Сестра ми има предложение да започне нова по-перспективна работа. Договорът, на който искат да я назначат, е за 3 месеца. Не се знае дали ще я одобрят и ще я назначат на постоянно място след това. Интересуваме се възможно ли е да бъде пусната в неплатен отпуск от настоящия си работодател за 3 месеца, за да може да се върне на старото си работно място, ако на новото не я вземат за постоянно. Законно ли е това и ше има ли пречки за назначаването й на нова работа, ако е в неплатен отпуск на старото място?
Предварително ви благодарим!

Няма проблем да си вземе неплатен отпуск, ако работодателят й разреши.
Но задължително трябва да уведоми новият си работодател, че не е освободена от другата фирма.


р.р. Както описвате назначението, вероятно договорът ще е постоянен с 3-месечен изпитателен срок. Това не е срочен договор!
Благодаря, да - така е. И , ако възнаграждението е под МОД осигуровките се дължат на МОД . Или минимум на МОД ? Търся някакви доводи, "забраняващи" по-високи осигуровки от МОД.

Pupeshche Ви е отговорила по-горе!

КСО
Чл. 6 (2) (Доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени или неначислените и други доходи от трудова дейност.
А в трудовата книжка кога се отразява увеличението на основната заплата - от датата на връщането на майката или от датата на актуализация /с ДС или заповед/ съобразно новия по-висок размер на МРЗ /01.01.2015/ ?

Това ДС подписано ли е от лицето? Ако - да, как е подписано като лицето не е на работа?
В ТК естествено, че след фактическото връщане на работа на майката! И ще има противоречие между ДС и ТК :)
Най-благоприятно за работникът /и да получава обезщетение от Бюрото/ е по:

КТ Чл. 327. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 327, доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;

съответно работодателят дължи обезщетение по:
КТ Чл. 222.(2) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение поради болест (чл. 325, ал. 1, т. 9 и чл. 327, ал. 1, т. 1) работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, ако има най-малко 5 години трудов стаж и през последните 5 години трудов стаж не е получил обезщетение на същото основание.
Имам и още един въпрос... Самоосигуряващо се лице -ЕТ- по време на болничен за целия февруари до средата на март е сключило трудов договор с друга фирма на 25 .02/ има намерение да прекрати дейността на ЕТ-то/
Болничния все още не е подаден в НОИ. Как се постъпва в този случай?

Болничният е подаден в НОИ, още при издаването му, от лекарят. По ТД трябва да встъпи в длъжност след като изтече болничния
по договор по чл.114 може ли всеки месец да са различни отработените часове?

Може
Направих консултация с инспекцията по труда.
Трудовия договор се прекратява на датата на смърта.
Този ден се водел за работен и трябва да се плати.
Това че програмата не го позволява тях не ги интересува,да си викам програмистите .
Благодаря на всички които се включиха.

Мисля, че мнението на МТСП е по-меродавно!

р.р. вижте горните линкове
Важно е кога са изплатени заплатите за тези периоди!


http://zakonnik.bg/document/view/qanda/139087/239988

 Трудовият договор се прекратява от датата, посочена в копието от смърт¬ния акт, който близките на починалия са длъжни да представят пред работодателя.

и
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=46782

Затова трудовият договор се прекратява на основание чл. 325, ал. 1, т. 11 от КТ със смъртта на работника или служителя, т.е. от датата на смъртта.

Лицето отива в деловодството на НОИ. Ще му дадат бланка, която попълва с новата сметка и ще преведат обезщетението по новата сметка
Договорът се прекратява от следващия ден.Така дори служебно си го прекратяват в НАП.Но осигурителят си декларира прекратяването от следващия ден.

Нещо бъркате! Договорът се прекратява от денят на смъртта!
На датата посочена в смъртния акт
Да, и на двата въпроса
Корекция на Д1 /срокът е до 31.03.2016/
В Д6 ще имате увеличение само на данъкът, който се подава след 01.03. /ако сте платили заплати през февруари, разбира се/
следката подаде дакументити за пенсиониране,трябва ли да се подаде в НАП  декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице за да започне да внася само здравни

Когато излезе пенсионното решение, тогава ще подава. Дотогава внася осигуровки както до сега. После, на база пенсионното решение се пуска искане за възстановяване на надвнесените осигуровки от датата на решението
Февруари е дилемата. Декларациите, които трябва да се подадат през март.

Ако отговорът е "не" как тогава НАП ще разберат кой е последният ден в осигуряване на този човек?

От у-ние по чл.62 вероятно :) Не, че НАП много го касае това :)
Януари или февруари?

за февруари е дилемата :)
Трябва ли да подам в такъв случай Д1 и Д6

Не
Здравейте,  подскажете ми - работник на втори трудов договор - код осигурен 11 за 2014 г. За м. ноември има доплащане при основният работодател и за да не надвиши мах. осигурителен праг ,аз трябва да го осигуря не в/у щата ,  а в/у остатъка до мах. осиг. праг . Попълних декл.1  с код осигурен 11 и остатъка на сумата и -  декл.  НЕ е приета с основание - не може осиг. сума да е по-малка от мин. осиг. доход . Какво да направя ?
Благодаря

С вид осигурен 21 трябва да подадете