аз вече не вярвам на това, което пишат хората достатъчно, за да си вадя изводи от него.
Като ми каже, да СОЛ съм, с окД-5 - тогава нататък :)
Преди време ми казаха, да СОЛ съм и след това се оказа, че е безработен :)
Тъй че... пито-платено и изяснено :)

Оооооо, аз това редовно го слушам :)

внася здравно, човекът, значи се самоосигурява :)
самоосигуряващо лице ли сте?

и освен  осигуряване като самоосигуряващо се лица, се осигурява  и за личен труд?
ГД със СОЛ-а ли е или не?

Според мен ние ще продължим да подаваме към НАП, а те съответно ще разпределят по ЕГН - във съответния фонд или в НОИ
не, средномесечно трябва да е под 350 лв.
Подадена е Д-6 на 16.03.2015 г от неговата счетоводителка с период 01.01-31.12.14г.

Говорете първо със счетоводителката, защото тя може и през тази година да пролъжава да подава
Работя в строителна фирма. При нас ситуацията е същата, но аз ги назначавам по чл.68, ал.1, т.2 от КТ /до завършване на определената работа/. Бях на един курс и там лектор беше директорът на ИТ в нашия град. Зададох му въпрос дали има проблеми, когато са назначавани много пъти по този член - отговорът беше "Никакъв проблем". Попитах дали е правилно да се запише /например за един общ работник/, че "Договорът е сключен до завършване на СМР на обект .....". Отговорът също беше положителен.

 :good:
чл.68 ал.1 т.2 - до завършване на ............./пишете конкретния обект/

Така е правилно!
Какви са възможностите да запазя осигуровките на 2600 до излизането в болничен,
Втори трудов договор

До 2600 трябва да се довнасят само осигуровките в/у ДОО или тряба да се довнасят до максимума всички осигуровки
Всички осигуровки

 След като РЗ е била по-ниска от осигуровките, в/у коя сума ще се изчислява обезщетението за майчинство (в/у РЗ от 1900 или в/у осигуровки 2600)?

Базата е 90% от осигурителния доход, но не повече от нетното възнаграждение
Добре, съгласна съм, но 221 препраща към чл.327, ал.1, т.2,т3 и т.3а, а той не напуска поради тези или други такива причини. Просто така си е решил, това е всичко.

(2) При дисциплинарно уволнение работникът или служителят дължи на работодателя обезщетение в размер на брутното си трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.
така съм го записала в договора му, но се оказа,че чл.221,ал.2 в ИТ го тълкуват по-различно- понеже той напуска без предизвестие, а не че е с неспазено предизвестие... така ми го обясниха :blush:

Той не непуска, не го уволнявате дисциплинарно! Работникът дължи сума на основание чл.221 ал.1 т.2
вижте и ал.4 т.2!
Забравих да пиша че работодателя е друго предприятие а не същото в което работя.

Чл.111 КТ, тогава
Здравейте!Назначена съм в  предприятие с  основен трудов договор за 4 часа дневно! Подала съм документи и  искам за започна същата работа на втори трудов договор също за 4 часа дневно. Правилно ли е  назначението ми втория договор по чл.114 от КТ  на 4 часа дневно или не. Благодаря предварително!

по чл.110 или 111 КТ трябва да е
Не прочетох за посочен клас прослужено време.

Значи не трябва да има клас
 здравейте имам един казус за питане моля помогнете на моята позната, доста се порових в нета но неможах да намеря отговор на въпросите.... предварително ви благодаря  :good: :smile1: :smile1: :smile1: :smile1: ще чакам вашите отговори...

майка на 2 деца ,второто от които се ражда по време на майчинството й с първото дете. след навършване на на 2 години на второто понеже не могат да я вземат на работа обратно, решава да ползва неплатен отпуск и за двете т.е още една година докато второто дете навърши 3г. през декември 2014г. сега е с молба за напускане. Има ли право на платен отпуск за 2011, 2012, 2013 година, докато е била по бременност и майчинство за двете деца?????

Да, има право на платен отпуск до датата на освобождаване!
т.е. за всички, години, за които не е ползвала отпуск, независимо, че е била в майчинство и в неплатен за дете до 8 години
Здравейте и Добро утро !
Искам да попитам за следното : наш служител е навършил възрастта за пенсия,трудовият му стаж е 36 г. -работени по трудов договор при пълно работно време. От 2010 г. обаче е работил и по втори трудов договор по чл.111 на 4 часа. Как да преизчисля стажа по втория трудов договор, за да разбера дали ще изпълни условието за пенсиониране на мъжете - 38 години стаж за 2015 г.?
Благодаря!

чл.9 ал.8 от КСО
 Зачита се за осигурителен стаж при пенсиониране, ако това е по-благоприятно за лицата, в съотношение 4 години за 5 години от трета категория времето, през което лицата са работили по трудов договор при пълно работно време и:
1. по допълнителен или втори трудов договор с дневно работно време не по-малко от 3 часа;
2. (доп. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) са упражнявали трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски или в неперсонифицирани дружества;
3. са упражнявали свободна професия и/или занаятчийска дейност.
1. Не
2. Не
3. Може веднага да излезете в отпуск
4. Седмица
5. да, може и да не Ви разреши
8. Не, не може да се изплаща
Здравейте.
Назначихме на втори трудов договор лица първа категория труд. Условието на ИТ е когато са на работа при нас, при първия си работодател да са в отпуск и обратното. Това е така, тъй като за тази категория труд не може да се надвишава законоустановеното работно време. Това съм го проверила потвърдено ми е от инспекторите. Но се случи следното: първият им работен ден, работата която трябваше да свършат за нас беше отложена поради лошо време и съответно си работеха за основния им работодател. Но при нас не мога да ги пусна в неплатен отпуск от първия ден, защото договора ще е невалиден. Не става и да ги водя на работа, защото реално не са работили за нас и не може да се водят на двете места едновременно. Въпросът ми е ще бъдат ли валидни трудовите договори и ще ми направят ли проблем ИТ, ако са в платен отпуск от първия работен ден.

Ще ги водите при вас на работа, считано от............ /първият ден, в който ще работят/
Само ще промените в ТД тази дата
Бележка от изпълнителния директор до мениджъра:
"Днес в 11 ч. ще има пълно слънчево затъмнение, при което слънцето изчезва зад Луната за две минути. Понеже това не може да се види всеки ден, на служителите ще бъде отпуснато време да наблюдават затъмнението на паркинга. Персоналът трябва да се събере там от десет до единадесет, когато аз ще изнеса кратка реч, за да запозная хората с явлението и да дам малко основна информация. Ще бъдат осигурени безопасни черни очила на минимална цена."
Бележка от мениджъра до началника на отдел:

"Днес от десет до единадесет часа целият персонал трябва да се събере на паркинга. Това ще бъде последвано от пълно слънчево затъмнение, което ще се случи за две минути. На скромна цена всички ще бъдат обезопасени с черни очила. Преди това шефът ще изнесе кратка реч, за да ни даде малко информация. Това е нещо, което не може да се види всеки ден."
Бележка от началника на отдел до ръководителя на направление:
"Шефът ще изнесе днес кратка реч, след която слънцето ще изчезне за две минути под формата на затъмнение. Това е нещо, което не се вижда всеки ден, така че всички ще се съберат на паркинга в десет - единайсет часа. Ще бъде безопасно на разумна цена."
Бележка от ръководителя на направление до супервайзъра:
"Към десет или единайсет отиваме на паркинга, където шефът ще затъмни слънцето за две минути. Това не се случва всеки ден. Ще бъде безопасно и, както винаги, срещу заплащане."
Бележка от супервайзъра до редовите служители:
"Някои ще ходят днес на паркинга да гледат как шефът изчезва. За съжаление, това не се случва всеки ден."

 :smile1: :smile1: :smile1:
Оказа се, че е проблем.
Споделям го някой да не се подведе.

Декларации обр.6 : Ред 1: (Колона 1) ЗДДФЛ чл. 42 (поле 16): при код на плащане различен от "8" и "9" при месечни декларации сумата не се попълва.

Така, че утре на ново.
Приятна вечер!

Както си го подал, естествено, че е проблем! :) Данъкът е трябвало във колона 2 да попълниш
в смисъл дали няма да има санкция за това,че изобщо не е внасял осигуровки като ЗП?

Това е друго питане :) и подаването на Д6 или не, няма нищо общо