И аз така подавам ГД. Но защо с код 13 ги подавате?
ако в някакъв момент лицето си поиска такива документи, и в този някакъв момент чл.40, ал.4 (непроменена от 2003.....) и чл.38, ал.16 все още съществуват в този вид, няма проблем да издам исканото[/u]

 :good:  :smile1:

именно :) според мен е съвсем очевидно, че подобно задължение вече нямаме

а технологично погледнато - след като справките на НОИ позволяват експорт във файлови формати, достатъчно е отгоре върху таблиците от там да сложа антетка, че е Документ за осигурителен доход и стаж, не ли?

Не е отпаднало издаването на УП!
А Вашата интерпратация е точно това. Ще давате някаква си разпечатка!
Аз пък не намерих къде точно го пише това?

Нов текст от 2015г
КСО чл. 5 (7) (Предишна ал. 6, доп. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 107 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Осигурителят е длъжен по искане на осигуреното лице, на негов представител и/или на длъжностните лица по чл. 40, ал. 3, чл. 54ж, ал. 1 и чл. 98, ал. 1 да издава безплатно документи за осигурителен стаж и осигурителен доход, както и да удостоверява факти и обстоятелства, свързани с тях, в 14-дневен срок от искането.

Предишният текст:
КСО чл. 5 (7) (Предишна ал. 6, доп. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2005 г.) Осигурителят е длъжен да издава безплатно документи за осигурителен стаж и осигурителен доход:
1. при прекратяване на трудови или служебни правоотношения-в срок до 30 дни от прекратяване на правоотношението;
2. по искане на осигуряваното лице или негов представител-в 14-дневен срок от искането.


По тази промяна е интерпретацията на колегата :)
Далила, надявам се, че не си се засегнала нещо! С Вас си сверявам часовника. Следващият път, моля на ТИ! Тук нали сме като едно "семейство"?  :flowers:

В никакъв случай не съм се засегнала :)
Ако ти не беше обърнала внимание, че е на 8 часа лицето, колежката щеше да издаде УП3 за целият период+обезщетението, което не е редно
е нали от 2015 вече не е задължително издаването на документи за осиг.стаж/доход, при прекратяване?
изплащането на обезщетение по чл.222 КТ се декларира с Д1 - код 27, и в Регистъра на осигурените лица ще има данни за този стаж

аз смятам от тази година да процедирам така - като декларирам всичко (включително и обезщетенията, което е супер тегаво, когато обхващат дни от два месеца, за да се вържат с Д6), пускам една разпечатка от услугите на НОИ с ИКО за всички подадени декларации за това лице, подпис и печат на управителя, и това е - и без това скоро ще гледат единствено там за данни

По Вашата логика и Трудова книжка не е необходимо да се попълва :)
А как разбирате премахването на чл.4 ал.1 т.6 от КСО ?

Обърнете внимание на т.1 /и тя е променена/ т.6 влизат в т.1 и затова е премахната. Козметика :)
Здравейте!Тъй като темата е за осигуровки пиша тук ,как разбирате това с премахване на осигуровките на допълнителните ТД дали няма  уловка?После с укриване на осигуровки кой ще е виновен?

Къде го четете това? Няма такова нещо!
Първоначално и аз така си помислих, но се върнах в началото на зададения въпрос и видях, че става въпрос за 8 часов работен ден с равен трудов и осигурителен стаж. Затова вметнах и моят въпрос. :)

Да, права сте, УП3 трябва да се издаде само за периода на обезщетението
Защо да се посочва осигурителния стаж в УП-3 за периода преди обезщетението? Лицето е била на 8 часов работен ден и трудов, и осигурителен стаж са равни. Аз издавам само на обезщетението при такъв случай.

Вероятно в конкретния случай, лицето е работило на по-малко от 8 часа :)
Не трябваше ли да има реално връщане на работа, за да се начислят пак 3 дни?... (имам някакви спомени от едно предълго писмо на НОИ, но може и да греша)
Бъркаш! В дългото писмо никъде не се споменава реално връщане на работа. Говори се за прекъсване в работни дни.
Може в едно УП3, но задължително периодът по чл.222 трябва да е на отделен ред
Да, това стана ясно, но декларациите са пуснати вчера 2.2.15 и са върнати заради проблеми в д1, която при проверка в софтуера на НАП минава без грешки.

Сумите по Д1 и 6 не се засичат, затова не ги приема системата
 обезщетение по чл. 222, ал. 1, което трябва да начисля със заплатите за месец февруари.

Зависи от това кога ще подаде заявлението лицето и дали сте приключили заплатите зза м.01. Ако не сти ги приключили - може да направите начислението в същия месец.

За обезщетението по чл.220 и 224 - да, така е
между болничните ако има платена отпуска ще има ли 3 дни за сметка на работодателя
Разбира се
Грешно ли е ако посоча и този стаж на отделен ред, освен стажа за периода на обезщетението?

Къде да го посочите? И за кои други обезщетения говорите?

Другият ми въпрос е следния: обезщетението по чл.222 ще бъде изплатено заедно с януарските заплати на останалите служители и в Д6 - с код 5 ли трябва да се декларира, тъй като попада в срока за деклариране на осигуровките за януари? Благодаря предварително!

Да
3. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при смърт на родител, дете, съпруг, брат, сестра и родител на другия съпруг или други роднини по права линия - 2 работни дни;
Разбрах Ви,
 1. не следва да се вписва в трудовата книжка/ в нея се вписва само основно тр.правотношение/
2.  УП 2 и УП3 са документите при прекратяване на допълнителен ТД по чл.111 във връзка с чл.68 ал.1 т.2 - ?

 :good: :smile1:
Допълнителен трудов договор при втори работодател вписва ли се в трудовата книжка?
Благодаря

Къде бихте го вписали? Наред с основния договор?
Нищо не се подава. От Д1 ще се види