Не че искам да се навирам между големите шамари, но....

1. Лиценза нали е услуга, а не стока?
2. Няма тристранна операция поне според мен.
3. Когато продаваш на дружество в Гибралтар, има износ на услуга според мен.
Основание: чл. 21. ал. 2 за неначисляване на ДДС
В дневника за продажбите това попада в кл. 23 - доставки по чл. 69 ал. 2
Работодателя ще иска да е неприлично ниско, дори обидно ниско. :) До колко можем да паднем под МОД? Обещавам това да е последен въпрос и ще отида да бистря други належащи проблеми.
А заплатата как се смята. Ако имам мияч на автомивка и мода му 420 лв, но той ще работи само 3по4=12 дни в месеца /8 часа на ден/, тогава брутната му колко ще бъде?
Надявам се да не е прекалено, но прецених, че мога да използвам темата:

Имам лице, което ще работи на автомивка по 3 дена по 8 часа = 24 часа всяка седмица. За месеца се събират повече от 5 дена или 40 часа. Всеки друг си работи на стандарт 5х8, а този сладур се чудя как да го назнача.
Мерси за информацията.
Намерих бланката с необходимите документи, а също екселския файл по чл. 46 ал. 2.


Продължавам да твърдя, че НСИ са по-големи кръвопийци от НАП.
Да - намерих го с търсачката. Регистрирано е.
304
304/1 за склада или мястото на съхранение
304/1/1 за артикула

401
401/ххх ххх ххх за доставчика
401/ххх ххх ххх/хххххххххх за фактурата от този доставчик

За дружество с нестопанска цел как и къде трябва да се подаде отчета за дейността.
На такова дружество имам попълнена бланка образец 1010а за 2013 година и подадена статистика в сайта на НСИ.
Гледам че предна година (2012) е попълван екселски файл, който визуално е като бланките в сайта на НСИ. В един док пише на кой имейл и как трябва да се подадат нещата в електронен вариант.
Влизам в сайта на нси и там пише, че мога да подам очета в териториалното статистическо бюро. Та въпроса ми е мога ли от статистиката да си разпечатам каквото ми е поискало - справка за дружеството, СБ, ОПР за нестопанската дейност, ОПП и ВЗЕМАНИЯ и да ги подам в НСИ?
Загубих се в ДДСто.

Фирма рег. в БГ, с БГ ВАТ купува стока от трета страна. Купува я от местен за тази страна доставчик.
Стоката докато е още там се продава на купувач. Той от своя страна може да е установен в ЕУ или не.
Прегледах глава трета, прегледах дистанционната продажба и тристранната операция, но не намирам такава пътека. бихте ли ме ориентирали какво пропускам?
По темата:

Стана ми много любопитно какво ще се изкоментира по темата и накрая реших и аз да се включа.
Работил съм във фирма, в която шефът искаше от техника писмени обяснения за ремонтите при положение, че техникът не е външен човек, а назначен. Има резон в нещо такова, защото шефът няма техническата подготовка на специалиста и единственият начин да провери дали служителят си върши работата е като извика друг за второ мнение или му покаже отчет за свършеното примерно.

За ГСМ също съм на мнение, че може да има забрана, като до сега такова нещо винаги е било обвързано със спазване на фирмена конфиденциалност. ГСМ, флашки, дискове, дискети и т.н.

За парите и за стола смятам, че това е прекалено и няма как да фигурира в длъжностна характеристика. Ще се изненадам ако ме оборят.
получава фактура

май съм го описал грешно
СОЛ в ЕООД фактурира билет за разход за обучение /обучението е в България и доставчика по услугата е българска фирма регистрирана по ДДС/ /информативен курс за био-масла, които са основният продукт, който се продава във фирмата и се организира от основния доставчик на фирмата/.
Чета чл. 229, 234 и 235 от КТ и не намирам този случай сред изброените. Ако това е така значи този разход попада под чл. 23 ал. 2 от ЗКПО и трябва да преобразувам в края на годината. Ще се радвам на странично мнение. 
Марпан/далила благодаря за коментарите. В резюмето драснах какво съм скопосал, а именно от 1 до 20 болничен /16 раб. дни/ и от 21 до края на месеца ПГО /3 дни/. За това имам тези числа в Д1 във въпросните колони.


Здравейте,

когато счетоводната програма прави много неща вместо теб, ставаш мързелив и допускаш грешки.
Тук имам проблем, който не мога да отстраня, а от НОИ искат бърза корекция.

Лице назначено лятото на миналата година, работи малко и излиза в болничен 3/4 месеца, а декември месец на 2013 г. се връща на работа и след връщането му го пускаме 3 дена ПГО. В декември месец точно след връщането от болничен му намаляме заплатата надолу (от 800 намаляме на 510). От НОИ казват - това всичкото трябва да е на един ред и имате издънка в колони 16.1 и 16.2. В 16.1 съм попълнил 3те дни на лицето за ПГО, а в 16.2 - дните за неработоспособност. Бихте ли ми казали дали се самозаблуждавам и ако толкова трябва да угодя на НОИ, как да събера двата реда, така че да не ми се налага да коригирам и Д6?
Здравейте,

държа в ръката си квитанция от МФ-Агенция митници, за това че наш камион е минал по моста Русе Гюргево и му е взета такса от почти 100 лв. Единственото с което мога да докажа, че е минал наш камион е регистрационния му номер /който е изписан/. На квитанцията няма други данни, които да сочат към фирмата и до някъде да оправдаят осчетовдяване. Може ли това да мине за разход?
Не мисля че се ориентирам правилно в тази материя и за това да си попитам.
Фирма предлага свои стоки чрез дистрибутори, които не са назначени във фирмата, а тези дистрибутори създават свои мрежи. Аз обслужвам един такъв дистрибутор.

Получавам справка за извършени продажби:
51 лв. за обслужваната от мен фирма
49 лв. за две лица, които са "мрежата" създадена от обслужваната фирма
В документа пише така:
за 51 лв. ви издаваме кредитно известие
за 49 лв. ви издаваме фактура, в която самофактурираме извършените продажби

Първата справка си е справка и тя не се осчетоводява. Кредитно няма на хартия. Имам само една фактура за 49 лв., която е самофактурирана от фирмата-майка и реално парите са заработени от "мрежата" и трябва да стигнат до тях.

Въпрос: кое е доход на фирмата? кое се облага с данък в края на годината? кое е доход на лицата от мрежата? следва ли да им издам сметки за изплатени суми?
Здравейте сладури,

имам проблем, който надхвърля моите счетоводни възможности и реших да драсна тук за някакви насоки. Надявам се колеги, които решават подобен проблем сега или са го решили да ми споделят челен опит.
Накратко: ВЕИ което произвежда ел. енергия от фотоволтаичен парк продава продукцията си на ЕВН. През 2012 и 2013 пристигаха точно три фактури за даден месец:
Разходна за ползвания ток в обекта.
Разходна за достъп до преносната мрежа на ЕВН.
Приходна за изкупената продукция от ЕВН.
ВЕИтата оспорват достъпа до преносната мрежа и ДКЕВР се произнася, че сумите които плащат трябва да се определят по друг начин.
В резултат на това се пускат кредитни известия с мартенска дата за всички издадени до този момент фактури от 2012 и 2013 г.
Също така собствениците на ВЕИ са накарани да подпишат някакво "Дянково" споразумение от типа на: ще ви върнем сумите веднага ако приемете плащането да е за 90% от фактурираната стойност.

Съвети приемам всякакви.
Как да си осчетоводя нещата, така че в последствие главоболията да са по-малко? Не знам дали ще се издават нови фактури, не знам дали ВЕИтата ще съдят ЕВН за тези 10% и изобщо не знам какво ще им скимне след един месец.
Т.е. преназначавам го на новия МОД и до днескашна дата смятам както е бил, а от тук насетне смятам по новия МОД и по новия ТЗПБ?
Дружество с дейност 49.41 - Товарен автомобилен транспорт и услуги по преместване има назначен един човек. Осигуровките му вървят по МОД на този НКИД.
Днес трябва да назначя 6 строителя, които ще се занимават със строителство, като това ще е друга дейност с друг код по НКИД и друго ТЗПБ - по-високо.
Основна икономическа дейност е тази, в която са повечето заети от персонала без да броим общите служители.
Ако назнача новите на НКИД 41 или 42, какво трябва да направя със сладура от транспорта?


1. Учредяване на дружеството
426 аналитично по собственици / 101 аналитично по собственици
2.
509 или сметка по избор /постъпилите суми по набирателната сметка/ / 426 аналитично по собственици
426 се нулира
3. Прехвърляне на сумата по разплащателната сметка
503 разплащателна сметка / 509 набирателна сметка
509 се нулира
вече имаш капитал по 101 и пари в разплащателната сметка