(7) Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово писмено искане или съгласие:
2. при ползване на отпуска едновременно от всички работници или служители, предвидено в нормативен акт, в колективен трудов договор или в правилника за вътрешния трудов ред;

Работникът е запознат, предполагам с правилата във фирмата? Като не е съгласен с тях /респ.едновременното ползване на отпуск/ да си заминава

Не, няма право на обезщетение
Няма право на платен докато не придобие 8 месеца стаж.
Ще си пусне неплатен отпуск
това е КИД-43.99 Други специализирани строителни дейности, некласифицирани другаде
-хидроизолации
фирмата е нова
снощи питах в една фирма със същата дейност и ми казаха, че хидроизолаторчик го осигуряват за 2 кат.труд

т.е. в една фирма може да е втора, а в друга - трета категория
Къде работи?
Погледни чл. 2 на НКПД и се ориентирай не по професията, а по работното място. Какви осигуровки се плащат или са плащани?

Точно така!
Преди време се обаждах в НОИ да питам определена длъжност коя категория труд е и те ми отговориха, че зависи от работното място.
т.е. в една фирма може да е втора, а в друга - трета категория
КСО
Чл. 94. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., предишен текст на чл. 94 - ДВ, бр. 112 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Пенсиите се отпускат от датата на придобиване на правото, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 6-месечен срок от тази дата. Ако документите са подадени след изтичане на 6-месечния срок от придобиване на правото, пенсиите се отпускат от датата на подаването им.
То, че ще има е ясно, но какво зависи?

Ааааааааааааааа......... .................. явно ми е време за отпуск.
Пиша без да мисля и редя ........ бисери  :(
Зависи дали ще има осигуряване на ГД
благодаря,
т.е. това че е в майчинство, няма някаква специална закрила, тъй като този договор е допълнителен?

тъй като е срочен :)
Нищо по-различно по прекратяването. Дължите обезщетение по чл.224
Здравейте,искам да попитам как се изчислява стажа и попълва УП-3,когато непълнолетно лице работи на 7,часа при 8 часов работен ден.Примерно от 26.06.2014 до 31.07.2014 г.Благодаря Ви презварително.

Смятате за 8 часов работен ден
А също така ако една част от времето лицето е било на 8 часа, а през останалата на 4 часа, може ли в едно УП-3 да се опише стажа или е нужно две УП-та за двата периода?

И не забравяйте, че периодът на 4 часа се попълва помесечно в УП 2
Да, имате право на 50% майчинство.
Подавате прил.12 и прил.4 във фирмата, в която работите.
Приложенията може да изтеглите оттук

http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity

р.р. marpan_64, много си пъргава :)
Вие за обезщетието за пенсиониране ли питате?
Ако не сте сигурен, че лицето има необходимият стаж т.е. може и да не го пенсионират, изчакайте да излезе пенсионното решение и тогава начислете обезщетението
Ако работник от Нефтохим Бургас (хипотетично!), който работи при вредни условия е ползвал до септември цялата си отпуска, заедно с дните за вредности и се премести в рафинерията в Плевен, където също има право на дни за вредности. Работодателят от Плевен за следващите няколко месеца, в които работи при него ще му ги откаже ли?

Ако дните за вредни условия са същите, нищо няма да му даде. Работникът ги е ползвал авансово при предишния работодател.

Да вземем и казуса за ТД на 4-часов работен ден при двама работодатели.
Колко дни ПГО ще получи работникът при всеки един от работодателите?


По 20 :) И ако иска да почива ефективно работникът, той ще ползва реално 20 дни, пускайки си отпуск при двамата работодатели едновременно
Когато са настъпили обстоятелствата

Ако е освободен по ТД, но не е придобил право на пенсия, не може да се водите от прекратяването на ТД, защото няма да е пенсионер от тази дата.
Също така не може да се водите по излизането на пенсионното решение, защото то е в сила със задна дата.
НАРЕДБА ЗА ТРУДОВАТА КНИЖКА И ТРУДОВИЯ СТАЖ
Чл. 9. (1) Трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години.
(2) За един ден трудов стаж се зачита времето, през което работниците или служителите са изработили най-малко половината от максимално установената с Кодекса на труда нормална дневна продължителност на работното време или установеното за тях с решение на Министерския съвет намалено работно време.

Не може вашите правила да противоречат на Наредбата
добре ако са на СИРВ, да сключа допълнително споразумение за 8 часов работен ден при работа по график 2 работни и 2 почивни, с почивни дни събота и неделя също така ли?
Имам един обект заведение където са на СИРВ, но там се работи и събота и неделя и на смени по 8 часа, фиктивно пробвах да нанеса че лицето е работило само 12 дни за м.07 и ми излиза че трябва да получи същата заплата, т.е. не по малко от договореното.
Нещо не ми е ясно, защото ако се случи да работи 21 дни от 23 защото другия е бил отпуск той отново ще получи договореното.
Бъркам ли нещо?
Как да го направя?

да сключа допълнително споразумение за 8 часов работен ден при работа по график 2 работни и 2 почивни, с почивни дни събота и неделя също така ли?

Не, договорите са им добре :)


От написаното разбирам, че абсолютно не Ви е ясен СИРВ. Съветвам Ви да попрочетете за СИРВ и ако нещичко не е ясно, тогава да питате във форума!
Ами, аз съм си фен на СИРВ и предпочитам да си го въведа, отколкото да се разправям с ИТ :) Достатъчно гъвкаво е, че когато се налага да можеш да играеш с графика.
За тези хора пак трябва ежемесечен график, освен ако ПТВР не им е много добре оформен.

График, да, необходим е, но това не значи, че е задължителен СИРВ