Здравейте,
какво става когато БТВ не е в размер на 300,00лв.

Смята се със сумата на брутното, независимо колко е то
Според мен това трябва да е дохода, от който ще се определи обезщетението.

Да! Горе-доле правилно сте заложила 460 лв. Казвам "горе-долу", защото обезщетението се определя на база дохода за 24 месеца назад, а жената през 212 е била осигурена на 450 лв.
Честно казано, не ми изглежда логично да се изисква такава декларация от всеки новопостъпил, а само от болните и то да декларират състоянието си. Тя декларацията, че не е болен, може да си отлежава в досието и в последствие човекът (да не дава Господ) да се разболее.  :( Чак тогава би следвало да уведоми работодателя, че попада под закрилата на Наредба № 5 и т.н.


Точно така е, тази декларация не е необходима при започване на работа.
Необходима е, ако ще се съкращава служителят, за да е видно че не попада под закрила
КТ
Чл. 176.
(4) (Предишна ал. 2, изм. и доп. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете, както и поради ползване на друг законоустановен отпуск.

Чл. 176а.
(2) Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 4, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.
УКАЗАНИЯ

I. Ако през даден месец сте била в болничен, то в колона Болнични запишете:

Сумата, която сте получили, като обезщетение от НОИ и ако болничният е за временна неработоспособност поради общо заболяване, то във Вид изберете "80% - общо заболяване"
или
Сумата, която сте получили, като обезщетение от НОИ и ако болничният е за бременност и раждане, то във Вид изберете "90% - бременност и раждане"
или
Дохода, от който е определено обезщетението и във Вид изберете "100% - база болничен". Този доход може да видите от сайта на НОИ в Справка за социално осигуряване - актуално състояние, ако имате ПИК и въведете своето ЕГН.
Няма да има проблем с изплащането на болничните, независимо, че ще й начислите обезщетението. Върху него няма осигуровки, а само данък.
След прекратяване на договорът, имате ангажимент само да подавате болничните в НОИ, няма  да ги отразявате в програмата като отсъствие.
Д1 се приема по ЕГН, затова не е необходима корекция.
НОИ засичат фамилиите с ЕСГРАО, затова не са Ви връщали болнични до сега. В ЕСГРАО-то се променя фамилията служебно на база акта за граждански брак, а не при смяна на лична карта.
обема на работа не позволява възстановяване, т.е. работа липсва....в затруднение съм :hmmm:

Разбирам Ви, но, както писах по-горе, така е законово.
Затова ви посъветвах да погледнете чл.331
Факт е че лицето няма каква длъжност да заеме.
А какво е станало с длъжността, която е заемала преди да излезе в майчинство? Ако е закрита/съкратена, работодателят е длъжен да я възстанови.

Незнам дали ИТ ще даде разрешение за съкращение, но бих Ви посъветвала да погледнете чл.331 КТ
Е и? :smile1:
Доколкото разбрах, petrova0405 е наясно с режима на назначения и разрешения...
Въпросът е за осигуровките.
Накратко, за продължително пребиваващ руснак, назначен по трудов договор, се плащат същите осигуровки по КСО и ЗЗО, както за български такъв.

Не, осигуровки за ЗЗО се плащат само на дългосрочно или постоянно пребиваващи :)
Казвам го със сигурност, защото имам рускиня и в началото и аз по твоята презумпция й внасях здравно, а не трябваше.
Получих официално писмо от НОИ, цитирайки основанието за неудържане на ЗО. :)

Р.Р. И въпросът по-скоро  беше за режима на назначение, а не за осигуровки :)

 
Точно по отношение основанието на пребиваване се прави разграничение
Това го пише в Закона за чужденците
Чл. 33. (1) (Доп. - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) Чужденците, на които е разрешено дългосрочно или постоянно пребиваване в Република България, и членовете на семейството на чужденец, получил разрешение за дългосрочно пребиваване, могат да постъпват на работа по реда, установен за българските граждани.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2011 г., в сила от 15.06.2011 г.) Чужденците, пребиваващи краткосрочно или продължително на територията на Република България, могат да осъществяват дейност по трудово правоотношение или като командировани лица само след получаване на разрешение или регистрация от органите на Министерството на труда и социалната политика.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2011 г., в сила от 15.06.2011 г.) Чужденците, получили разрешение за работа или регистрация съгласно ал. 2, могат да извършват трудова дейност само при работодателя или местното лице и за срока, определени с разрешението за работа или регистрацията.

А по отношение осигуряването по ЗЗО и тук има разграничение
Чл. 33. (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 01.01.2000 г., предишна текст на чл. 33 - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Задължително осигурени в Националната здравноосигурителна каса са:
1. всички български граждани, които не са граждани и на друга държава;
2. българските граждани, които са граждани и на друга държава и постоянно живеят на територията на Република България;
3. (изм. - ДВ, бр. 18 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 9 от 2011 г.) чуждите граждани или лицата без гражданство, на които е разрешено дългосрочно или постоянно пребиваване в Република България, освен ако е предвидено друго в международен договор, по който Република България е страна;
Evelina64, при вас може да си подаде молба за отпуск за периода на болничният. При това положение, от НОИ ще изплатят болничния
Как ще се подписва всеки месец в БТ?
Пропусне ли си датата за подпис, обезщетението ще му бъде спряно.

Предполагам сам/а/ ще си отговорите на въпросът :)
чл.15, ал.(4) от НПОС, е за правото на пенсия по чл. 68 КСО.
В случаят лицето иска да се възползва от чл. 69 КСО :)

Правилно са му отговорили в НОИ
Въпраса е , че ако вземе ТЕЛК решение ще пише, че няма право да работи на тази длъжност. Ако не вземе такова длъжен ли е работодателя да иска.

Работодателят не е длъжен да иска каквото и да било. Каквото реши ТЕЛК
То първата питаща за плащането питаше....че е платила на грешен НАП, доколкото разбрах....
А моят проблем е че , на няколко платежни освен на Сол-а ЕГН-то съм написала и ЕИК на фирмата и НАП са го отнесли към фирмата и сега висят задължения на СОЛ... :(
Ами предполагам пак на място в НАП с копие от платежните и ще Ви кажат молба ли подавате..........или тези осигуровки ще останат по ЕИК, а платите по ЕГН...............
А при изписване на ЕГН и ЕИК на фирмата на платежното, как мога да ги обвържа, за да не стоят като неплатени при СОЛ?

Аз мислих, че за прехвърляне на плащането говорите и в този смисъл отговорих

С приходен ордер от СОЛ
Да, трябва.
С писмо до НАП с молба за прехвърляне
Въпрос- трябва да се доплати за неизползвана отпуска за м.01.2013 - лицето работи да 19.01.2013 вкл.от 21.01.2013 не е на работа - колко дни му се полагат да се изплати неизползвана отпуска, само ДОД има без осигуровки ли трябва да се начисли на сумата и как се подава корегираща Д 1 в какъв срок до 30.04.2014 или не е в сила за този случай

Полага му се отпуск за един месец т.е. 2 дни. Само ДДФЛ има на тази сума. Д1 подавате коригираща е всички останали суми + вярния ДДФЛ. Да, срокът за корекция е 30.04.2014
да да това имам предвид,а как мога да разбера дали фирмата наистина е фалира.Може и да лъжат.прото заведенията които имаха ги затвориха и така ми казаха

Ако знаете булстата, в Търговския регистър може да проверите