ДУ не се сключват по КТ и съответно няма основание за изплащане на каквото и да било според КТ.
Може да се изплатят заплатите при пенсиониране, само ако в самия договор е заложено това!
входящ номер и от дата.. добре, но и на долния ред също ми иска номер...от къде да го взема?

просто попълнете нещо - цифри, букви, няма значение
Програмата така е направена, че трябва да има нещо попълнено там
1. Приети са Д1 на 2-мата СОЛ.
2. Тъй като са отхвърлени другите Д1 подавате ги /само са 5-мата служители/ като редовни заедно с редовна Д6
А какво е това "плаваща"?

Така беше написала питащата, но виждам, че си е коригирала поста
Не било "плаваща", а "плаща" :)
това всъщност е приложение 10 ,което сега се подава или съм в грешка

Прил.10 е за промяна в обстоятелствата
Благодаря! Ако има другаде трудов договор или дохода надхвърли МРЗ, тогава плаща ЗО - права ли съм?

Незнам какво разбирате под "плаваща"!
Но в случай, че има ТД или сумата на ГД след НПР е над 420 лв., то ЗО е върху сумата след НПР
От работодателя на бабата. Срокът е както за болничните. Може да се подаде по ел.път
Съгласна съм, че лицето не е болно, а в отпуск по чл.163.
И въпреки това, едва ли ще остави бебето и ще тръгна да си търси работа.
Друг е въпросът, че след 410-я ден трябва бързо да си намери работодател, за да може да ползва и майчинството
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 1, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

Нормата е от 17.07.2015г., та съвсем не засяга отпуска за 2012, 2013, 2014 г.

В този случай нищо не е променено!

   чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) (1) Поради важни производствени причини работодателят може да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни.
          (2) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) При уважителни причини по писмено искане на работника или служителя и със съгласието на работодателя ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни може да се отложи за следващата календарна година.
          (3) (Отм., нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) В случаите на ал. 1 и 2 за следващата календарна година може да се отложи ползването на част от платения годишен отпуск общо в размер не повече от 10 работни дни.
          (4) (Предишна ал. 2, изм. и доп. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете, както и поради ползване на друг законоустановен отпуск.
 

Погасяване на правото на ползване
     чл. 176а. (Нов - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) (1) Когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност.
          (2) Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 4, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.
Според мен следва де са приеме, че има няколко възможни обезщетения и лицето следва да си избере, кое от тях да получи, но само едно

Идеята на обезщетението по чл.222 е, лицето да не е притеснено финансово, за да може да си търси по-добре, ефективно, работа. А докато е в болнични /болно/, няма как да търси работа.

Не, че аз съм съгласна с това тълкувание, но........

Наскоро имах служителка, която в месеца след освобождаването ми носи няколко болнични с прекъсвания. Докато й сметна един месец за обезщетението, с тези прекъсвания от болнични..... :(
№ 26-309 от 6.08.2003 г. относно обезщетението по чл. 222, ал. 1 от КТ
МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
Съгласно чл. 42, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване, когато временната неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест е настъпила до 2 месеца от прекратяването на трудовия договор или осигуряването, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 75 календарни дни. В тези случаи паричното обезщетение не се изплаща на лица, които получават пенсия или обезщетение за оставане без работа, изплащано по Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Закона за висшето образование.

От текста на разпоредбата следва, че докато лицето получава парично обезщетение за временна неработоспособност, не може да получи и обезщетението по чл. 222, ал. 1 от Кодекса на труда - за оставане без работа. Ако след изтичане срока на временната неработоспособност, работникът или служителят не започне работа по трудово правоотношение, той има право на обезщетението по чл. 222, ал. 1 от КТ за периода, установен в разпоредбата или уговорен с колективен трудов договор.


Обезщетението ще е след изтичане на 410-я ден
Прил.7 се подава в НОИ.
Заповед за отпуск и декларация по чл.46 НРВПО - в досието на служителя.

,трябва ли да изискваме от майката и от нейния работодател документи,
Нали вие сте работодател?
Ако всички тези разсъждения са верни, какво се случва с единия СОЛ, който е пенсионер и досега се осигурява само здравно? Трябва ли да започна да внасям  и ДОО за него

Само ако лицето желае!
Съгласно чл.4, ал.6 от КСО лицата, на които е отпусната пенсия, се осигуряват по свое желание в случаите, когато упражняват дейност по ал. 3, т. 1, 2, 4 и 5 от същата разпоредба на този кодекс.
3. Как ще се отрази това в декларация 1 по ДУК?
След като прекратява майчинството, ще трябва да се върне на работа и по ДУ
може ли да продължи да се води в отпуск за отглеждане на дете по договора за управление до навършване на 2 години на детето,
Не

ще може ли да получава 50% от обезщетението по чл.164, ал.5 от КТ
Да
Подавате я като болничен преди раждане.
В прил.9 отмятате, че няма 12 месеца осиг.стаж. НЕ пишете на коя дата го придобива.
Не винаги неработните дни НЕ прекъсват болничия

П Р И М Е Р 5:
Служител представя първичен болничен лист за временна неработоспособност за 2 дни от 8 юли до 9 юли 2010 г. вкл. /четвъртък и петък/. На 12 юли 2010 г. постъпва в болнично заведение и представя нов първичен болничен лист за друго заболяване, което не е във връзка с предходното за 17 дни от 12 юли 2010 г. до 28 юли 2010 г. вкл. В примера неработоспособността е по повод на различни заболявания и има прекъсване в неработни дни. Осигурителят дължи възнаграждение по §22о, т. 1 от ПЗР на КСО за 8 юли и 9 юли 2010 г. по първия болничен лист и за първите три работни дни от втория болничен лист /12, 13 и 14 юли 2010 г./. В т. 3 от раздел “Данни от осигурителя/самоосигуряващия се” на първия болничен лист се посочват 2 работни дни, а на втория болничен лист – 13 работни дни. Данните за дните на неработоспособността в декларация образец № 1 се попълват така:
- в точка 16А “Дни във временна неработоспособност с възнаграждение от работодателя на основание чл. 40, ал. 4 от КСО” - 5 дни;
- в точка 16.2 “Дни във временна неработоспособност, с изключение на дните, посочени в т. 16.5, т. 16.6 и т. 16А” - 10 дни.
Може да се платят заплати, преди да се платени осигуровки, ако това Ви е питането :)
Благодаря на всички за споделеното мнение!
Трудно ми е да обяснявам подробности в случая. Комуникация между хората вече няма. Трудовият договор е сключен преди няколко години с цел лицето да е осигурявано. Във фирмата са само двамата - управителят и лицето, което е назначено като шофьор на управителя. При всички положения договорът трябва да се прекрати. След като отказа да получи документите изпратени от фирмата с куриер ще му се отправи нотариална покана. Писах и на МТПС, но може и да се забавят с отговора. Предизвестието ще е за прекратяване поради обекивна невъзможност. Той и една молба за отпуск няма на кой да даде, ако "остане" на работа.
Обаче този период все още нямам идея как да го водя. Дали е удачно  да се води като престой по вина на работодателя за 5 дни и да му изплати брутното му възнаграждение, след което да издаде едностранна заповед за ползване на годишния отпуск от лицето. Тези процедури са ми мъгла.

Моят съвет е Вие да говорите с двете страни, да чуете какво мислят по въпроса и тогава да търсите решение.
Идеята за престой и за отпуск без молба, не ми се виждат чисти