Как системата приема Д1 за ДУ на 4 часа, не мога да коментирам. Нямам ДУ и не зная дали въобще се попълват часове.

да добавя: В Д1 не се попълват часове
Не е докторска грешка :) вторият болничен вероятно е издаден от болница
Вкарваш го в програмата като продължение, независимо, че на болничният пише първичен
Това и във връзка с "трайно установената съдебна практика, че в случаите на прекратяване на трудовото правоотношение с предизвестие, законността на уволнението следва да бъде преценявана към момента на неговото връчване" и защо следва така. Не противоречи ли на 333 (7), че "закрилата по този член се отнася към момента на връчването на заповедта за уволнение", тоест не трябва ли изброените точки в 333 (1) да са относими към момента на връчването на заповедта за уволнение, а не към момента на връчване на предизвестието? Или преравняват връчването на предизвестието с връчването на заповед?

В Решение № 626 от 2005 г. по гражд. д. № 164/2003 г. относно закрилата по чл. 333, ал. 1 КТ се посочва, че предварителното разрешение на инспекцията по труда, а това важи и за закрилата по ал. 3 и 4, т.е. преодоляването на закрилата, трябва да бъде налице към момента на връчване на предизвестието за уволнение, а не към момента на изтичане на неговия срок, когато трудовото правоотношение се прекратява, защото към този момент вече се изразява формираната воля на работодателя за уволнение. Изтичането на срока на предизвестието е неизбежно протичащ период от време.

ПРЕДВАРИТЕЛНА ЗАКРИЛА ПРИ УВОЛНЕНИЕ

Предварителната закрила при уволнение е израз на социалната защита на правото на труд. Нейното предназначение е да търси социална справедливост при уволнението. Уредена е основно в разпоредбата на чл. 333 от Кодекса на труда (КТ). Закрилата е предварителна, тъй като предхожда извършването на уволнението. В изброените в разпоредбата на чл. 333 КТ случаи уволнението е поставено в зависимост от получаване на предварително разрешение от определен държавен или синдикален орган. Тя е относителна, тъй като може да бъде преодоляна чрез получаване на съгласие от съответния орган.

Както искането на разрешение от страна на работодателя за извършването на уволнение, така и самото разрешение, трябва да бъде дадено в писмена форма. Изискването за писмена форма следва от писмената форма за прекратяване на самия писмен договор. Устното разрешение е недействително, дори и да бъде потвърдено писмено след уволнението. Изобщо даденото след уволнението разрешение е без правна стойност, тъй като законосъобразността на прекратяването на трудовото правоотношение се преценява към момента на уволнението.
Съобразно разпоредбата на чл. 333, ал. 7 КТ моментът, към който предварителната закрила се осъществява, е този на връчване на заповедта за уволнение. В Решение № 1542 от 18.10.2006 г. по гражд. д. № 3232/2003 г. на Върховния касационен съд (ВКС) изрично е посочено, че под “заповед” следва да се разбира писменото изявление по смисъла на разпоредбата на чл. 335 КТ на работодателя за прекратяване на трудовото правоотношение.
В разпоредбата на чл. 335, ал. 2, т. 1 КТ е определен моментът, в който настъпват последиците от упражненото вече от работодателя негово право да прекрати трудовия договор с предизвестие. Правото на работодателя да прекрати трудовото правоотношение е потестативно и поражда действие с достигането на писменото изявление до адресата. Това е моментът, към който следва да се извършва преценка съществувало ли е потестативното право и надлежно ли е упражнено то.
на новата счетоводителка изобщо не й е ясно и не ми е поискала нищо в тридневен срок от назначаването ми, както е трябвало да стане.

Новата счетоводителка не е гадателка, за да знае, че имате право на 50% майчинство!
Подавате сега прил. 4
да ми бъде отпуснато парично обезщетение за отглеждане на малко дете считано от .......... 20.... г.
вписвате датата на започване на работа при настоящият работодател.
при самоосигуряващо се лице ползва 15 дни отпуск за отглеждане на дете как да изчисля дължимите осигуровки в програмата не ми позволява да избера такава отпуска?

Програмата не ви позволява да изберете "Бременност и раждане"? Питайте програмистите!
Това се отнася за работници, коита са в разрешен отпуск, което не е равно на работен ден.

 :blink: :blink:
А на какво е равно?
Колко дни платен отпуск ще има това лице назначенот по чл.67 на 2 часов работен ден? 5 дни?

Да
Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
2. трудоустроен работник или служител;
3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването;
4. работник или служител, който е започнал ползуването на разрешения му отпуск;

bobo, искаш да кажеш, че преди да изпратиш предизвестие по пощата, имаш разрешение от ИТ?

и ето ти съдебна практика
http://court-asenovgrad.org/info/cases/oldcases/new/GR1968-2012.htm
Благодаря на всички за помощта, наистина е била на работа на 28 събота до обяд. Ще помислим дали да преподпишем с дата 27 за да нямаме главоболия и тогава заповедта за освобождаване ще бъде 28.03. - пак събота, това проблем ли е?

Не, не е проблем
Добре де, кой текст в кой закон забранява (получаването на документ в неработен ден), явно съм пропуснал?

Аз пък съм пропуснала текста, който разрешава :)
Съвсем теоретично, може да му го занесат на крака :) Може пък и да отиде да си го вземе от фирмата.

Не може законово :) Физически може всякак
Аз пък не знам, що трябва лицето да е работило на 28-ми, че да си е получило предизвестието легално? Не виждам нещо да пречи да си го получи в неработен ден, в ден на отпуск, ден на болничен и т.н. Стига да го е получил реално и да е удостоверил датата с подписа си.

Дали?  :smile1: И ще възставяваш после неправомерно освободен служител :)
Аз като връчвам предизвестия, пиша и час на връчване, защото лицето може след това да ти донесе болничен за същия ден :)
Добре далила, може да работи. Мисълта ми беше, дали го правят да работи законно.

И аз говоря за законно :) работа в събота без да е на сумарно
Благодаря Ви това го разбрах, но нещо друго трябва ли да подготвяме освен трудовата книжка, трябва ли да уведомявам инспекцията по труда? Това ме тормози повече :-)

От ИТ се иска разрешение /не уведомява/ ако лицето попада в чл.333 КТ. Предполагам Вашият случай не е такъв
Защо по т.1 сте ги назначили? Според мен нямате основание за ДС

Скрит текст :

Скрит текст :


Ако работника работи на сумарно и на 28.02 работи, може да бъде връчено, но ако плащате осигуровки за 5 дневна работна седмица няма как да стане, защото 28.02 е почивен ден.

И без да е на сумарно, лицето може да работи в събота :)
Благодаря.  Това е отговор, удовлетворяващ третия въпрос.
 Моля знаещите да коментират и другите два въпроса.

Според мен работодателя не му осигурява подходяща работа и мисля, че отговорът на третия въпрос дава яснота, че първите два стават излишни :)
Ако предизвестието е връчено на 01.03. от коя дата трябва да е заповедта за освобождаване

Принципно предизвестието започва да тече от следващият ден. Лицето на 01.03. било ли е на работа, за да му се връчи предизвестието?
Зависи точно по коя алинея и точка е сключен договорът.

вижте това:
 (4) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) По изключение срочен трудов договор по ал. 1, т. 1 за срок най-малко една година може да се сключва за работи и дейности, които нямат временен, сезонен или краткотраен характер. Такъв трудов договор може да се сключи и за по-кратък срок по писмено искане на работника или служителя. В тези случаи срочният трудов договор по ал. 1, т. 1 със същия работник или служител за същата работа може да се сключва повторно само веднъж за срок най-малко една година.