Колежките го правят само с приходен касов ордер.
 И на мен не ми изглежда читаво това действие затова питам.
 Но моите клиенти чули, и искат да го правим,
Та сега аз съм некомпетентната, щом други счетоводители го правят.
Моля Ви за мнение по втората половина на предходния ми пост - вкарването на пари във фирмите като допълнителни приходи.
Вече говорих и с адвокатката - в т.3,4 на това указание - за суми от роднини, има една думичка "издръжка" която никак не ни устройва. Т.е. сумите между брата и сестрата не са никаква издръжка, защото и двамата работят, и тогава си минава като заем.  Изхода е дарение, но дарителят е все пак български гражданин, и в един момент, когато се озове в България, ще трябва да отговаря за произхода евентуално, и сега всъщност отлагаме този въпрос във времето.   Червените каси нямаше да аги има, ако  си плащаха ДДС-то на приходите - колко и малко да са тези приходи.
Тук искам да предложа на вниманието Ви един друг вариант, който колеги прилагат, но аз съм смутена.  Вкарват се пари във фирмата 501/709 като други приходи. Влизат в печалбата на фирмата и се плаща 10 % данък.  ДДС не се дължи, защото това е паричен поток - той не е сделка. Колегите ми твърдят, че това решава въпроса, и данъчните няма да търсят произход на парите, защото за тях вече са платени данъци.   Аз лично имам много съмнения относно коректността на това мероприятие. Ако трябва да се вкарат повече от 30 хиляди лева - как ги обясняваме ?  Изобщо - вкарването на пари като допълнителни приходи по 709 не ми харесва. Но ако имате повече аргументи - бих ги прочела.
То и за дарение - даряващият и надареният трябва да се явят двамата пред нотариус - май пак не става . Но ще питам адвокатката как може да се оформи този вариант.
Парите идват по лична сметка на собственичката на ЕООД.   Тя ги тегли в брой, и при необходимост, ги внася в банковата сметка на фирмата, откъдето се погасяват главници и лихви по кредита.
Бих ви помолила да коментираме  един казус, на който  не мога да намеря решение.  Имам клиентка, ЕООД,  която плаща големи суми за погасяване на заем - от порядъка на 7-8 х лв на месец за построяването на бизнес- сграда преди години. Обаче - приходите на месец са 1-2 х лв, сградата е почти празна, но заема трябва да се плаща.  Касата е на червено. Парите за погасяване на вноските тя получава от брат си, който живее и работи в Белгия. Парите ги получава по лична банкова сметка.  Но преводите пристигат от името на брат й, на неговата съпруга или на неговите синове. Дилемата, пред която съм изправена: Да направя едно решение и да внесе парите във фирмата като допълнителни парични вноски по чл- 134 от ТЗ.  Като за фирмата - проблема ще бъде решен, червената каса ще е покрита. Обаче - ако настъпи момент тя да доказва произхода на парите - може да се види от банковата сметка, че пристигат от роднините й от Белгия.  Но не смея да ги декларирам като заем в декларция по чл.50, защото  брат й и останалите роднини не са България, те няма да ги декларира като даден заем. Освен това - изобщо не е ясно дали там в Белгия тези пари са обложени, дали са законно придобити, за СИДДО не можем и да мислим.  Какво бихте ме посъветвал в този случай ?  Чета го това указание 91-22-5 от 24,02,2010 г на НАП - там най-накрая пише за братя и сестри, но е свързано с издръжка.  Та...  моята клиентка собственичката на ЕИООД-то да подава ли декларация по чл.50 за получен заем от родата си, или да си трае ? Да оправим само червената каса на ЕООД-то, а пък ако дойде време до доказване произхода на парите - не знам какво ще става.

Затова пуснах темата - защото пак ние ще се окажем виновни. Докато си мълчим - така ще е .
Позачетох се проекта за изменение на НК. Що ми се струва, че ние счетоводителите сме застрашени повече от тези с тоареците и с яхтите ? С това електронно подаване на информация - вярно е, че си е улеснение, но са ни делигирани не само права, но и задължения, и в крайна сметка излиза, че ние ще носим голямата отговорност. Може ли по-вещи в правото да изразят мнение ? Че пак ми се прииска да се пенсионирам . Няма ли някак нашата гилдия да се защитим преди да приели тези глупости ? Обърнете внимание на:
т.3 -неподаване на декларации(нещо , което може и да не е умишлено, ако в крайния срок се случи нещо с теб), а това ще се доказва в съда.
т.6 - не съхрани( ако разни документи бъдат изядени от мишки или бъдат откраднати или стане пожар)- пак трудно доказуемо в съда.

На капак на всичко едно длъжностно лице, не само, че има опасност да лежи в затвора колкото убиец и педофил(при нашата чудесна правосъдна система), но и няма да има право да упражнява професията след това

Чл. 339. (1) Длъжностно лице, което осуети установяване или
заплащане на задължителни осигурителни вноски за държавно
обществено осигуряване, за допълнително задължително пенсионно
осигуряване или за задължително здравно осигуряване в размер на не по-
малко от двадесет и пет установени за страната минимални работни
заплати, като:
1. наема работна сила без договор;
2. обяви осигурителен доход в по-малък размер от действителния за
осигурено лице;
3. не подаде декларация;
4. потвърди неистина или затаи истина в подадена декларация;
5. състави или използва документ с невярно съдържание,
неистински или преправен документ;
6. унищожи, укрие или не съхрани в законоустановените срокове
счетоводни документи, счетоводни регистри или ведомости за заплати,
се наказва с лишаване от свобода до шест години и с лишаване от
право по чл. 60, ал. 1 или 2
Фирмата на клиент излиза на загуба. Обаче на банките това не им харесва. Загубата е основно от амортизации - неефективно натоварване на мощностите. Управителят иска амортизациите вместо 30 % да са 5 %. Това добре - ще ми напише заповед, ще коригирам себестойността. Ама не можем да се разберем за данъчните временни разлики. Щял да ми подпише друга заповед - да не ги осчетоводявам. Какво Ви е мнението за това последното ? /във фирмата съм на трудов договор /.
Питах вече в нашето данъчно. Не съм единствена, но това не ме успокоява. Освен това - имало много грешки в декларации по чл.55  по отношение на това къде е попълнен данъка - в колона на платеца или в колоната на получателя на дохода. От НАП са им казали, че подготвят цялостно указание за видовете грешки в декл.по чл.55 и ще им дадат готова процедура.  Освен това, като се опитаха да правят анализ какво ще стане с единната сметка - успяха да ме убедят, че в сметката на платеца на дохода задължението за тези пари отива в единната сметка без разграничение дали е за авансов или окончателен данък, и се покрива с внесената вноска. Третото, с което ме успокоиха, е че съм длъжна да подам справка по чл.73 и там да посоча верния код - окончателен данък. Ще изчакам, ще поразпитам пак, пък каквото-то, не мога да върна времето назад.
Имам да удържам данък за наем в режим на обща етажна собственост.  Подавала съм всяко тримесечие декларация по чл.55.  По чл.38 ал.12 - този данък е окончателен.  Не съм попълвала сметка за изплатени суми, не съм приспадала НПР - до тук всичко е вярно. Сега ще подам декларация и за четвърто тримесечие до 31 януари и данъка ще бъде внесен.  Аз обаче съм подала декларациите  като авансов данък - вместо на втория ред, съм написала данъка на първия ред.  Има ли вариант за корекция  на декл. по чл. 55  след срока ?
Ако в това пенсионерско дружество приходите бяха единствено само от членски внос и дарения от членовете - да правят каквото си искат. Но те  харчат пари от бюджетна субсидия - няма как да приема протоколите им за достатъчни.  Членският внос е ни повече от 1-2 % от размера на субсидията, така че тази пренебрежимо малка сума да си я харчат с протоколи, но за субсидията според мен си трябват документи.  Надявах се да ме опровергаете, защото...документи няма. Или има много малко.
Не можах да намеря такъв, и в абонамента не получих на имейла. Има ли го някой ?
Сигурно по-глупав въпрос не мога да измисля, но......   СНЦ - Пенсионерски клуб.  Донесоха ми документите. Приходите - от субсидия и чл.внос  /Тук да кажа - има и няколко наема за преотдаване на клуба за кръщенета - ама те са 40 лева и ще ги извадим от документацията, защото това отдаване под наем - хем е стопанска дейност, хем не са чули за декл  по чл.55/
За всеки разход има написан надлежно и красиво РКО.  Обаче.......  за 3/4 от  разходите няма документи.  Тук-там има някоя касова бележка, няколко случайно издадени и прибрани фактури, командировъчни без билети, и на парче амбалажна хартия написано какво е купено.
Аз искам да има документи - те ми казват, че имат протоколи да си признаят тези разходи без документи. Говорим си като глухи и слепи.
Какво счетоводство да им правя ?
Каква декларация да им попълвам ?
Къде и какво да отчитам ?

Най-лесно щеше да ги отпратя, ама това е пенсионерския клуб в моето село.......
Моля помогнете със съвети.


За прехвърляне на дяловете - присъствието на сина пред нотариус вече е проблем. А пълномощно - трябва в посолството в Германия - и това е проблем.
Ще бъда обстоятелствена - но за да стане по-ясен проблема, който ме вълнува.
ЕООД -  /тип семейна фирма/ прекрати дейност през април поради това, че потъна в дългове и няма работа.  Управителя си плащаше здравни осигуровки като безработно лице.
Управителя замина за Германия да заработва, за да погасява дълговете си в България. Дойде си по Коледа, донесе малко пари, плати част от осигуровките, наема на помещението и част от задълженията към доставчиците,  и си взе от здравната каса документ, че са му платени здравните осигуровки, защото започва да се осигурява в Германия.
Сега обаче излезе  добра поръчка за работа на фирмата и фирмата може да живне. В нея може да работи бащата. 
Ако  бащата бъде назначен по трудов договор като управител - трябва да плаща осигуровки върху 800 лева - това поне засега ще бъде в тежест за фирмата.
Ако назначим бащата по трудов договор на длъжност "дограмаджия", ще се плащат за него осигуровки върху 400 лева /ориентировъчно/, но кой управлява фирмата ?
Има ли вариант - управителя да си се осигурява в Германия /тя и жена му замина при него и работи в банка,  и нямат намерение да се връщат повече/ та - има ли вариант Управителя да си се осигурява само в Германия, а баща му да бъде работник по трудов договор във фирмата, и с какви документи се урежда това ?  И кой всъщност ще управлява фирмата?. Не се чувствам сигурна в тази материя.
Мислех да направим нова фирма на бащата, и да започва на чисто, а онази досегашната да я забравим, обаче - със старата фирма е участвал в обществена поръчка, и трябва да я изпълни в нея.
Моля - дайте идеи и съвет как да излезем сухи от ситуацията - да се спазят социалните закони и в България, и в Германия, да се платят по-малко осигуровки поне докато фирмата изплува над водата, и да има кой да подписва документите и да управлява фирмата.
Миналата година имаше едни инфарктни моменти свързани с дата 10 януари и декларация по чл.55 за наемите.  Тази година нали няма да се налага да се самоубивам на 10 число ?

Благодаря за отзивчивостта.
Имам проблем. На 10,12,2013 г назначавам едно лице с договор със срок за изпитване. Пускам уведомлението  по чл.62 от КТ по електронен път.  Връща се справката, назначената полага подпис, и заминава на работа.  Днес тръгвам да я уволнявам, пускам заповед за уволнение, оформям трудовата книжка, и пескам уведомлението по чл.62 за уволнението .  И следва гаф - уведомлението не минава - грешно уведомление - неправилна последователност от подаване на данни в поле "Тип на документа". От направеното разследване установявам, че  още на 10,12,20132 г уведомлението е било грешно, но в бързината не съм дочела, накарала съм лицето да се подпише.  Сега програмата не ми приема нито корекция на уведомлението за назначение, защото такова в действителност не е било приемано,  нито ми приема ново уведомление за назначение, защото е извън 3 дневния срок.  А лицето е работило,  оформила съм и трудовата книжка. Моля патилите и препатилите - какво да правя?  След края на месеца ще има Д1 за това лице. Ама той договора не е бил регистриран.  Имам всички справки по дати  и часове какво съм се опитвала да правя, ама те с какво ме топлят ? Не ми се е случвало друг път, ама проблема е мой - като не съм догледала, че всъщност уведомлението за назначение е било грешно....  Моля за помощ.
Ще се съглася да полагам изпит за лицензирането ми като счетоводител само тогава, когато управителят на фирмата, на която ще водя счетоводството, е положил поне няколко изпита по мениджмънт, финансово управление на паричните потоци,  търговско  и трудово право,  и той като мене ежегодно полага усилия да си повишава квалифакацията като плаща скъпи и прескъпи семинари. Иначе казано - каквито бизнесмените - такива и счетоводителите.
А одиторите, дето останаха без големите си печалби - е ми и за тях е криза, не само за нас. Тъкмо да им остане време да поогледат какви творения излизат от счетоводните къщи с тяхното име .