Аз няма да се впускам в разсъждения по темата, защото това  е обсъждано милион пъти, явно безрезултатно... просто искам да споделя един линк към сайта на НОИ, като ще помоля да обърнете особено внимание на т.4 :
http://www.noi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1861-povn13


Нещо не Ви е ясно по т.4 ли?
Здравейте, искам да запитам за една моя приятелка която е украйнка. Тя е омъжена за българин от 2 години в момента е бремена в 5 месец. Има работени 2 години в Украйна и за сега 5 месеца в България. В момента в България все още не може да си плаща здр. сигуровки. Терминът и е определен за края на м. януари 2017. Ако продължи да я водят на работа имали възможност да излезе в пълно майчинсто или 1 година която дават на неосигурените и какво трябва да направи. Благодаря предварително.

Трябва да има сключена здравна застраховка, която да включва и ОЗМ.
Ако има такава - има право на болнични, болнични за бременност и раждане и майчинство

Редно е вие да му издадете трудова книжка


КТ
чл.350 (3) Когато трудовата книжка бъде изгубена от работника или служителя, инспекцията по труда му издава нова трудова книжка въз основа на представени от работника или служителя достоверни данни.
Осигурен е при друг работодател на 2600, назначен е за месец 3 и 4 и са му подавани декл. 1 и 6 със 0 данни, просто не сме го уволнили от програмата и сме му подали декл. 1 и 6 за 5 и 6 месец.

Пак ли с нула данни?
https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,8773.0.html

Тук подробно е обяснено за обезщетенията.
Незнам по чл.226 какво обезщетение търсите! За целта първо трябва да осъдите институцията като докажете вредите, които сте претърпели
Здравейте,
Имам следния случай: При подаване на д1 и д6 за м.07.2016г. имаше проблем с интернет и сме подали декларациите 3 пъти. И за трите има протоколи, че са приети. Как да премахнем излишните?

Корекция на Д1 и Д6 с вярните суми. В т.18 на Д6 трябва да е същата дата, като на предишните 3 бр. Д6
Каква е процедурата ако ИТ не даде разрешение за съкращаване на лицето?

Взаимно съгласие
И по ДУ се внася.
ЗО е в/у 420 лв., така че Макс.осиг.доход не играе
А дали трябва?

Принципно - не е е необходимо, но все пак има промяна в обстоятелствата :) и мисля, че  сме длъжни да подадем :)
Подавате промяна в обстоятелствата, където вписвате датата на освобождаване
 :good:
Не забравяй Д1! Нея може по ел.път да коригираш
Добре, точно това питам как е най-правилно. Ако разбирам, да ги залича и да мина през ИТ за предписание (с глоба) и тогава в НАП? При другите варианти не става, така ли?
1. Няма да има глоба от ИТ.
2. Нищо няма да заличаваш преди предписанието.
3. С предписанието от ИТ, в НАП няма да те глобят.
4. Предписанието, два записа - заличаване и ново уведомление - това в НАП. Те ще направят всичко
Тъй като и двамата служителя са ми шефове и за 1 месец не мисля, че ще е проблем да преглътнат осигуряването, още повече целта е да се оправят, а не да се стига до ИТ. Кое ще е по правилно: да ги залича и да пусна нови уведомления с код 02 и дата-сегашна или прекратяване на д-ра и нови уведомления? Д1 и Д6 ги прежалваме, но не знам как остават в системата...

Оправете ги докато е време. Когато трябнат да се пенсионират, ще имат проблеми
Не се притеснявайте от ИТ. Няма да правят проверка. Просто отивате с основния договор и допълнителния и обяснавате, че е допусната грешка при регистрацията на допълнителния
А какво следва да се направи, малко помощ? Права ли съм, че няма да мога да подам новите уведомления с дата на договора от миналия месец след като се заличат грешните?

Трябва предписание от ИТ и с него в НАП. Там ще оправят у-нията. Отделно ще трябва да коригирате и Д1
започне работа в друго училище

Как, на какво основание? ТД ли?
Аз посъветвах майката да си проъдължава отпуска, да не пише молба за прекъсване,


zh.dinkova, хубаво сте я посъветвали, а когато се върне на работа и работодателят й намери "цаката"? Тогава какво ще я посъветвате?


Не може да са заложени в графиците извънреден труд -  имате предвид да е заложен извънреден труд в края на общия сумарен период на отчитане, т.е. да заложим 6м. период в който сумарно да са повече от нормата за 6м. , например за 6м. нормата да е за 8ч. РВ - 126ч., а да заложим за периода да са 130ч.,  а не че през тези 6м. не може да има месеца с повече от нормата и в други по-малко от нея, нали правилно разбирам?

Да, правилно
1. до 19.09 ще е пропорционално на старото БТВ и от 20.09 до 02.10 с разликата между тях
2. Попълва се декларация в свободен текст и представяте за доказателство трудовата си книжка
 Добре е да си намерите счетоводител

р.р. същото са Ви посъветвали и тук
https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,18457.msg111341.html#msg111341