а на 20.11 издадете фактура за услугата или касов бон

За целите на осигуряването - тази :)
Не мога да кажа какви са съображенията му, но ми е старанен казуса, трябва болничния да бъде представен и от двете фирми, за да бъде изплатен, какво да правя в ЕООД-то?

Кажете му, че с това нежелание за втори екземпляр, няма да получи плащане от НОИ. Може пък да си промени съображенията :)
Вариантът е да си пусне неплатен отпуск
В 7-дневен срок от започването на дейността му т.е в 7-дневен срок след пускана на приходна фактура или касов бон и т.н

Да, за целите на осигуряването е това
Здравейте, управител по ДУК в ЕООД се осигурява тук и в същото време се осигурява на трудов договор в друга фирма, излиза в болничен за 5 дни, не желае да взима болничен втори екземпляр за ЕООД-то, в ДУК няма клауза за отпуска, примерно по трудовия да бъде болничен, в ЕООД-то отпуска, грешно ли е ако му пусна пълен осигурителен и трудов  месец?

Да, НОИ няма да плати болничния по ТД

р.р. защо не иска да вземе екземпляр от болничия и за ЕООД-то?
След като собственикът на ЕООД-то иска да се осигурява като самоосигуряващо се лице, в 7-дневен срок от започването на дейността му като такова лице трябва да подаде декларация в НАП и да заяви начало на осигуряването си като самоосигуряващо се лице.

Греша ли за дните?
Греша ли за базата?


Да, базата е пълния месец



   Eмил  Мирославов - Директор дирекция "Трудово право и обществено осигуряване" 2009 г.   Отговор

 


Съгласно чл. 169, ал. 1 от Кодекса на труда, работник или служител, който учи в средно или висше учебно заведение без откъсване от производството, има право да ползва платен отпуск за обучение в размер на 25 работни дни за всяка учебна година, ако работодателят му е дал съгласие за това обучение. Учебното заведение трябва да има статут на такова, признат по установения ред. Съгласно чл. 169, ал. 3 от КТ учащите се по ал. 1 имат право еднократно и на платен отпуск от 30 работни дни за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа, дипломен проект или дисертация. Под обучение без откъсване от производството законодателят има предвид задочна, вечерна и дистанционна форма на обучение, т.е. учащите се редовно обучение нямат право на отпуск по чл. 169 КТ. За да има работникът или служителят право на платен отпуск за обучение трябва да бъдат изпълнени следните изисквания: - да учи в средно или висше училище без откъсване от производството и - да има съгласието на работодателя за това (съгласно чл.52 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските - НРПВО- съгласието на работодателя се дава в писмена форма). Съгласието на работодателя се дава еднократно. Веднъж дадено, ако са налице посочените по-горе изисквания, същото не може да се оттегли или да се откаже ползването на този вид отпуск. След ползуване на отпуск за присъствие на учебни занятия и явяване на изпити работникът и служителят е длъжен да представи студентска (ученическа) книжка или друг документ от учебното заведение за удостоверяване посещението на учебните занятия и явяването на изпит – чл. 51, ал. 2 от наредбата. МВ/
   В съответствие с чл. 12, ал. 2 от НСОРЗ за придобит трудов стаж и професионален опит се зачита стажът, признат по реда на Кодекса на труда за времето, през което работникът или служителят е работил и продължава да работи в предприятието, в т.ч. на различни работни места и длъжности. Поради това преназначаването на друга длъжност в предприятието не води до промяна на получаваното допълнително трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит.
При СИРВ - за периодът ако  се изравнят часовете и няма изв.труд -и не декларирам -при проверка от ИТ - дали ще има проблеми??

Не, няма да има проблем
С код 27 се подава
Благодаря! Значи николко дни преди съкращението ще напусне всчки останали места и няма да има проблем да получава обезщетение.

Да
по график ако се пада събота или неделя   -  трябва да има заповед за всяка събота и неделя ли/щом не сме по СИРВ?

Щом работят и в неделя, задължително трябва да са на сумарно. В противен случай нарушавате чл.153 ал.1 КТ
Може, но датата на освобождаване ще е когато лицето получи заповедта
По принцип няма ли някакви законови положения , които независимо дали е начало или не на годината изискват да се промени кода на икономическата дейност ?
Единствено според изискванията за определяне на КИД
За да се избегне извънредния труд  при изравняането-... как става??

Ако изравняването е на няколко месеца, съобразявате графика за месеците тако, че ако единият месец има 5 часа изв.труд, следващия - 7 часа изв.труд, третия - 12 часа по-малко труд и се изравнява
Никъде, нищо.

в друг форум Ви е отговорено
Ако се закрива ЕТ, освобождавате майката. Независимо, че ще е освободена, ще получава обезщетение до 410 ден.
След това ще трябва да намери работодател, да "отработи" поне 1 ден, за може да ползва майчинството.