Здравей! а може ли да ми кажеш как се изчислява?
Благодаря предварително

Изчислявате отработените часове, приравнявате - 21 дни*8 часа = 1 месец и намирате осигуротилния стаж
Това е последен въпрос ! ОТворила съм  учебниците и стандартите. Просто правя допитване за да ми се изяснят нещата.Това, което аз отговорих е следното: Съгласно КТД на дружеството работодателят е задължен да изплаща на персонала при  настъпване на пенсионна възраст обезщетение, което в зависимост от трудовия стаж в предприятието може да варира между 2 и 7 брутни работни заплати към датата на прекратяване на трудовото правоотношение. Към датата на всеки годишен финансов отчет, дружеството назначава сертифицирани актюери,които издават доклад с техните изчисления относно дългосрочните му задължения към персонала за обезщетенията при пенсиониране. Докладът се изготвя според изискванияа на МСС 19 Доходи на наетите лица. Предназначението на актюерската оценка  е да  се определи степента на финансиране на поетите задължения  към персонала.


Ще се радвам ако кажете за неточности!


1. По КТД може и доооооооооооо 10 заплати например да е :)

2. чл.222 ал.3 КТ
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца. Обезщетение по тази алинея може да се изплаща само веднъж.
Добре де, щом знаеш, че не е това, може би знаеш кой е - ако да, ще съм благодарен да го споделиш...!

Намерете телефон на НОИ - счетоводство и попитайте
чл. 222, ал. 1,2 и 3

Мислех, че конкретен казус Ви интересува

Не е лошо да погледнете КСО, ЗЗО и ЗДДФЛ
чл. 224 Обезщетение за неизползван платен годишен отпуск Облага се като доход от трудови правоотношения Не се дължат осигурителни вноски Не се дължат здравни осигуровки

чл.222 ал.????
Благодаря за отговорите, аз също стигнах до тук, само че май към заповедта трябва да се приложи и съгласие по чл.272, че лицето доброволно си дава заплатата. Най-вече ме притесняваше, че може да се стигне до проверка от същата тази Инспекция и за да няма проблем се допитах най-вече за документите, които да връча при напускане.

Лицето или внася сумата с ПКО, или дава съгласие това обезщетение да му бъде удържано по ведомост
1. Пропорционално на работните дни до крайния срок на предизвестието.
2. Не
3. Както при всички други напускащи


а относно отговорът на ГИД, защо не ги попитахте обезщетението по чл.224 и то ли е трудов и осигурителен стаж :)
На основание разпоредбата на § 22о, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби на КСО
Нещо се бъркате!
14 дни може еднолично личния лекар да издаде
Няма ограничение за дни от работодател! На всеки първичен болничен - 3 дни от работодател
Надявам се да Ви свърши работа :)
Благодаря! Тези 4.8% са за сметка на работодателя?

Да
Така както сте го описали се водите на твърдо заплащане. Бонусите, които получавате са един вид ДМС за резултати от дейността и нямат характер на постоянно доплащане, поради което и не ви ги включват при изчисляване на отпуска. Ако по договор бяхте на бонусна система на формиране на месечното  заплащане - тогава мижеше и да се вземат предвид. Това - според мен, но нямам практика с такъв вид заплащане и нека някой от търговията каже.

Щом бонуса е ежемесечен, трябва да е постоянно плащане, независимо, че в ТД не е упомената бонусна схема
8. Вид плащане - в полета от 8.1 до 8.4 се попълват следните кодове за вид плащане:
а) за възнаграждения, върху които се дължат осигурителни вноски, или данък с изключение на тези по букви „б" и „в" се попълва код:
1 - Изплатен аванс за месеца - когато годината, попълнена в т. 9, е преди 2013 г.
2 - Начислено и неизплатено или неначислено възнаграждение за месеца (с изключение на декларирани с код 1), когато годината, попълнена в т. 9, е преди 2013 г.
3 - Изплатено възнаграждение за месеца (с изключение на декларирани с кодове 1 и 2), когато годината, попълнена в т. 9, е преди 2013 г.
........
6 - Допълнителни доходи от трудова дейност, начислени или изплатени след 25-о число на месеца, следващ месеца, попълнен в т. 9 (с изключение на декларираните с код 5);

Според мен с код 6, защото сега се начисляват. Ако декларирате с код 3, НАП ще ви начислят лихви след срока за плащане за съответния месец
Аз Ви отговорих за конкретния случай
с код 03, за да може да въведете осигуровките за II кат.труд
Според мен дори не е необходимо да се включват в графика
Да, но докато изтече този срок, работата, за която е сключен договора може да свърши. Как тогава се прекратява той, по кой член?

чл.325 ал.1 т.4
Преди години имах проверка от НОИ на една такава майка, но нищо не съм коригирала.

Трябва :) да й оформиш някакъв вид отпуск - платен, неплатен