Данъкът при източника се деклрарира тримесечно с декларация по чл55 и 201; има я в сайта на НАП; дали трябва да се регистрира в БНБ заема може да се провери в сайта на БНБ статистика, има и телефони, обикновено са любезни и отговарят точн
По СИДДО с Австрия ставките за техническите услуги са 0. Но трябва да са събрани всички документи - Искане за прилагане на СИДДО, сертификат за местно лице и т.н. Това прилича на техническа услуга, но все пак е важно какво пише в договора. Декларация се подаваше до миналата година за платени данъци, тази година след всяко тримесечие за начислени. АКо се внесе сега сумата е възможно да има само наказателни лихви за закъснението.
Благодаря! И аз така смятам, но е хубаво да чуеш още едно мнение...
ЗДРАВЕЙТЕ,

Необходимо ли е да подава декларация по чл.50 ЗДДФЛ лице, което е било през 2012 г на основен ТД и втори ТД, но работодателят по основния ТД не е преизчислил към края на януари дохода му от втория ТД?
няма разлика дали е нов актива ил е подобрение. разходите се набират и когато подобрението е завършено се завеждат.
ОК, много благодаря!
Попитах на телефона 0700 18 700, обаче ми дадоха доста уклончив отговор. Даже първо ме насочиха към местния НАП, въпреки че подчертах че сме към ГДО
Здравейте,
имате ли представа до кого се адресира писмено запитване до НАП?
накой пращал ли е?
а защо не се използва сметка 207?
Здравейте,
Как мислите - при частичен коефициент 0 за данъчен кредит и установена липса или брак на ДА (недвижимо), като се приложи формулата по чл.79 ал.7 - не се ли получава 0?

Т.е. ако ползваме ДК с коефициент 0, при липса и брак дължимото ДДС пак е 0?

Правилно ли разсъждавам?
Благодаря за мненията и весели празници!
мисля, че като новоподадени; при евентуална ревизия там където излиза, че има за плащане ще начислят лихви до датата на плащане, освен ако в предишен месец не излиза надвнесен
Подобен случай, но не точно...
Мисля отделно писмо за всяка декларация, заедно изпратени
Съответно не само дневника, но и декларацията ще се промени
Даже може да се приложи и копие на фактурата
След като да уведомени, и промените са осчетоводени, ако е за възстановяване ДДС може да се ползва по общия ред
Вече за ревизия - кой може да каже - софтуерът им избира рискови фирми; ако преценят че тази не е такава...
Благодаря за мнението! И аз стигнах до такъв извод. И да, данъкът е преведен
Искаме да сме коректни и към наемодателя, защото ще си получи обратно парите чак след като подаде декларация следващата година, но и в същото време да спазим Закона...
Никой ли няма мнение по въпроса?
Данъкът при източника зависи от законодателството на страната към която се осъществява услугата - и за ФЛ, и за ЮЛ.
Освен това с повечето страни има подписани Спогодби за избягване на двойното данъчно облагане, така че е възможно да бъде избегнат, ако го има. Но Спогодбите се прилагат според определените процедурни правила на съответната държава.
 Така, че това което е валидно в България, не е автоматично валидно в другите държави.
Здравейте,
моля за мнение как да процедираме в следния случай:
Превеждаме си наема към наемодател ФЛ, като му удържаме съответния данък, но през м.ноември се оказва, че са му направили проверка от НАП и са го регистрирали по ДДС със задна дата. В резултата наемодателя издава фактури за наема от началото на годината с ДДС.
Съответно се оказва, че сме му удържали повече данък отколкото е трябвало, т.к. към момента на плащането доходът му е бил друг.
Длъжни ли сме сега да преизчислим данъка, който сме му удържали, или да го оставим когато си подава декларацията да си поиска внесения в повече данък?
Как смятате?
исках да попитам, ако не се издаде заповед, смятате ли, че данъчните ще признаят разходите?
никой ли не иска да коментира по въпроса за командировъчните заповеди...?
Според мен това си е личен доход на лицето и подлежи на облагане, щом само на управителя се полага. Ако се включи в дохода на лицето, тогава става разход за заплата и съответно не е социален раход. следователно си е признат разход за фирмата.

друг вариант - разходът се третира като представителен (начислява се 10% данък) или се третира като непризнат за данъчни цели и се включва в увеличение при годишното облагане. На и двата случая остава риска да се третира като личен доход на управителя.
Здравейте,

Независимо, че темата е Командировки в чужбина - моят въпрос е принципно за командировките в страната.
Съгласно Наредбата за командировките в страната (чл.8 ал.4 - За министрите, ръководителите на ведомства и предприятия, областните управители, председателите на общинските съвети и кметовете на общини писмена заповед за командироване не се издава. Разходите за командировките на тези лица се изплащат въз основа на представени документи, изискващи се по тази наредба.) следва ли че примерно на управители/изпълнителни директори на дружества може да не им се издават командировъчни заповеди, и това би било данъчно признат разход? Моля за коментари по темата, защото това не ми се вижда логично някак си...
предварително благодаря!