Благодаря ви за отговорите и търпението  :smile1:
 разграничих двата случая най сетне  :smile1: Но и в двата случая продажната цена се свежда до едно и също горе долу и това ме обърка
още веднъж благодаря, пожелавам ви хубав уикенд!
Аз не казвам, че няма разлика, аз просто не знам  :noexpression:

Значи
 - ако прекратява участието си в дружеството си по някой от случаите по чл.125 - данъчното облагане е по чл.38 и данъка е 5%

- ако прехвърля дяловете си по чл.129 ТЗ - облагането е по чл.33 ЗДДФЛ, т.е. ставката е 10%

Правилно ли съм разбрала този път?




Явно пак не ...... http://zakonnik.bg/document/view/qanda/128509/183296
Аз не казвам, че няма разлика, аз просто не знам  :noexpression:

Значи
 - ако прекратява участието си в дружеството си по някой от случаите по чл.125 - данъчното облагане е по чл.38 и данъка е 5%

- ако прехвърля дяловете си по чл.129 ТЗ - облагането е по чл.33 ЗДДФЛ, т.е. ставката е 10%

Правилно ли съм разбрала този път?
А каква е разликата в двата казуса?

1. Облагане на доход от ликвидационни дялове - в кои случаи е това,  само при ликвидация на предприятието ли? Нали при напускането на  съдружник пак му се начислява дял от имуществото на дружеството и това е ликвидационен дял .

2. При продажба на дялове - не трябва ли в договора за продажба да се запише сумата на нетните активи, които той действително получава като доход? и оттам да се изчисли сумата на която ще се обложи с 5%.

3. Нали данъка е 5% ?

irenabrili, явно сте наясно с това, бихте ли разяснили
Имах предвид, че ясно пише, че ставката е 5%.
На въпроса за отрицателната стойност на нетните активи - нали веричината Z /облагаема сума/ = Х /нетна стойност на активите от баланса/ -У /цена на придобиване/. Може ли да се пише в договора за продажба на дял сума, различна от величината  X? т.е. това което му се полага вследствие на "развитие" на частта от капитала, който той първоначално е внесъл.  Например нетната стойност на активите е 5 000лв, а той продава дела си за 1 000лв...... не ми се вързва, но и честно казано съвсем се обърках. В този случай излиза, че продажната цена е изкуствено занижена.
Темата може би се усложни, но нямам нищо против, защото всички коментари са ми полезни :smile1:
след дълги размишления и консултации стигнах до следния извод,:

1. облага се разликата между нетните активи и сумата, която е внесъл съдружника при учредяването.  Ставката е 5% ако разликата е положителна величина. В някои статии пише 10% ....... не знам защо. В чл.46 ал.3 си пише 5 на сто

2.delphine е права  - това е сделка между две физически лица и  Декларация по член 55 подава напускащият съдружник като получател на дохода

3. Според мен се подава и декларация по чл50 ЗДДФЛ - в това още не съм сигурна

благодаря за помощта на всички
Обърках се ...... това не са ли два етапа на един процес? Когато напуска той  продава дела си и  му се полага част от "имуществото"
Точно тук зациклям - задължително ли е да му се изплати неговата част от "имуществото"? Защото ако да, както излиза - тогава стигаме до изчисляване на ликвидационен дял, данъци и т.н.
А иначе ще продаде дела си за 500 лв колкото е внесъл в капитала при учредяването и няма да има данък и се получава супер ....... но може ли ? ?  :smile1:

Ето какво още намерих по въпроса:

http://trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=128:mat20&catid=13:fipbest&Itemid=35

тук пише, че се подава декларация по чл.55  от дружеството, а по чл.50 не се подава от лицето на края на годината .............
Благодаря ви, и двете съм ги чела, както и други статии, но са ми много полезни мненията ви тук.
Значи ликвидационния дял се изчислява логически като изчислението от предишния ми пост и се плаща данък върху него.
После се подава декларация по чл.55 от дружеството, а съдружникът като ФЛ подава ли декларация по чл 50 ЗДДФЛ на края на годината?
това значи ли, че ако има активи за 10 000, загуба да кажем 2000, кредит 5 000, то сумата в договора за продажба на дял трябва да е   неговият процент от  3 000/ 10 хил. - 2 хил. - 5 хил/ ?  Например ако са 50:50, сумата в договора трябва да е 1 500лв и  в този случай ще се плати данък 5%  (1 500 - 500)?
Здравейте,
съдружник напуска доброволно ООД и продава дяловете си на другия съдружник.

1. Как се определя делът на съдружника? на база на основния капитал /например основен капитал 1000 лв, дял 50% - 500лв/   или на база на нетната стойност на активите от баланса или пък на цена, която те си определят помежду си?

2. В параграф 1 т.6 буква "б" от ДР на ЗДДФЛ пише, че това е  ликвидационен дял а в чл.38(4) пише как се облага: "Окончателният данък за доходите от ликвидационни дялове се определя върху положителната разлика между стойността на ликвидационния дял и документално доказаната цена на придобиване на дела в дружеството/кооперацията" . Как се доказва тази цена на придобиване, при положение че те са внесли по 500 лв всеки при учредяването на дружеството и имат да кажем активи за 10 000лв??

Във форуми четох, че това даже не е ликвидационен дял, но пък в ЗДДФЛ ясно си го пише че е така ........ моля имащите практика по въпроса да споделят
Ходих в НАП, точно така е  както е записано в линка към тяхната страница от n_alex76. Ако лицето работи в ЕС, трябва да си поиска формуляр от  данъчните власти в страната, където работи. След като предостави формулярът тук, ще му признаят ЗОВ. В случай че отива извън ЕС, се попълва тази декларция в НАП.
Благодаря още веднъж на всички за отговорите
много благодаря за декларацията
Тази декларация преди да замине ли се подава или след като се върне?
също така забелязах, че се отнася за лица които са в чужбина повече от 183 дни, а  ако работи там по - малко от 183 дни?
Българско самоосгуряващо се лице отива да работи по трудов договор в европейска страна и ще го осигуряват там. В България подаваме декларация за прекъсване на осигуряването тук. Ако подам декларация 7 това значи, че ще трябва да плаща здравни осигуровки като безработен, а те реално не се дължат. От друга страна как да уведомя НАП, че не дължи здравни осигуровки тук, защото работи в чужбина?

Благодаря 
подновявам темата за едно уточнение ....... стана ясно, че вноски могат да се правят, но после могат ли да се върнат на съдружника? От горният линк в уикипедия и от други прочетени материали излиза че могат да се върнат тези пари само когато съдружникът излиза от ДЗЗД-то ..... което ми се струва нелогично
да съживя темата .......  :blush:

Може ли сумата в колона 3 ред 13 да е различна от дохода в служебната бележка към приложение 1?
Ако не - тогава какви да включа сумата от 12.2013 и да изключа тази от 12.2014 за да ми се равни със служебната бележка?

моля за помощ
Благодаря
т.е. не трябва да  подавам декларация, защото не са получили доход като СОЛ, а по ТД е удържан данъка авансово

И все пак относно първия въпрос - за разминаването на сумата в сл бележка и колона 3 ред 13? Имам и такъв случай и не знам какво да пише в колона 3. Казаха ми, че имало някакво ново указание на НАП относно това разминаване, но не мога да го намеря.
Самоосигуряващо се лице започва дейност като собственик на ЕООД и е внасяло авансово осигурителни вноски в/у 420 лв от август до декември. Има доходи и от трудов договор, за което му е издадена служебна бележка.
Въпросите ми са:

1. Служебната бележка обхваща дохода от м.12.2013 до м.11.2014г, защо те са получени съответно в месеците 01.2014-12.2014 /заплатите се получават с месец назад/ и съответно се посочва дохода според момента на получаването му
В справки 1 и 2 обаче аз посочвам дохода според момента на начисляването му, тъй като е посочено в указанията че данните се вземат от Разчетно платежните ведомости.
При това положение се получава разлика между сумата в служебната бележка и сумата в ред 13 колона 3. Това така ли е?

2. Лицето не е получавало възнаграждение за личен труд, за това не попълвам колоните от 5.1 до 5.6. При това положение за довнасяне се получава отрицателна величина в размер на 5м х 420лв= 2 100 лв. Това доколкото разбирам не е проблем, но пише в указанията че ако сумата е отрицателна величина, средствата се възстановяват по реда на ДОПК. Доколкото разбирам обаче се възстановяват само ако са над МОД

3. Изобщо трябва ли да попълвам декларация по чл.50 за лицето, след като не е получило доход като СОЛ? А трябва ли да се попълва в случай че към 31.12.2.14 лицето не работи по трудов договор при работодател, но той авансово е удържал данъка?

Благодаря