна и няма да кажем да ги броя, че си ми взнесъл пет вноски примерно. Поиска само ново писмо, в което да му посоча как от тук насетне ще удържам.
Негативен ефект от подаването на такава забравена фактура ще последва АКО фирмата бъде проверена. До сега ми се е налагало да подавам два пъти такива фактури със забавяне от един два месеца и това не е предизвиквало проверка от страна на НАП, защото фирмата си е плащала редовно осигуровките и ДДСто.

АКО вие предизвикате умишлено такава проверка от страна на проверяващия орган, то аз също съм убеден, че грешката ще се констатира и би последвала глоба, която да ви се срещне със сумата, която искате да възстановите ефективно.
BOTEVA само веднъж съм имал фактура за услуга към фирма от ХОНГ КОНГ /2013 г./. Булстата на фирмата подаден от клиента беше седемцифрен и няма как да се приеме от системата на НАП дори и да е 100% верен.

Ирена - АКО клиента е ДЗЛ, не следва ли БОТЕВА да декларира продажбата на услуга в кл. 23 /чл. 69 ал. 2/? В поле БУЛСТАТ се попълват 15 деветки, а в име на фирмата се попълва коректно името на въпросната фирма?
Отворих последното предписание от НОИ, което съм получавал за да видя дали има посочен срок за неговото изпълнение.
Пише: 14 дена от неговото получаване следва да се изпълни. Не мога обаче да гарантирам, че това е общовалиден срок.

Скрит текст :
гр. 60 е моят отговор
От нещата които си написал фактурирани виждам само кабели, рутери, суичове и ленти. Парите по тези фактури са до 100 лв.
Помислих малко дали с това нещо се изгражда мрежа, дали мога да я определя по някакъв начин ....... и както може да се досетиш се отказах да го направя.

Побутвам темата, защото ще трябва да декларирам дивидент:

В част IV на декларацията по чл. 55 има няколко реда за посочване на суми.

До сега съм подавал само наеми в колона 3 ред 1.

Дивидента изплатен от БГ ЮЛ на, БГ ФЛ /собственик/ следва да се посочи в колона 3 ред 2, нали така?
Адвокатът си е свършил перфектно работата по издаване на съответния документ, с който да отрази извършената услуга. Повече от него не очаквайте.
Здравейте,

рядко ми се случва да подавам декларация за СОЛ извън Варна и когато такова нещо се случи почва паниката.

СОЛ с адресна регистрация в гр. Гоце Делчев, област Благоевград.

Сайта на НАП казва така. НАП София има няколко офиса и един от тях е офис Благоевград. Офис Благоевград има няколко изнесени центъра и един от тях е Гоце Делчев.
До кое място трябва да му изпратя документите? Адресът срещу офис Благоевград или адреса до изнесен център Гоце Делчев?
Далила, Елена - благодаря за отговора.
По темата:
За две години само веднъж съм подавал Д1 и Д6 с малко закъснение. Подадох ги като редовни и бяха приети. Глоба не е последвала.

Не толкова по темата:
Елена миналата година ми се наложи да коригирам данни от 04 или 05 м., заради грешно подаден болничен лист. Пробвах да коригирам през 09 или 10 м. Не можах да го направя по ел. път, защото програмата ми каза следното. Ако имаш данни за 05 м. /примерно/, може да коригираш до 06 м. Това само за коригиращи данни ли е?
1. + 2. Ако си внесла боя за която си ползвала данъчен кредит и искаш да дадеш тази боя безплатно като мостра на клиент, не е нужно да начисляваш ДДС. Дадената стока трябва да бъде добре документирана (примерно с протокол), че е дадена на клиента безплатно и той да е подписал, че е приел стоката. След това изписваш стоката на разход.
Съвет: не прекалявай, защото не знаеш на каква данъчна ще попаднеш.

3. ЗДДС чл. 80 ал. 2 (т. 5 примерно) + ЗКПО чл. 28 ал. 3 (т. 3 примерно)
Подала ли си протокола в дневника за 05 месец?
Практиката ме срещна с чл. 15 и исках да си проверя дали съм прав.
Документирам от страната на ПОСРЕДНИКА в тристранна операция.

1. Покупката отразявам в дневник покупки в колона 15 само с данъчната основа. Издавам протокол по чл. 117 ал. 1 т. 1 и този протокол влиза с код 09 в дневника за покупките.
2. Продажбата отразявам в дневник продажби в колона 25 само с данъчната основа. Издавам фактура по чл. 114 ал. 3 и тази фактура влиза с код 01 в дневника за продажбите.
3. Изготвям ВИЕС декларация за продажбата.