в НАП Варна приемат Д1...

Д1 е по ЕГН и отива в НАП :)

Грешно ли е днес да се регистрира ТД сключен на 17.12 а почва  работа от 01/02.01.2014   Не

Коя дата пиша 01.01  или 02.01.2014 за трудовия договор  На която реално ще започне работа

Моля :)
Осигурителен стаж преди 01.01.2003г.

За времето до 1 януари 2003г. осигурителният стаж на лицата по чл.1, ал.1, т.1-3, 5 и ал.2 от КСО – работниците и служителите, наети на работа за повече от пет работни дни, или 40 часа, през един календарен месец, независимо от характера на работата, от начина на заплащането и от източника на финансиране; държавните служители; кадровите военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, държавните служители – офицери, сержанти и граждански лица по Закона за Министерството на вътрешните работи и лицата по § 19 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изпълнение на наказанията; лицата, които работят по втори или по допълнителен трудов договор и работниците и служителите, наети на работа при един или повече работодатели за не повече от 5 работни дни /40 часа/ се зачита и изчислява, както следва:
1. за един ден осигурителен стаж се зачита времето, през което лицата са отработили най-малко половината от законоустановеното за тях работно време за деня и са получили възнаграждение не по-малко от минимално установеното за страната за съответната продължителност на работното време / чл.38, ал.2, т.1 от НПОС /;
Не може да го оставите на длъжността, след като в ТЕЛК-а пише, че не може да работи тази длъжност.
Ако имате подходяща длъжност и СТМ даде становище, че длъжността е подходяща и лицето е съгласно, преназначавате. Ако - не, освобожадавате



чл.325  КТ
9. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) при невъзможност на работника или служителя да изпълнява възложената му работа поради болест, довела до трайно намалена работоспособност, или по здравни противопоказания въз основа на заключение на трудово-експертната лекарска комисия. В този случай прекратяването не се допуска, ако при работодателя има друга работа, подходяща за здравното състояние на работника или служителя и той е съгласен да я заеме;

или
чл.328 КТ
5. (предишна т. 5 - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 4 - ДВ, бр. 83 от 1998 г.) работникът или служителят откаже да заеме предложената му подходяща работа при трудоустрояване;

Не се иска разрешение от ИТ
Осигуровки в/у 550 лв.
В Д1 осиг.доход 550 лв. Нетна сума и данък, както са Ви по ведомост
Да , в бр. 106 / 10.12.2013г. излезе

Благодаря :)
С новите промени в ЗБДОО периодът за изчисляване на обезщетението за бременност и раждане се намалява от 24 на 18 месеца.

Излезе ли в ДВ?
Имах в предвид в някое указание например.

Това е в указанието на Д1 :)
Това ще Ви свърши работа
дата на прекратяване:31.12.2013
дата на постъпване:01.01.2014


Да
КТ Чл. 228. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията по този раздел е полученото от работника или служителя брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, в който е възникнало основанието за съответното обезщетение, или последното получено от работника или служителя месечно брутно трудово възнаграждение, доколкото друго не е предвидено.

НАРЕДБА ЗА СТРУКТУРАТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА
Чл. 19. (1) Когато работникът или служителят не е отработил пълен работен месец, брутното трудово възнаграждение по чл. 228 от Кодекса на труда се определя, като полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение се умножи по броя на работните дни за същия месец.
(2) Размерът на среднодневното брутно трудово възнаграждение при изчисляване на платения годишен отпуск и обезщетенията по Кодекса на труда при пълен работен ден не може да бъде по-малък от този, който се изчислява при възникване на съответното основание от размера на установената за страната минимална работна заплата.
Благодаря много! По какви съображения ще оставите повече от един ден?

За по-сигурно :) да не възникне някакъв проблем с отпускането на пенсията му :)
А иначе един ден с прекъснато осигуряване е достатъчно, както писах по-горе :)
и необходимо ли е да се прекратява ТД и да се регистрира нов на 8ч 

Да, защото се променя основанието на ТД
Колко дни трябва да бъде прекъсването?
Един е достатъчен, но аз бих оставила няколко дни

ще му се дължи обезщетение по чл. 222, ал.3,нали
Да

Сумата на обезщетението във ведомостта за месец януари ли се вписва?
Да
Извънредния труд няма общо със сумираното раб.време. Ако има - плащате!
Щом работят и в неделя някои работници, не сте спазили
 Чл. 153. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При петдневна работна седмица работникът или служителят има право на седмична почивка в размер на два последователни дни, от които единият е по начало в неделя. В тези случаи на работника или служителя се осигурява най-малко 48 часа непрекъсната седмична почивка.

За това трябва да въведете сумирано изчисляване на работното време.
Странна декларация!
Датата на декларацията преди или след 07.11. е?
Аз бих се съобразила с датата на декларацията т.е. към съответната дата какъв е вида на осигуряване на лицето
Какво е декларирало при вас лицето?
а ако не ги използва пропорционално на отработеното време , изплащаме обезщетение по чл 224 , нали


да
Аз 5 дни давам за целият период на договора :)

"В случая взимам, че му се полагат 20 раб. дни отпуск по закон." Само това не разбрах?

Ако служителите Ви имат право на 20 дни отпуск за година :)