"...След като законоустановеният размер на отпуска е в работни дни, определени като такива по календар, то и ползването му се осъществява по този ред, по календар, а не съобразно работата..."

Това "по календар" е един от примерите за отговори на МТСП, които не се базират на нормативен текст, а на "защото така" (същото, като че основната работна заплата трябвало да е не по-малка от МРЗ). Освен че няма и логика, спазването му може да доведе до извънреден труд.

Съгласна съм! Няма логика болнични - по график, а отпуск - по календар, но.............
а в случая какъв е осигурителния стаж

ееееееееее.............. ..... това е елементарна математика :(
Старо е, но няма промяна
пропорционално на осигурителния стаж
+ до 30.07.2010 неползвания отпуск :)

Дните преди 2010 г.

Въпреки давността, въведена за платения годишен отпуск от 2010 г. насам, той не се отнася за отпуска за 2009 г. и годините преди нея. Причината за това е решение на Конституционния съд. Той отмени разпоредбата за годините преди 2009-а с мотив, че давността не може да бъде въведена със задна дата.

Работещите могат да използват тези дни, когато поискат и те трябва да бъдат изплатени при напускане.
А този член как го тълкувате:Погасяване на правото на ползване
     чл. 176а. (Нов - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) (1) Когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност.
В Държавен вестник, бр. 58 от 2010 г., със Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда (ЗИДКТ), в сила от 30.07.2010 г., са направени промени в някои от разпоредбите на раздел ІІ “Ползване на платения годишен отпуск” от глава VІІ на Кодекса на труда (КТ) относно начина и реда на ползването на платения годишен отпуск, както и в разпоредбата за отлагане на ползването. Правата и задълженията на работодателя и на работника или служителя, свързани с осъществяване на правото на платен годишен отпуск, са уредени в закона. Изрично е регламентирано задължението на работодателя в началото на всяка календарна година да утвърди график, с който да се даде възможност на всички работници и служители да ползват платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага, като задължението за изготвяне на график за отпуските за 2010 г., неизползвани към 30.07.2010 г., възниква след датата на влизането на закона в сила.
Защо НАП не ми приема декларация 1 и 6 за м. януари 2017г. Като подавам декларацията  годината ми излиза 2016г.

Вероятно бързаш с подаването за януари :)
пробвах я сега програмата (с данни за 2016 и тогавашната МРЗ) и ми се струва, че грешно смята - изчислява удръжката като пропорция (1/3, 1/4 или колкото е там) от разликата между нетното и МРЗ, а не от нетното, и получената сума на запора да сравним със секвестируемата част и съответно ако запора я превишава, да ограничим само до секвестируемата...

Дааааааааааа............ не може да "преценява" дали да удържи пропорционално от нетното или разликата от нетното до МРЗ.
Благодаря,това го знам и така съм го направила.Поне аз така си мислех,но ми го отхвърли-Грешката е 9087-Не са попълнени данни за нито един/не са попълнени данни за всички месеци от периода на болничния лист/SickLedveMfnths/
Аз всичко съм попълнила и не мога да разбера защо ми изписва това.Затова питам,да не би пак да са променили нещо.

Там попълнихте ли нули?
Освен и така да пробвам - всички Д1 (коригиращи и заличаващи) и Д6 корекция и редовна в едно, пък дано стане вече

Само така ще се засекат Д1 и Д6 :)
Пробвахте ли така да попълните Д6?
В една Д6 - увеличението и корекцията
По ел. път ли се опитвате да ги подадате?
Чл. 114. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 15 от 2010 г.) Трудов договор може да се сключва и за работа през определени дни от месеца, като това време се признава за трудов стаж.

Няма ограничение за брой дни в месеца.
Но ако ще работи 10 дни в месеца, трябва да са 80 часа! Във вашия случай /100 часа/ще трябва да е на сумарно изчисляване на работното време
Да считам ли, че тези 6 месеца осигурителен стаж за този " риск"- майчинство, може да са и от предишни периоди на работа ? / Не разбирам тези неща и затова Ви питам /.

Да
На Мен работодателя (и по-точно HR-а), ми каза че трябвало в НАП да отида и да си бутам аз нещата.
Ще си взема от предния работодател бележка за осигуровките за въпросния месец и ще я дам на сегашния Работодател.

Въпроса е, че те не знаят какво да правят с нея и ако трябва тях да ги карам да свършат работата, ще трябва да им дам инструкции какво точно да направят.

Това няма как да обясним! Незнам какви колеги са, но би трябвало да знаят, най-малко принципно как трябва да стане. А ако не знаят в софтуера  как да го направят - да питат програмистите на софтуера
По време на майчинството ще бъде пълен осигурителен стаж
Отпускът за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл. 164, ал. 3 от КТ се ползва въз основа на писмено заявление от бащата, бабата или дядото, отправено до неговия осигурител. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако лицето няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.

Към заявлението се прилагат декларация - приложение № 2 към чл. 46, ал. 3 от наредбата и справка - приложение № 3 към чл. 46, ал. 3 от наредбата.

Декларацията се попълва от майката (осиновителката), даваща съгласие за прехвърляне на отпуска за отглеждане на дете, и от лицето, което поема отглеждането на детето и ще ползва отпуска. Декларацията се попълва в два еднообразни екземпляра и се представя и съхранява от осигурителите на майката (осиновителката) и на лицето, поело отглеждането на детето.

Справката се попълва от предприятието, където работи майката, в два еднообразни екземпляра и също се представя и съхранява от осигурителите на майката (осиновителката) и на лицето, поело отглеждането на детето.

Приложение № 2 към чл. 46, ал. 3
(Предишно приложение № 1, изм., бр. 54 от 2001 г.)



ДЕКЛАРАЦИЯ
за ползване на отпуск по чл.164, ал.1 и 3 и чл.165, ал. 1 от Кодекса на труда от бащата (осиновителя) или от един от родителите на майката (осиновителката)
или бащата (осиновителя)


Подписаните: 1. ;
трите имена по документ за самоличност
2. ;
трите имена по документ за самоличност
заявяваме, че първият от нас като майка (баща, настойник) е съгласна (съгласен), а вторият като баща (баба, дядо) приема да ползва допълнителния платен (неплатен) отпуск за отглеждане на
трите имена на детето
род. на ........................ ......... 19... г./20... г., считано от ..................... 20... г. до ........................ .... 20... г. Задължаваме се при смърт на детето, при даването му за осиновяване или при настаняването му в детска ясла или в друго детско заведение да уведомим предприятието, за да прекрати разрешения отпуск. Известно ни е, че за неверни данни носим отговорност по чл.313 от Наказателния кодекс и че дължим възстановяване на неоснователно изплатените ни суми заедно със законната лихва.



гр.(с) ........................ ....... Декларатори: 1. ........................ ........
........................ ...... 200... г. 2. ........................ ........


Приложение № 3 към чл.46, ал.3
(Предишно приложение № 2,
изм., бр. 54 от 2001 г.)



СПРАВКА ОТ ПРЕДПРИЯТИЕТО, В КОЕТО РАБОТИ
МАЙКАТА (БАЩАТА, НАСТОЙНИКЪТ)



Ръководството на
наименование на предприятието
удостоверява, че
трите имена по документ за самоличност на майката, бащата, настойника
работи като осигурен (а) за всички осигурени социални рискове с безсрочен (срочен) до ........................ .. 20... г. трудов договор и е ползвал (а) отпуск по чл.164 и 165 от КТ за отглеждане на детето (децата) си ,
род. на ........................ ........ 19... г./ 20... г., в размер ................. дни, считано от ................ 20... г., и остава да ползва още ........................ ..... дни.





гр.(с) ........................ ......... Длъжностно лице: ........................ ...
........................ ........ 20... г. подпис и печат


Здравейте!В момента съм на трудов договор,но съм с прекратени здравноосигурителни прва(бях без работа 1 год.)В справка на НАП ми излизат 226 лв.за внасяне,обаче..през 2013 бях ДУК за 1 год.-вноските са начислени ,но не са платени.Каква сума трябва да платя за да си възстонавя здравните права.Ако внеса здравните по справката,ще ми се възтановят ли правата?Или трябва да платя и тези по ДУК?

Най-точно ще ви кажат в НАП

р.р. принципно в последните 5 години трябва да сте платили здравните, за да се възстановят правата т.е.
Тоест ако лицето е СОЛ /без възнаграждение/ и няма никакви други облагаеми доходи и същевременно работи по ТД то попълва само ГДД по чл 50 без съответно Т1 и Т2 защото няма да има какви вноски да изравнява. Правилно ли съм разбрала?

ако е СОЛ в ЕООД и това не подава!
Както по-горе колега писа - подава единствено годишна Д6 за месеците, през които е СОЛ