2. Периоди, които се зачитат при определяне правото на парично обезщетение за безработица:

При определяне на правото на парично обезщетение за безработица се зачита и времето:

на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;
на платен и неплатен отпуск за временна неработоспособност и за бременност и раждане;
на неплатен отпуск до 30 работни дни в една календарна година, който се зачита за трудов и осигурителен стаж;
зачетено за осигурителен стаж по законодателството на друга държава на основание на международен договор, по който Република България е страна.
(чл. 54а, ал. 2 КСО)
Здравейте,  на пенсии с размер над минималната работна заплата (мрз)  как се налага запор? Само на горницата над 310 или ако пенсията е примерно 320лв се прилага ГПК чл.446, ал.2  и се удържа 1/3?  Т.е. тази МРЗ гарантирана ли е? 

Благодаря

Върху пенсията няма данъци и осигуровки. Следователно ал.2 не се отнася за пенсия
А ал.1 казва:
 както и върху пенсия, чийто размер е над минималната работна заплата, може да се удържа само:
............

т.е. при 320 лв. пенсия 1/3 или 1/4 от 320 лв
Да попитам времето 2г и 11 дни през които е бил в казарма и обезщетение за безработица вписано като трудов стаж в книжката зачита ли се за осигурителен стаж с оглед на това за колко месеца ще взима сега обезщетение за безработица лицето?

Не.
Тези периоди се зачитат само при пенсиониране
При ДУ е осигурен за ОЗМ, така че и там трябва да си подаде документите, съответно да го водят в такъв отпуск.

Вижте какво намерих
Осигуреният за общо заболяване и майчинство баща има право на парично обезщетение при раждане на дете в за срок до 15 календарни дни, ако отговаря на условията по чл. 48а. 

Условията, на които трябва да отговоря бащата за да получи това парично обезщетение от средствата на държавното обществено осигуряване са няколко. Първото от тях е бащата да бъде в кръга на лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски за фонд “Общо заболяване и майчинство” към деня на излизане в отпуска. Второто условие е наличие на най-малко 12 месеца осигурителен стаж като лице осигурено за общо заболяване и майчинство.

Никъде не се споменава, че трябва на ТД.

Според мен ДУ има право да ползва 15 дни

т.е. в предния си пост не бях права
Така е, това казвам, че са издадени правилно 135 дни. Чудя се защо е върнат.

А в НОИ не ви ли казаха до коя дата трябва да е, според тях?
Марпан, първият е 34 дни, но втория болничен е 43 дни, затова третия е 58 дни. Обикновенно втория е за 42 дни.
Гледат се 135 дни от първият болничен. Когато раждането е различно от датата на термина, с третия болничен се доизравняват 135-те дни

Р.Р.Но като зададох датата на термина в калкулатора за майчинство, излиза, че още първият болничен е бил объркан. Трябвало е да е от 15.06.
На минималната заплата за страната  ли трябва да бъде лицето или може и повече от минималната в зависимост от решението на управителя.  може и повече от МРЗ, по решение на управителя

Първата цифра на НКПД за длъжността е № на графата, която трябва да гледате, за определяне на МОД

Ако годишния отпуск е 20 дни
за 2012 - 2 дни
за 2013 - 13 дни

15 дни начислявате като обезщетение
Мерси много, а може ли още малко помощ как най-лесно да сметна дължимите обезщетение за неползвана отпуска, за да я впиша в заповедта за прекратяване на договора?

В заповедта е достатъчно да впишете само дните
Ако 11-ти е първият неработен ден, то утре е последния ден за регистрация
Опаа, тоя срок май вече сме го изпуснали - 7-дневния - какво да правим? На 11 септември е писан като дата на прекратяване на ТД?

20.09. е 7-я ден
Лицето кога трябва да се регистрира на бюрото по труда след като измине този 1 месец по чле.222 ли?

Не, с 7-дневен срок от датата на освобождаването.
чл. 220 Обезщетение за неспазено предизвестие Облага се като доход от трудови правоотношения Не се дължат осигурителни вноски Не се дължат здравни осигуровки

чл. 222, ал. 1 Обезщетение при уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване на обема на работа и спиране на работата за повече от 15 работни дни Облага се като доход от трудови правоотношения Дължат се осигурителни вноски Не се дължат здравни осигуровки

За периодът по чл.222 ал.1 се издава УП3
За неспазенето предизвестие от страна на работодателя, начислявате обезщетението по чл.220 в последния месец, в който има работни дни лицето.

Обезщетението по чл.222 ал.1 е дължимо, ако след изтичане на месеца, лицето декларира пред работодателя, че не е започнало работа през този месец или е започнало, но на по-ниско заплащане и съответно покаже ТК за доказване. Чак тогава начислявате това обезщетение.
Аз пък си мисля, че няма нужда от двете места. Когато става дума за болничние - трябва, но това е отпуска по чл.163 от КТ.

Точно така!
ДУ е по ТЗ и КТ не го касае
1. Да
2. Това може в молбата за назначаване да се упомене
3. Да - през 4 месеца /чл.113 ал.5 КТ/

Осигуровки, досие и всичко друго както на работник на основен договор
Вариантът е заместващият да е на друга позиция, докато майката излезе в отпуск
За месеца лицето трябва да получи брутното си възнаграждение. Отработени са 21 дни /понеже е на график/. Какво се случва с единия ден, за който не е положен труд? Трябва да ползва от полагащия се платен или неплатен отпуск и на какво основание? Само да вметна, че той вече си е използвал основния платен годишен отпуск за 2013г.

Плащате му за пълен работен месец. Лицето няма вина, че работодателят не му е уплътнил месеца. /това го казвам с уговорка, че СИРВ е на 1месечно изравняване/
Незнам как трябва да го отразите в програмата ви, но в никакъв случай отпуск и прочие.