Здравейте,
Моля за помощ относно счетоводните сататии при ликвидация. Ликвидирала съм НПО-та и все без задължения и помощта ви тук би ми била много полезна ........... състоянието е следното:
Тече 6-месечния период  за предявяване на искания от кредиторите. В баланса имам:
 
АКТИВ
Гр.20 – 2 000

ПАСИВ
101  – 5 000 /капиталът  е внесен изцяло/
121 -    - 15 000
122 –      20 000
123 -    -20 000
401 -     12  000

Въпросите ми са:
1. Би ли била коректна  статията Дт  с-ка 122 / Кт с-ка 121? Все някак трябва да ги доведа до 0 тези  салда
2. Дружеството няма налични парични средства, а все от някъде трябва да плаща на адвокат, счетоводител, такси и т.н. Активът ще се продаде, но ако го продадем над балансовата стойност, ще трябва да се плаща данък, а реално печалба няма. 
Може ли след обявяването на поканата до кредиторите ако никой не потърси тези 6 000лв просто да се отпишат, въпреки че ако се отпишат те пак са си печалба?
Изобщо  има ли начин да се отпише това задължение без  да се отрази печалба от ликвидацията и да се плати данък?
3. Как се „отписва“ основния капитал от 5 000?   С финансовият резултат от 123 ли или може например да се „изтегли“ в брой, което би решило проблема ми с необходимост от парични средства за текущи плащания :)

Благодаря
Здравейте,
фирма ме упълномощава с моя ел подпис да ползва ел услуги на НАП, обаче заявлението и уведомлението съм ги попълнила към 13.06.2015.
До сега не са ги занесли в НАП,  тези дни ще ги носят, а междувременно гледам че има нови заявления ..... чудя се дали ще приемат от НАП моето с вх № от 13.06.2015. Сравнявах ги и са абсолютно едни и същи новите и старите....
Също се чудя дали ще може управителката на фирмата да подаде уведомлението без аз да съм там и без пълномощно от мен ..... в крайна сметка след като вх.№ е излязъл от моя ел подпис , не би трябвало
До сега винаги аз съм ходила  с пълномощно, но този път е обратното и не знам
благодаря
Здравейте,
има ли проблем да подам  Д1 на самоосигуряващо се лице , а осигуровките да се платят по - късно или е по - добре да се подаде декларацията след като са платени?
Аз мисля, че щом всичко е платено и подадено в срок не би трябвало да има проблем, но бих искала да се посъветвам
Здравейте,

мога ли да включа в едно платежно осигуровките за ДОО за заплати заедно с ДОО по граждански договор? Параграфът и сметката на НАП са същите, за това си мисля, че не би трябвало да е проблем, но все пак .....
Съответно и за ЗОВ и ДЗПО също
Благодаря ви  :smile1:
благодаря
за да обобощя - от 24-те месеца в месеците на осигуряване се взема съответният доход, а в месеците със спряно осигуряване - МРЗ
Надявам се да съм разбрала правилно
А за периодите от тези 24 месеца през които не се осигурява за ОЗМ? Взема ли се като база МРЗ или просто се изключват тези периоди?
общото е, че има 12 месеца стаж осигурена за ОЗМ на основание трудовия договор.
Оттам има право на обезщетение  и на двете основания - поне аз така разбрах
А дали като СОЛ може да си получи обезщетение, въпреки че е бременна и на двете основание ..... не ми стана ясно. Очевидно материята изисква повече задълбочаване, ще чета
Да, но тъй като ще има два болнични - по един за всяко едно от основанията на осигуряване, някак реших, че и обезщетенията ще са отделни........
Така или иначе, достатъчно ми е това, че може да прекъсва/възобновява дейност и да си запази правото на обезщетение като СОЛ.
Просто няма постоянна дейност и няма смисъл да се плащат осигуровки за месеците, за които не упражнява дейност като СОЛ, а пък в същото време ако излезе в майчински, не си струва да загуби правото
Тя има 12 месеца като осигурена за ОЗМ, следователно като СОЛ ще има право на обезщетение ...... друг е въпросът, че вероятно ще е МРЗ, тъй като всичко на всичко като СОЛ към момента се е осигурявала за ОЗМ 4 месеца. Правилно ли разсъждавам?
Благодаря ви за бързият отговор
тя има 12 месеца стаж като осигурен за ОЗМ, понастоящем се осигурява по трудов договор и като СОЛ. По трудовият договор ще си има право на обезщетение

Въпросът е като СОЛ трябва ли да има пак 12 месеца назад като осигурена за ОЗМ  и ако има прекъсване/възобновяване  на осигуряването,  ще и се изплати ли обезщетение и на това основание?
Здравейте,

СОЛ се осигурява от м.05.2014 до м.12.2014 на ниския процент, от 01.01.2015 се осигурява и за ОЗМ.  В случай че оттук нататък има спиране и започване на осигуряването с ОКД 5, как стои въпросът при евентуално обезщтетение за майчинство?  ще има ли право на такова  в случай че няма пълни 24 месеца осигуряване?
Да, права сте - вноските при учредяване са различни от тази при финансиране. И аз смятам, че имат равни дялове, което значи, че е в противовес на ЗЗД да изплащам дивидент на единия , а на другия не
В договора им е посочено, че дяловете им се определят съобразно направените вноски, а ако такива не са направени, то дяловете са равни.
 Ако единият е направил вноска за финансиране на дейността, която после ще му се върне, това значи ли, че другият няма дял.....? малко ме объркват тези ДДЗД-та.
Здравейте,
има ли нещо по - особено при изплащането на доходи на съдружници в ДЗЗД? Имам предвид  две неща:
1. доход от личен труд като самоосигуряващо се лице. В това ДЗЗД работи единият, другият не работи. Предполагам, че е както при ООД - сключва се договор и се упражнява личен труд и се изплаща възнаграждение на работещият съдружник

2. Чета  и чл. 361 ЗЗД: " Ако не е уговорено друго, печалбите и загубите се разпределят между съдружниците съразмерно с техния дял. Недействителна е уговорката за изключване на някои от съдружниците от участие в загубите или в печалбите" .
 Това значи ли, че ако се вземе решение за изплащане на дивидент, трябва да се изплати и на двамата съдружници по равно, независимо че е работил само единият?

благодаря